Αρχική » Πιερρακάκης: Το κράτος πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται, πρέπει διαρκώς να αλλάζει

Πιερρακάκης: Το κράτος πρέπει διαρκώς να εξελίσσεται, πρέπει διαρκώς να αλλάζει

από Άκης Χουζούρης

Για τον μετασχηματισμό του κράτους, την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση όπως την χαρακτήρισε έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Ναυπλιέων, με θέμα «200 Χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους από τον Ι.Καποδίστρια – Η επανεκκίνηση του κράτους στην ψηφιακή εποχή».

Όπως τόνισε «με αφορμή το παρελθόν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το μέλλον. Γιατί στο μέλλον θα κριθούν όλα, ακόμη και το παρελθόν εκ νέου».

Αναφερόμενος μάλιστα στην φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «φτιάξτε ξανά το κράτος», ο υπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό σήμαινε πως το κράτος, κοντά 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, πρέπει να μετασχηματιστεί. Το κράτος πρέπει διαρκώς να μετασχηματίζεται, πρέπει διαρκώς να αλλάζει. Πρέπει διαρκώς να μεταρρυθμίζεται, να μπορεί να επιβραβεύει τα καλά στοιχεία του, να διορθώνει τα κακά, να βελτιώνεται. Και η αλήθεια είναι πως το κράτος τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε ο μεγάλος ασθενής».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση δεν είναι άλλη από τον μετασχηματισμό του κράτους, και σε αυτόν το χώρο δεν μπορεί παρά να δει κάποιος ότι δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. Αυτό δηλαδή που πέτυχε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ξεκινώντας το 1828, και φυσικά με την επίσημη αναγνώριση του ελληνικού κράτους. Η κληρονομιά του Καποδίστρια, του Τρικούπη, φτάνει στο Βενιζέλο, στην ανοικοδόμηση της χώρας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην είσοδό της στην ΕΟΚ και πολλά άλλα. Πρόκειται για μεγάλες ενέργειες και μεγάλες κληρονομιές οι οποίες θεμελιώνουν το ότι η χώρα πρέπει ν’ αλλάζει».

Μάλιστα ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις έχουν μια κοινή παράμετρο στη σύστασή τους, πάντα κάποιους θίγουν και πάντα κάποιοι κερδίζουν απ’ αυτές. Συνήθως κάποιοι λίγοι θίγονται πολύ, αλλά οι πολλοί κερδίζουν όλοι», ενώ αναφερόμενος στα διακυβεύματα του σήμερα επεσήμανε ότι «διαφέρουν, είναι τεχνολογίες, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δορυφόροι, τα νέα δίκτυα που εν τέλει έρχονται να απελευθερώσουν κάποιες μεγάλες δυνατότητες, αλλά και να λύσουν το πρόβλημα του “μεγάλου ασθενούς”». Ο κ. Πιερρακάκης δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις αλλαγές που έχουν γίνει με την απλούστευση διαδικασιών και ψηφιοποίηση υπηρεσιών όπως συνέβη στα γεγονότα ζωής, όπως η δήλωση γέννησης ενός παιδιού με μια κίνηση στο μαιευτήριο ή το σύστημα εμβολιασμού. «Το πιο σημαντικό στην περίπτωση του εμβολίου δεν ήταν το ίδιο το εμβόλιο, αλλά αυτό το μήνυμα που πέρασε, το πόσο δηλαδή και το πώς μπορούν κάποια πράγματα ν’ αλλάξουν και ν’ αλλάξουν πάρα πολύ γρήγορα». πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Πάμε όμως πίσω. Ο Καποδίστριας προσπάθησε να φτιάξει ένα κράτος ενώνοντας το και υπερβαίνοντας τις διαφορετικές φατρίες, πράγμα το οποίο εν τέλει του κόστισε και τη ζωή. Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με διάφορες μικρές προτεραιότητες που υπάρχουν μέσα σ’ ένα κράτος – πολιτεία, τις οποίες το κεντρικό κράτος πρέπει να τις υπερβαίνει για να καλύπτει το συνολικότερο κοινό συμφέρον. Εμείς στο ξεκίνημα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων που υπήρχαν στα υπουργεία, αλλά και το γεγονός ότι τα συστήματα δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους». Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης «Το κράτος δεν είχε σχεδιαστεί για τον πολίτη, αλλά για το ίδιο το κράτος. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να ξανασχεδιάσουμε το κράτος στο πώς δουλεύει και να το κάνουμε πολιτοκεντρικό, δηλαδή να αλλάξουμε την εξίσωση. Ο πολίτης μπαίνει στο επίκεντρο και αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Σχετικά με τις 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές που καταγράφηκαν το 2021 ο κ. Πιερρακάκης επανέλαβε την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου, καθώς αναλογούν περίπου σε 63 ουρές που γλίτωσε ο κάθε πολίτης και «άρα βλέπει κανείς το εκθετικό άλμα, αλλά και ότι ο κόσμος στην ουσία διψούσε για να μην ταλαιπωρείται», ενώ αναφέρθηκε και στις 1398 πλέον ψηφιακές υπηρεσίες που σε διάστημα 2,5 ετών, δημιουργήθηκαν πάνω από μία υπηρεσίες τη μέρα, μαζί με τα Σάββατα και τις Κυριακές. «Οι υπηρεσίες αυτές δημιουργήθηκαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δημιουργήθηκαν μέσα από το μεράκι και τη δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων».

Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο για «έναν μηχανισμό για την εδραίωση και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Το ψηφιακό κράτος το χρειάζεται αυτός που δεν έχει την ευχέρεια του πλούτου στα χέρια του, που δεν έχει τις γνωριμίες, ούτε το χρόνο, όμως έχει ίσα δικαιώματα. Η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών, είναι μία δύναμη ουσιαστικά που απλώνει την κοινωνική ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις ίσες ευκαιρίες, την ισονομία και την ισότητα των δικαιωμάτων. Το κράτος πρέπει να είναι αρωγός στον πολίτη και όχι απέναντι του. Αυτό είναι που εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε και ακριβώς αυτό είναι και το νόημα όλης αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Το μήνυμα που εγώ προσωπικά λαμβάνω από τον Καποδίστρια είναι η αποκατάσταση της ενότητας, η άρση των στεγανών, η υπέρβαση των εμποδίων και όλων όσων επιβάλλονταν από τα ήθη, τη συνήθεια, τη γεωγραφία και τους κατακερματισμούς που έχουν σφραγίσει το εσωτερικό τοπίο, τον χαρακτήρα του ατόμου και του ίδιου του κράτους μας. Αποτελούν τους κατακερματισμούς που πρέπει να υπερβούμε για να πετύχουμε μεγάλους στόχους». Καταλήγοντας ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «αν οι Έλληνες πέτυχαν τότε βάζοντας τη μία πέτρα πάνω στην άλλη, εμείς δε δικαιούμαστε να ολιγωρούμε, να εφησυχάζουμε, αλλά ούτε και να είμαστε ικανοποιημένοι εάν δεν κατορθώσουμε με τις δυνάμεις του σήμερα πολλά περισσότερα, πολύ μεγαλύτερα, που νομίζω πως είναι απολύτως επιτεύξιμα».

Πηγή:http://www.patrimorama.com.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00