- «Η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στην περιοχή μας είναι εφιαλτική»
Στην προγραμματισμένη να διεξαχθεί στον Πύργο (τη Δευτέρα 31/10) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας παρευρέθηκε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ο οποίος με ξεκάθαρο λόγο αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις που έχει η Ηλεία. Περιέγραψε καταστάσεις καθήλωσης και μεγάλων προβλημάτων, όπως σε έργα υποδομής όπου ο Νομός είναι ο τελευταίος νομός της χώρας που προσπαθεί να αποκτήσει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει αεροδρόμιο, δεν υπάρχει λόγος πια να έχει μετρική γραμμή τρένου, δεν έχει επιχειρηματικά πάρκα, το φυσικό αέριο δεν έρχεται ακόμα στον Πύργο, δεν έχει πλέον Πανεπιστήμια, δεν έχει καν Νοσοκομείο. Με τη διαμόρφωση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος να είναι άμεση κι επιτακτική ανάγκη!
– Όπως τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ουδέποτε εφαρμόστηκε σχέδιο Ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής από το 2007 έως και σήμερα. Αποκορύφωμα της ασυνέπειας του κεντρικού κράτους ήταν η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διάταξης που καταργούσε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Μολυβιάτη. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία.
Αυτό συνέβη το 2011. Τα χρηματικά υπόλοιπα του Ταμείου, πέρασαν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ως βουλευτής τότε δεν ψήφισα αυτή τη διάταξη και μάλιστα με παρέμβασή μου στην συνεδρίαση της Βουλής κατήγγειλα ως μη έντιμη αυτή την πράξη. Βέβαια αυτό το γεγονός αποσιωπήθηκε για …ευνόητους λόγους.
Φτάνοντας στο σήμερα, εύκολα διαπιστώνουμε πως δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης. Έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές του 2021 ξεκίνησαν οι διαδικασίες …συζήτησης για σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Διαφορετικά αντανακλαστικά επέδειξε όμως το Κράτος για την Εύβοια.
Έργα βέβαια υλοποιούνται, αλλά δεν συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. Συνεχίζουμε να είμαστε από τις γερασμένες περιοχές της χώρας. Η απογραφή του 2021 δείχνει περαιτέρω μείωση του πληθυσμού.
Επιμένω ότι η περιοχή μας είναι έξω από τα εθνικά συγκοινωνιακά, ενεργειακά, επικοινωνιακά δίκτυα. Ο δρόμος Πάτρα-Πύργος, υλοποιείται τελευταίος σε όλη τη χώρα, ώστε να υπάρχει η Ηλεία στο Εθνικό οδικό Δίκτυο.
Ο Σιδηρόδρομος σχεδιάζεται να ανακατασκευαστεί με το παλιό μετρικό σύστημα. Μειονέκτημα σε σχέση με το υπόλοιπο κανονικό δίκτυο.
Το αεροδρόμιο Επιταλίου ακόμα είναι στα αιτούμενα, έστω με βήματα βέβαια προς τη λειτουργία του.
Στο Ενεργειακό, ενημερωθήκαμε, ότι στο πρόγραμμα για LNG (Δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου) υπάρχει ο Πύργος, μόνο που οι εργασίες ξεκίνησαν για Αγρίνιο-Πάτρα.
Επικοινωνιακά προχωράει το ευρυζωνικό ψηφιακό δίκτυο, μικρό μέρος της περιοχής αφορά, στερείται υψηλές ταχύτητες και την Κοινότητα Πληροφοριών
Παράλληλα η χρήση γης, ακυρώνει τουριστικές επενδύσεις. Το Προεδρικό Διάταγμα για την παραλιακή ζώνη από το Κατάκολο ως την Κυπαρισσία, ακυρώνει κάθε επένδυση.
Υγεία
Το Νοσοκομείο Πύργου λειτουργεί επικίνδυνα χωρίς παθολόγους. Με έναν παθολόγο-δανεικό από Νοσοκομείο της Π.Δ.Ε., διαφορετικό κάθε μέρα.
Παιδεία
Η εντελώς άδικη και ακατανόητη απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από την Ηλεία, εντείνει την υποβάθμιση.
Παρατήρηση: Ακόμη και σήμερα βλέπουμε προχειρότητα τόσο στη διαμόρφωση της πολιτικής των μέτρων. Κοινότητες όπως Βαρβάσαινα, Κολίρι αλλά και μέρος του Πύργου (Λαμπέτι) έχοντας μείνει έξω από τη ζώνη μέτρων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
* ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Ειδικό Αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή Αρχαίας Ολυμπίας-Πύργου και ευρύτερα.
Χρηματοδότηση:
- Επιστροφή των χρημάτων του Ταμείου Μολιβιάτη
- Εθνικοί πόροι
- Ευρωπαϊκοί πόροι
Η περιοχή μας λόγω συνεχών θεομηνιών απειλείται με κανονική ερήμωση.
Η ύπαρξη του παγκόσμιου μνημείου της Αρχαίας Ολυμπίας την καθιστά μοναδική.
Μόνα τους αυτά τα δύο στοιχεία αιτιολογούν τη διαμόρφωση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος. Το εισηγούμαστε οι Δήμοι της περιοχής, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο Ηλείας, καθώς και άλλοι φορείς.
Χρειάζεται όμως σθεναρή πολιτική βούληση! Αλλιώς θα μείνουμε στα ευχολόγια και στις φωτογραφίσεις και στις δημοσιεύσεις».