"Ο ηγέτης είναι αυτός που βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, που βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και που βλέπει πριν από τους άλλους." LeRoy Eims

Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

Δεν “συνταξιοδοτείται” ο Τζεφ Μπέζος από την Amazon

Ήταν πριν από 27 χρόνια. Σε ένα γκαράζ στο Σιάτλ, ο Τζεφ Μπέζος μαζί με την τότε σύζυγό του Μακ Κένζι ίδρυσαν ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Τότε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος. Η επιχείρηση έφερε την καθόλου εύηχη επωνυμία Καντάμπρα. Τι μέλλον θα μπορούσε να έχει μια επιχείρηση με αυτό το όνομα; Έτσι γρήγορα ο Μπέζος το άλλαξε σε Amazon. Η ακατανίκητη γοητεία που του ασκούσε το διαδίκτυο τροφοδότησε το μεγάλο όραμά του. Η Amazon ξεκίνησε ταπεινά από την πώληση βιβλίων και σήμερα έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο διαδικτυακό εμπορικό κατάστημα του κόσμου.

«Νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες»

Μαζί έβαλαν τις βάσεις για τον κολοσσό. Σήμερα ο καθένας τράβηξε το δρόμου του

Η είδηση έπεσε χθες το βράδυ σαν βόμβα. Μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες ο ιδρυτής της Amazon αποφάσισε να προχωρήσει σε μιαν ιστορική αλλαγή στην κορυφή του κολοσσού ανακοινώνοντας ότι αργότερα το καλοκαίρι αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την οποία αναλαμβάνει ο Άντι Τζέισι, επικεφαλής μέχρι τώρα της Amazon Web Services. Ο ίδιος ο Μπέζος βέβαια δεν αποχωρεί εντελώς. Θα συνεχίσει από την θέση του επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο οργανωτικά υπόκειται στον Τζέισι. Σε υπόμνημα που απέστειλε στους εργαζόμενους, ο Μπέζος ανέφερε ότι δεν συνταξιοδοτείται, αλλά θα στρέψει την ενέργεια και την προσοχή σε «νέα προϊόντα και πρωτοβουλίες». 

«Σε κάθε περιβάλλον υπάρχει πάντα η ευκαιρία για καινοτομία, για αναδιαμόρφωση του τρόπου, με τον οποίο εργάζεται η βιομηχανία» παρατηρεί ο Εντ Άντερσον, αναλυτής από την εταιρεία μελέτης παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών Gartner. «Θέλω να πω ότι η Amazon δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία που με την καινοτομία της φέρνει τα πάνω-κάτω στην αγορά. Αλλά είναι χαρακτηριστικό το εύρος, με το οποίο το έκανε ο Μπέζος. Δεν έχουν απομείνει πολλές αγορές ανέγγιχτες  κατά μία έννοια σε σχέση με τα όσα έχει καταφέρει η Amazon».

Η σκοτεινή πλευρά της Amazon

Αυτό το εύρος είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς με λόγια. Ό,τι ξεκίνησε με βιβλία μετατράπηκε σε ένα τεράστιο χώρο παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, από αλυσίδα σούπερ-μάρκετ μέχρι και την διαστημική εταιρεία Blue Origin συν την Washington Post. Η περίοδος της πανδημίας και ιδιαίτερα η περίοδος των Χριστουγέννων έκανε την Amazon να σπάσει πρώτη το όριο των 100 δις δολαρίων διπλασιάζοντας τα καθαρά της κέρδη στα 7,2 δις δολάρια. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της ζωής της Amazon. Γιατί υπάρχει και σκοτεινή. Ο Μπέζος κατηγορήθηκε ότι με την τεράστια δύναμή του στην αγορά και τις ασυναγώνιστες χαμηλές τιμές κατέστρεψε ο λιανεμπόριο. Στο στόχαστρο μπήκαν και οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων του. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ωστόσο δεν υπάρχει άλλο. Κάθονταν μέχρι πρότινος στον Λευκό Οίκο.

Αλλά η κύρια αιτία της έχθρας του Ντόναλντ Τραμπ με τον Τζεφ Μπέζος δεν ήταν η Amazon, αλλά η Washington Post, που τον είχε περάσει γενεές δεκατέσσερεις. «Νομίζω ότι η συνεισφορά του Μπέζος είναι ότι έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει την αγορά, τη βιομηχανία, την κάθε βιομηχανία» συνοψίζει ο Εντ Άντερσον. Αλλά ο Μπέζος δεν έχει σκοπό να συνταξιοδοτηθεί. Ανασυντάσσει τις δυνάμεις του. Έστω και από ένα πιο διοικητικό πόστο.

Ειρήνη Αναστασοπούλου /AP

Πηγή: https://www.dw.com/el/

ΣΥΝΤΑΞΗ

Translate »