Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας- Πανηγυρικός εσπερινός και νέος εκθεσιακός χώρος με θέμα τα  Ιεροσόλυμα.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός εσπερινός για την μνήμη του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα στην ομώνυμη μονή η οποία βρίσκεται στην Κοινότητα Καβασίλων.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας συνοδευόμενος από την φιλαρμονική της Γαστούνης και πλήθος ιερέων μετέφερε με ευλάβεια τα λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού και του Αγίου Νεκταρίου.

Αρκετοί πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν τα Άγια λείψανα και να παρακολουθήσουν την τελετή του εσπερινού. Ανάμεσα στους πιστούς βρίσκοταν , ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Καστρινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Παναγούλιας και η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Μπαχού.

Η Ιερά Μονή Καβασίλων έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση  και παρότι δεν υπάρχουν μοναχοί  τα τελευταία χρόνια με προσφορές πιστών αποτελεί προορισμό με ιδιαίτερα εκθέματα. Οι χώροι της μονής αρθρώνονται γύρω από μια τετράγωνη αυλή, στο κέντρο της οποίας υπάρχει πηγάδι. Στη μία πλευρά της αυλής είναι χτισμένη μια  μικρή εκκλησία, ενώ πίσω από την εκκλησία βρίσκεται το περίκεντρο κτίσμα του Γολγοθά, που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1980. Ο ιατρός κ. Τζουλέκης με προσωπικό κόπο και προσφορά τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει δίπλα από τον Ιερό Ναό έναν εκθεσιακό χώρο ομοίωμα των Ιερών Τόπων που βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα. Μέσα στον χώρο θα συναντήσουμε  ομοίωμα του Πανάγιου Τάφου, την σπηλιά της Βηθλεέμ και τεράστιες εικόνες με κάθε λεπτομέρεια από το εσωτερικό των ναών. Στην είσοδο της μονής υπάρχει παιδική χαρά και πλησίον έχει δημιουργηθεί και μικρό θεατράκι στο οποίο μαθητές παίζουν θεατρικές παραστάσεις.

Τον Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα πολλοί συγχέουν με τον Άγιο Νικόλαο που εορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου. Αλλά ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας είναι ο ιδρυτής της Μονής και της κοινότητας Καβασίλων. Ο Άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1322 μ.Χ. και ήταν ανιψιός του Νείλου Καβάσιλα, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης. Το πατρικό του επώνυμο ήταν Χαμαετός, κράτησε όμως το μητρικό επώνυμο Καβάσιλας προφανώς λόγω της ισχυρής παρουσίας του θείου του. Έκανε λαμπρές σπουδές ρητορικής, Θεολογίας, φιλοσοφίας και φυσικών επιστημών στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Για ένα διάστημα διετέλεσε σύμβουλος του Κατακουζηνού ο οποίος στα τελευταία χρόνια της ζωής του, εκάρη μοναχός και διέμενε στην περιώνυμη Μονή των Μαγγάνων.

Ο Άγιος ασπάσθηκε τις απόψεις και ιδέες του Γρηγορίου Παλαμά για τον ανατολικό μυστικισμό και το ησυχαστικό πνεύμα. Υπήρξε πολυγραφότατος και πληθωρικός συγγραφέας αξιολογότατων Θεολογικών, ερμηνευτικών, λειτουργικών, ασκητικών και διδακτικών έργων, ως και περίφημων πανηγυρικών λόγων, επιστολών, επιγραμμάτων και κειμένων πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Διάφορα περιστατικά τον οδήγησαν να κινηθεί προς τα νότια εδάφη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, έως ότου έφτασε στο «ιερόν εν τω κόσμω έδαφος» της Ήλιδας, όπως αποκαλούσε ο ίδιος αυτήν την περιοχή, όπου έμεινε μέχρι τον θάνατό του στις αρχές της δεκαετίας του 1390 (μάλλον το 1392).



Μετά από πολλές περιπέτειες για τις απόψεις του περί ορθοδόξου μοναχισμού, έφυγε από την ζωή λίγο μετά το 1391 μ.Χ. Η Αγιοκατάταξη του έγινε στις 19 Ιουλίου του 1983 μ.Χ. και από τότε αποτελεί σύμβολο για την περιοχή της Ηλείας.

Φωτογραφίες – Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Related posts

 Ολοκληρώθηκε στην Αμαλιάδα το μεγάλο συνέδριο της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας, που φιλοξένησε ο Δήμος Ήλιδας

Αυτά τα Χριστούγεννα έρχεται “Το Μαγικό Εργοστάσιο του Wonka” στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο!

Συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο