Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας: «Η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών»

Διονύσης Καλαματιανός για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας: «Η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών»

από Maria Petroutsa

Την επιλογή της κυβέρνησης να επιμένει στην αποδόμηση του δημόσιου πανεπιστημίου, καυτηρίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για την κύρωση της Σύμβασης της Λισαβόνας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι πως θα γίνει καλύτερο και ισχυρότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο στον τόπο μας. Θα έπρεπε, λοιπόν, να συζητάμε για το πως θα χρηματοδοτηθεί περισσότερο, ώστε να φτάσει -τουλάχιστον- στον μέσο όρο της χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα έπρεπε να συζητάμε για το πως θα στελεχωθεί ακόμα καλύτερα με μόνιμο προσωπικό, μέλη ΔΕΠ ώστε να φτάσει -επίσης ξανά- τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά τα είχα υπογραμμίσει και ως εισηγητής κατά τη διάρκεια ψήφισης του αντισυνταγματικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Δυστυχώς, όπως δεν συζητήσαμε για όλα αυτά τότε με ευθύνη της κυβέρνησης, έτσι αυτή η κουβέντα δεν γίνεται και σήμερα. Προφανώς τότε, ψηφίσατε ως κυβερνητική πλειοψηφία τον αντισυνταγματικό νόμο 5094/2024 για τη λειτουργία ιδιωτικών σχολών στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος που απαγορεύει αυτή τη λειτουργία. Τώρα, φέρνετε προς κύρωση μια σύμβαση του 1997, δηλαδή, μια σύμβαση 27 ετών.»

Εστιάζοντας σε αυτή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε:

«Γιατί ακόμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν τόλμησαν να φέρουν προς κύρωση αυτή τη σύμβαση; Γιατί προφανώς, υπήρχε -και υπάρχει- το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν αναθεωρήθηκε, επομένως δεν άλλαξε κάτι σχετικά με τον ανώτατο πολιτειακό κανόνα της Ελλάδας. Παρ’ όλα αυτά, εσείς φέρνετε τώρα αυτή την κύρωση για να δώσετε μια επικάλυψη, μια επίφαση διεθνούς δήθεν νομιμότητας στις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις σας. Θέλετε προφανώς να εξισώσετε τις 3ετείς σπουδές με τις 4ετείς ή 5ετείς που προβλέπονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς εχέγγυα ποιότητας, κριτηρίων σωστής λειτουργίας.

Εύλογα, λοιπόν, θα σκεφτεί κάποιος: γιατί να σπουδάσει το παιδί του σε ένα δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο 4ετούς ή 5ετούς φοίτησης και να μην πάει -για παράδειγμα- σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο -προφανώς 3ετούς φοίτησης- με χαμηλότερη ποιότητα σπουδών, αφού θα έχει ίδια επαγγελματικά προσόντα και την αναγνώρισή τους, με την σφραγίδα-επίφαση πλέον της ανωτατοποίησης, δήθεν ότι είναι πανεπιστήμιο; Γιατί να κουραστεί το παιδί του να δίνει πανελλαδικές εξετάσεις, εφόσον, αν κάποιος έχει χρήματα πληρώνει και παίρνει πτυχίο με τα ίδια επαγγελματικά  δικαιώματα και την επίφαση πανεπιστημίου;»

Επιπλέον, ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει το πως θα βελτιώσει η σύμβαση αυτή τις δημόσιες ανώτατες σπουδές.

«Θα πρέπει να μας απαντήσετε: τι καλύτερο θα φέρει για το δημόσιο πανεπιστήμιο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα συνολικά, αυτή η σύμβαση που θέλετε να κυρώσετε; Σας λέμε και το γνωρίζετε, ότι ήδη τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια συνεργάζονται με μεγάλα, σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Δυστυχώς, αυτό που πραγματικά σας ενδιαφέρει είναι η περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των σπουδών. Θέλετε πανεπιστήμια που να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, που να υπηρετούν τα συμφέροντα ιδιωτών. Επιδιώκετε να μην υπάρχουν διασφαλισμένα κριτήρια και εχέγγυα ποιότητας, να μην υπάρχει ανεξαρτησία στην έρευνα και τη διδασκαλία, να μην υφίσταται η ανεξαρτησία των δημοσίων πανεπιστημίων. Θέλετε να αναγκάσετε με τις πολιτικές σας τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μειώσουν τον χρόνο σπουδών και τελικά να βάλουν και δίδακτρα.»

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις έχουν γίνει αντιληπτές από τον ελληνικό λαό που στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει τι παιχνίδι παίζετε με τα ιδιωτικά συμφέροντα. Σας καλούμε, λοιπόν, να αποσύρετε την κύρωση αυτής της σύμβασης.» 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00