Συμπληρωματικές δράσεις αντιπυρικής προστασίας στα δασικά οικοσυστήματα της Ηλείας
*Καθαρισμοί από την Πολ. Προστασία της Π.Ε. Ηλείας και πρόγραμμα «Antinero» για την καλύτερη προετοιμασία
Ο προγραμματισμός δράσεων αντιπυρικής προστασίας, σε συνδυασμό με το διευρυμένο πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero που βρίσκεται σε εξέλιξη, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τον Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Νίκο Ρουμελιώτη, Αξιωματικούς των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και εκπροσώπους του Δασαρχείου Πύργου.
Η σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις τις Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας στον Πύργο, και συμμετείχαν ο Διοικητής Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης συνεδρίασης τους ΣΟΠΠ Π.Ε. Ηλείας και μιας σειράς άλλων συναντήσεων που έχουν προηγηθεί, στο πλαίσιο της καλύτερης κατά το δυνατό προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε.
Έγινε αναλυτική παρουσίαση στις δράσεις του προγράμματος «Antinero» το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί σημαντικό «όπλο» στην προετοιμασία που γίνεται, καθώς αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης βιομάζας σε μεγάλα δασικά οικοσυστήματα. Στόχος, δεν είναι μόνο η προστασία του μοναδικού δασικού πλούτου που διαθέτει η Ηλεία αλλά και η προστασία των οικισμών που αναπτύσσονται πλησίον αυτών των οικοσυστημάτων και των κατοίκων αυτών των περιοχών.
Αυτοψίες και ενημέρωση
Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, γι’ αυτό και θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και μάλιστα κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολ. Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, όπως εξήγησε ο κ.Γιαννόπουλος. Ήδη, έχουν προγραμματιστεί αυτοψίες στις περιοχές αυτές, προκειμένου να προγραμματιστούν οι επιπλέον δράσεις (καθαρισμοί, διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών) που απαιτούνται, για την καλύτερη θωράκιση και προστασία, εν μέσω θέρους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που τονίστηκε, είναι και η ανάγκη για διαρκή ενημέρωση και επαγρύπνηση των πολιτών, μέσω οργανωμένων και στοχευμένων δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κεντρικά αλλά και τοπικά, από τους προέδρους των Τ.Κ και από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες, ο ρόλος των οποίων κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος και το έργο τους έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό.