Η ακρίβεια εξακολουθεί να προκαλεί ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη βρίσκονται σε ένα διαρκές ράλι, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των πολιτών καθημερινά να μειώνεται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει εκτιναχθεί στο 15,4%, με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις να καταγράφονται στα γαλακτοκομικά κατά 25%, στα έλαια πάνω από 23% και στα κρέατα, σχεδόν, 20%. Την ίδια στιγμή, το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει εξελιχθεί σε «καλάθι του εμπαιγμού», καθώς όχι μόνο δε συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών, αλλά από το ξεκίνημα της εφαρμογής του καταγράφονται ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης έως 70%. Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί πολλών προϊόντων αναγκάζονται να πωλούν κάτω από το κόστος. Η απάντηση στο ερώτημα ποιοι καρπώνονται τη διαφορά τιμής από τον παραγωγό στον καταναλωτή είναι ξεκάθαρη.
Τα ίδια και στην ενέργεια. Η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει την υψηλότερη τιμή μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση με τις επιλογές της επέτρεψε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να δρα ανεξέλεγκτα σε βάρος των καταναλωτών, συσσωρεύοντας υπερκέρδη. Δυστυχώς, πρωταγωνίστρια σε όλο αυτό είναι η ίδια η ΔΕΗ, την οποία οι κυβερνώντες μετάλλαξαν από κοινωφελή επιχείρηση σε ανώνυμη εταιρεία, με μοναδικό στόχο τα κέρδη της.
Πρέπει, λοιπόν, να υπάρξει μια στρατηγική η οποία θα επαναφέρει τη ΔΕΗ στον αρχικό σκοπό της, που εξυπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον και προάγει το αναπτυξιακό πρόσημο, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των νοικοκυριών, των επαγγελματιών, των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε φθηνό ρεύμα.
Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πέρα από την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, μπορούν να έχουν και οι ΑΠΕ με την έμφαση στην αυτοπαραγωγή, στην αυτοκατανάλωση και στις ενεργειακές κοινότητες. Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση κωφεύει και ουσιαστικά ναρκοθετεί την ανάπτυξή τους. Παραμένοντας πιστή στις ιδεοληψίες της, η μοναδική ενέργειά της ήταν να παραχωρήσει σε ένα fund, όσο όσο, σχεδόν το 50% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει πως πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα, που θα στηρίξουν ουσιαστικά την κοινωνία. Εδώ και καιρό, μεταξύ άλλων, έχει προτείνει:
• την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ,
• τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτη ανάγκης στο χαμηλότερο συντελεστή,
• τη διενέργεια εντατικών και αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας,
• τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ.,
• την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
• τη θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους,
• την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ,
• την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών σε παρόχους ενέργειας, διυλιστήρια και τράπεζες.
Οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ξεκάθαρα την ευθύνη αυτής της κυβέρνησης για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές θα επιλέξουν την πολιτική αλλαγή, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε προοδευτική διακυβέρνηση για να δώσει λύσεις και να εγγυηθεί τη δικαιοσύνη παντού.
315