Για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μίλησε σε τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή “Στούντιο με θέα” του ΑΝΤ1, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, καυτηριάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απέχει στο ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.
«Η Ελλάδα πάντα είναι με το δίκαιο και την ειρήνη. Θα έπρεπε, λοιπόν, η χώρα μας να είναι επισπεύδουσα της ειρήνης και να πρωτοστατεί στο να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να γίνει κατάπαυση του πυρός, να προστατευτούν οι άμαχοι, να υπάρξει λύση διπλωματική και όχι πόλεμος, γιατί κάθε λεπτό που περνάει εκτυλίσσεται μια τραγωδία στη Γάζα, σκοτώνονται βρέφη και παιδιά.
Επομένως, είναι αδιανόητο η κυβέρνηση της Ελλάδας να μην ψηφίζει ένα ψήφισμα ανακωχής για να προστατευτούν οι άμαχοι. Αντίθετα, έχουμε μια ντροπιαστική στάση που φέρνει αρνητικά αποτελέσματα και για τη χώρα μας.
Εμείς λέμε ανακωχή, να πρυτανεύσει η διπλωματία, η λογική και βεβαίως να εφαρμοστεί το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι η θέση μας, αυτή θα έπρεπε να είναι πάντα η θέση μας.
Δυστυχώς, ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει να μην υπάρξει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, να μην υπάρξουν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Δηλαδή οι μικρές ανθρώπινες απώλειες είναι αποδεκτές; Είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο;»
Παράλληλα, ο Ηλείος Βουλευτής επισήμανε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος, υπογραμμίζοντας πως ανέκαθεν η Ελλάδα είχε έναν ρόλο διαμεσολαβητικό.
«Έχουμε τον σεβασμό και από το Ισραήλ και από τις αραβικές χώρες γιατί είμαστε πάντα με το δίκαιο. Δεν είμαστε ούτε με τους εξτρεμιστές, ούτε με τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Υπάρχει μια συγκεκριμένη οδός, μια πάγια τακτική και στρατηγική για την Ελλάδα που είναι διαμεσολαβητική, με ενεργό ρόλο υπέρ της ειρήνης και του Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Σήμερα τι κάνουμε στην πράξη για να είμαστε υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων;»
Σε ότι αφορά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που μαστίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανέφερε πως υπάρχουν ολιγοπώλια τα οποία δρουν ανεξέλεγκτα.
«Υπάρχουν αρκετές αγορές π.χ. ρεύματος, καυσίμων, τράπεζες που λειτουργούν ολιγοπωλιακά. Εκεί, λοιπόν, θα έπρεπε η κυβέρνηση να παρεμβαίνει και να ελέγχει. Παράδειγμα, στο ρεύμα, πόσο είναι το κόστος παραγωγής; Δεν επιτρέπεται κάποιος να πουλά 50-60% πάνω του κόστους, θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν, ένα όριο.»
Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών κατέδειξε πως χρειάζονται συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο.
556