Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ η οποία συνέδεσε – για πρώτη φορά – την προσβασιμότητα κυβερνητικών πληροφοριών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο με τον όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεων που λαμβάνει μια χώρα
Ηπληρωμή ενός λογαριασμού, η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, η ανανέωση μιας άδειας με το πάτημα ενός κουμπιού ή με το άγγιγμα μιας οθόνης, οποτεδήποτε και οπουδήποτε, έχει καταστεί πιο σημαντική από ποτέ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πέρα, όμως, από την προφανή αύξηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας που παρέχουν οι υπηρεσίες ψηφιακής κυβέρνησης, το e-goverment μπορεί πραγματικά να κάνει μια οικονομία πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.
Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας του ΔΝΤ η οποία συνέδεσε – για πρώτη φορά – την προσβασιμότητα κυβερνητικών πληροφοριών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο με τον όγκο των άμεσων ξένων επενδύσεων που λαμβάνει μια χώρα.
Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων σε 178 χώρες, για περίοδο περίπου 16 ετών, δείχνει ότι η ύπαρξη υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης ενισχύει την εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων. Ειδικότερα, οι χώρες που εφαρμόζουν και υιοθετούν εκτεταμένες τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξής τους, διαπιστώνεται ότι προσελκύουν περισσότερες ξένες επενδύσεις. Το διάγραμμα που ακολουθεί δείχνει τη θετική σύνδεση μεταξύ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Τα ευρήματα, ταυτόχρονα, φέρνουν στην επιφάνεια ένα ακόμη πιθανό σημείο απόκλισης, δηλαδή το μεγάλο ψηφιακό χάσμα και τις τεχνολογικές διαφορές μεταξύ των οικονομιών υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος. Σύμφωνα με τον Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των Ηνωμένων Εθνών για το 2020, περίπου οι μισές από τις 193 χώρες που καλύπτονται από τον δείκτη βαθμολογούνται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,60 μονάδων. Η Δανία, η Νότια Κορέα και η Εσθονία πρωταγωνιστούν στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως μέρος της στρατηγικής τους για την προσέλκυση περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Αλλά για να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των οικονομιών υψηλότερου και χαμηλότερου εισοδήματος, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιέσουν για καλύτερες υποδομές τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για αποτελεσματικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να κάνουν το Διαδίκτυο προσβάσιμο, προσιτό και ασφαλές σε όλους.
Φωτο (pexels)
Πηγή: www.imerisia.gr Γιάννης Παλιούρης
ΣΥΝΤΑΞΗ