Σημεία από την ομιλία του Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία της Χώρας, τονίζοντας πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, λόγω της μαζικής αποχώρησης υγειονομικών από τα δημόσια νοσοκομεία μας. Αυτή η μαζική αποχώρηση οφείλεται στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στους χαμηλούς μισθούς, στην υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας που η κυβέρνησή σας έχει επιτελέσει.»
Εισερχόμενος στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, επισήμανε πως «εμείς, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, επιδείξαμε διάθεση συναίνεσης και συμφωνίας, με την προϋπόθεση της συζήτησης και αποδοχής συγκεκριμένων προτάσεων και τροπολογιών. Συγκεκριμένα, η πρώτη τροπολογία που καταθέσαμε αφορούσε τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, των χρονίως πασχόντων, των υπερηλίκων. Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε τη διευκόλυνση των πολιτών με τη χρήση ψηφιακών μέσων, με τον ηλεκτρονικό κατάλογο. Η τρίτη τροπολογία αφορούσε βελτιώσεις του νομοσχεδίου για πρακτικά, γραφειοκρατικά και μεθοδολογικά προβλήματα που έχει το νομοσχέδιο. Προτείναμε μέχρι και τη λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Δυστυχώς, όμως, εσείς τα απορρίψατε όλα αυτά. Μάλιστα, καταθέσαμε και τέταρτη τροπολογία, για να δώσουμε το πραγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Αποδείξαμε, λοιπόν, την ειλικρινή μας διάθεση για συζήτηση και συναίνεση με αυτές τις προϋποθέσεις, εσείς, όμως, δείξατε ότι δεν θέλετε καμία συζήτηση. Αντίθετα, υπονομεύσατε και ναρκοθετήσατε κάθε δυνατότητα να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα. Αποδείξατε την ανεπάρκειά σας, την ασυνέπεια και την ανευθυνότητά σας. Σας ενδιαφέρουν μόνο το παιχνίδι των εντυπώσεων, η επικοινωνιακή εκμετάλλευση και η μικροπολιτική εκμετάλλευση των Ελλήνων του εξωτερικού. Τους θέλετε μόνο ως εκλογικό κοινό και να μην έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.»
Εστιάζοντας στην τροπολογία της Υπουργού Εσωτερικών κας Κεραμέως, ο Διονύσης Καλαματιανός υπογράμμισε πως αυτή δυναμίτισε κάθε διαδικασία συναίνεσης.
«Πραγματικά, ρωτώ τους συναδέλφους Βουλευτές: έχετε ξαναδεί να έρχεται τροποποίηση του εκλογικού νόμου και αλλαγή του τρόπου ψηφοφορίας με τροπολογία; Το Σύνταγμα επιτάσσει για τέτοιου είδους τροποποίηση, πλειοψηφία 200 και πλέον Βουλευτών. Γιατί; Για να υπάρξει συζήτηση, διαβούλευση και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Και εσείς φέρνετε μια τέτοια διάταξη με τροπολογία; Είναι αντικοινοβουλευτική, αντιθεσμική και αντιδημοκρατική η συμπεριφορά της Υπουργού. Την καλέσαμε να διορθώσει, αλλά δεν το δέχεται.
Από τον τίτλο του νομοσχεδίου διαβάζουμε ότι αυτό αφορά την εκλογή ευρωβουλευτών, τη διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, την εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων. Στο άρθρο 6, παρ. 3, ορίζει το ίδιο το ν/σ ότι όταν υπάρχει ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών δεν θα ισχύει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Και τώρα η Υπουργός φέρνει τροπολογία που αναιρεί τις διατάξεις που η ίδια έχει εισηγηθεί με το νομοσχέδιο! Πρόκειται για ανήκουστα και πρωτοφανή πράγματα. Με τέτοιες συμπεριφορές οδηγείτε στην απαξίωση το πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα που απέχουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες από την εκλογική διαδικασία.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που κατά τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησής σας επιδεικνύετε τέτοιες συμπεριφορές. Τι διαπιστώθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο; Τα τεράστια ελλείμματα στη δημοκρατία που έχει η Χώρα μας με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις και το τεράστιο έλλειμμα στην ελευθερία του Τύπου.»
Κλείνοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε πως «εμείς θέλουμε να δυναμώσουμε το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Θέλουμε, επίσης, οι νέες και οι νέοι μας που αναγκάζονται να φύγουν από τον τόπο τους και να πάνε σε ένα νησί ή σε ένα τουριστικό προορισμό για μια καλύτερη δουλειά, να μπορούν να ψηφίσουν. Θέλουμε την τήρηση του Συντάγματος που προκρίνει την αμεσότητα της ψήφου και επιτάσσει τη μυστικότητά της και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θέλουμε την ψηφιακή αναβάθμιση, την ενίσχυση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών. Θέλουμε την ενίσχυση του εισοδήματος, των εργασιακών δικαιωμάτων, των μισθών, του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας. Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική πολιτεία που θα στέκεται δίπλα στον πολίτη, κάνοντας καλύτερη τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων.»
463