Ν. Κοροβέσης: “Αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση η βιώσιμη ανάπτυξη”
Στο Olympia Forum IV το οποίο διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις και τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Κοροβέσης τόνισε πως σήμερα, η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση και αποτελεί το βασικό άξονα διαμόρφωσης κάθε πολιτικής τόσο σε τοπικό όσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προσθέτοντας πως «ο βιώσιμος τουρισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές οικονομικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ανταποκρινόμενος στις ανάγκες των επισκεπτών της βιομηχανίας, του περιβάλλοντος αλλά και των τοπικών κοινοτήτων».
Στην συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε πως ο τουριστικός κλάδος δημιουργεί οικονομικό αποτύπωμα παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας παράλληλα, την ανάγκη να επινοηθούν βιώσιμες και ευέλικτες λύσεις για τις μεταφορές και να αναπτυχθούν πολιτικές διατήρησης της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας.
«Ο τουρισμός μπορεί επίσης να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τις περιβαλλοντολογικές αξίες και να συμβάλει στη χρηματοδότηση της προστασίας και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών», σημείωσε.
Αναφορικά με τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού, ο κ. Κοροβέσης ανέφερε πως «όταν ο τουρισμός δεσμεύεται από τις αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, μπορεί να συμβάλει σε περισσότερα, χωρίς αποκλεισμούς, μέσω της παροχής απασχόλησης και οικονομικών ευκαιριών τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, προωθώντας την κοινωνική ένταξη. Ο τουρισμός μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της μετάβασης σε πόρους χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην αποτελεσματική οικονομία».
Σχετικά με την σημασία αλλά και τις προϋποθέσεις του βιώσιμου τουρισμού, ο Νίκος Κοροβέσης τόνισε πως οφείλει να εξασφαλίσει τη βέλτιστη χρήση των περιβαλλοντικών πόρων που αποτελούν βασικό στοιχείο του τουρισμού αλλά και να συμβάλλει στην ανάπτυξη, τη διατήρηση βασικών οικολογικών διαδικασιών και τη συντήρηση φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
«Ο βιώσιμος τουρισμός θα πρέπει να σέβεται την κοινωνικοπολιτισμική αυθεντικότητα των κοινοτήτων υποδοχής, να διαφυλάσσει την ανοικοδόμησή τους και να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδοσιακές αξίες που συμβάλλουν στη διαπολιτισμική κατανόηση και τη διαλειτουργικότητα», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού τονίζοντας παράλληλα πως εξασφαλίζει βιώσιμες, μακροπρόθεσμες οικονομικές δραστηριότητες, παρέχοντας κοινωνικοοικονομικά οφέλη σε όλους τους συμμετέχοντες που είναι δίκαια κατανεμημένοι, συμπεριλαμβανομένης της σταθερής απασχόλησης και της απόδοσης εσόδων, ευκαιριών και κοινωνικών υπηρεσιών και συμβάλλοντας στην άμβλυνση της φτώχειας.
Ο κ. Κοροβέσης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, την ενημερωμένη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προσθέτοντας παράλληλα πως «πρέπει επίσης να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο ικανοποίησης τουριστών και να εξασφαλισθεί μια ουσιαστική εμπειρία στους τουρίστες, ευαισθητοποιώντας τους για θέματα βιωσιμότητας».
«Ο βιώσιμος τουρισμός φιλοδοξεί και πρέπει να είναι πιο ενεργειακά αποδοτικός π.χ. με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την κατανάλωση λιγότερου νερού, την ελαχιστοποίηση των απόβλητων, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών αξιών και την υποστήριξη της διαπολιτισμικής κατανόησης και ανοχής», κατέληξε.
Επιπρόσθετα, αναφορικά με την στρατηγική που πρέπει να υπάρξει για τον βιώσιμο τουρισμό, ο Νίκος Κοροβέσης έθεσε ως βασική προϋπόθεση τον εμπλουτισμό του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος με την ανάδειξη νέων και ειδικών μορφών τουρισμού όπως η Κρουαζιέρα, ο θαλάσσιος, ο Συνεδριακός, ο Ιαματικός και ο τουρισμός Υγείας.
Ακόμα, τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της στρατηγικής σχέσης µε τους τομείς του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος και της αναβάθμισης και τουριστικής αξιοποίησης των χώρων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς και ταυτόχρονη ανάδειξη και αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πόρων.
Ο κ. Κοροβέσης παράλληλα, έκανε λόγο για βελτίωση του υφιστάμενου τουριστικού δυναμικού µέσω παρεμβάσεων για την απόσυρση παλαιών και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών καταλυμάτων αλλά και για προώθηση των συνεργιών των τουριστικών επιχειρήσεων, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων και δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών δικτύων µε βάση τη ζήτηση και τους τουριστικούς προορισμούς.
Τέλος, πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και οι δράσεις ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού με καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης και ενίσχυσης της απασχόλησης που να ενσωματώνουν νέες µμεθόδους εκμάθησης και απαιτούμενες δεξιότητες για τις όλο και υψηλότερες απαιτήσεις υπηρεσιών φιλοξενίας, ιδιαίτερα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
387