Αρχική » Με πρόσκληση Αυγερινοπούλου αυτοψία του ΥΠΕΝ, του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου και του ΕΛΚΕΘΕ στο παράκτιο μέτωπο της Ηλείας

Με πρόσκληση Αυγερινοπούλου αυτοψία του ΥΠΕΝ, του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου και του ΕΛΚΕΘΕ στο παράκτιο μέτωπο της Ηλείας

από Άκης Χουζούρης

Έκτακτα έργα σε Κοτύχι, Αλιευτικά Καταφύγια Λεχαινών και Σκαφιδιάς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ζήτησε η Βουλευτής

Προστασία των οικοτόπων και του εισοδήματος των αλιέων

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2021

Αυτοψία πραγματοποίησε στο βόρειο παράκτιο μέτωπο της Ηλείας και συγκεκριμένα στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου και τα αλιευτικά καταφύγια Σκαφιδιάς και Λεχαινών, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, συνοδευόμενη από τον Συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αρμόδιο για τη βιοποικιλότητα, κ. Χ. Βερβέρη, τον Αντιπρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, κ. Λ. Πολυχρονόπουλο, την Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου και Στροφυλιάς, κα Γ. Καραμπέρου, το Γεωλόγο του Γραφείου Αχαΐας του ΕΛΘΕΘΕ, κ. Β. Παπαδόπουλο, και εκπροσώπουυς των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των αλιέων. Στόχος της αυτοψίας και των συντονιστικών συναντήσεων που ακολούθησαν ήταν η λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση των υποδομών που είχαν υποστεί βλάβες, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία των προηγούμενων ημερών. Περαιτέρω, επετεύχθη και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος, της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση του εισοδήματος των αλιέων.

Η πρωτοβουλία κρίθηκε από τους συμμετέχοντες ως επιτυχημένη και απαραίτητη, καθώς μέσω του συντονισμού άνοιξε η οδός για την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και δράσεων για την αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ενώ τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων με γνώμονα την πρόληψη και στόχο τη «θωράκιση» των περιοχών και την αποτελεσματική προστασία τους έναντι μελλοντικών φυσικών καταστροφών που ενδέχεται να επιφέρει η κλιματική κρίση. Επιτεύχθηκε ένα ουσιαστικό βήμα για τον περαιτέρω συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την τοπική αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με κοινή στόχευση την προστασία και τη διαχείριση του διεθνούς υγροβιοτόπου, της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου, αξιοποιώντας και την υπάρχουσα επιστημονική μελέτη από το ΕΛΚΕΘΕ και τον φορέα διαχείρισης.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η κα Βουλευτής, σε επικοινωνία της με την Περιφέρεια, επισήμανε ότι υπάρχει η επιστημονική βάση, αλλά και η οικονομική δυνατότητα να ξεκινήσουν άμεσα δράσεις για την προστασία του Κοτυχίου και ζήτησε να συνεργαστούν στενότερα με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, ώστε να προχωρήσει η υλοποίησης της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ που έχει ήδη εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί.

Με την καίρια παρέμβαση και της κα Βουλευτού και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής πρόκειται να δρομολογηθούν πλέόν ταχύτερα τα έργα αποκατάστασης, ώστε να προστατευθούν οι περιοχές περιβαλλοντικής σημασίας. Ιδιαίτερα για το Κοτύχι, ομόφωνα, οι φορείς υποστήριξαν ότι αυτός ο σημαντικός υγροβιότοπος υγροβιότοπος, που εντάσσεται στο καθεστώς προστασίας της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ και του Δικτύου NATURA 2000, πρέπει να προστατευθεί για όφελος της παρούσας, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Περαιτέρω τονίστηκε ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη να προβούμε στις δράσεις μεσοπρόθεσμης προστασίας του και για τον σκοπό αυτό προτάθηκε να γίνει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη υδρογεωλογική μελέτη της ευρύτερης περιοχής του Κοτυχίου εν είδει Master Plan με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τη μελέτη όλων των παραμέτρων που συμβάλλουν στην εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Ηλεία. Πρόταση, την οποία υποστήριξε και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποτροπή μελλοντικών πλημμυρών.

Όλοι οι Φορείς εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή σύσκεψη, διότι επιτεύχθηκε περαιτέρω συντονισμός που θα βοηθήσει το έργό τους στην προστασία του υγροβιότοπου και εν γένει του βόρειου παρακτίου μετώπου της Ηλείας.

dav

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00