Αρχική » Αλέξης Καστρινός: “Περί οικισμού Αρκουδίου … οι κοινόχρηστοι οδοί του σε δημόσια κτήση και όχι σε πλειστηριασμό…”

Αλέξης Καστρινός: “Περί οικισμού Αρκουδίου … οι κοινόχρηστοι οδοί του σε δημόσια κτήση και όχι σε πλειστηριασμό…”

από Άκης Χουζούρης

Είναι λυπηρό ότι το ” Μάτι” δεν μας δίδαξε τίποτα είτε ως πολίτες είτε ως θεσμικούς εκπροσώπους…. 

Επειδή πιστεύω στον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα κοινόχρηστα πράγματα και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυτά να παραχωρούνται για χρήση σε ιδιώτες με σκοπό το όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, όπου θα εντάσσεται σε έναν συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της υπό μελέτη περιοχής, οφείλω να τοποθετηθώ.

Ενόψει των τοπικών χωρικών σχεδίων που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο οικισμός Αρκουδίου λόγω της θέσης του θα πρέπει να έχει μία χωροταξική και πολεοδομική αντιμετώπιση που να λύνει διαχρονικά προβλήματα όπως η οριοθέτηση του οικισμού, ρύθμιση των χρήσεων γης , λειτουργική διασύνδεση των οδών του με διάνοιξη νέων και βελτίωση της προσβασιμότητάς τους και πολεοδόμησή του προκειμένου να αποκτήσει ρυμοτομικό σχέδιο και γενικότερα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τον περιβάλλει. 
Ο Δήμος έχει ήδη εκπονημένη Μελέτη για τα δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων από το 2018 και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν δίνεται η δυνατότητα να εξασφαλιστεί ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αναγκαίο για τον ίδιο τον οικισμό και την ευρύτερη περιοχή.

Έχοντα υπόψη όλα τα παραπάνω και ένα ιδιότυπο πολεοδομικό καθεστώς που έχει σήμερα ο οικισμός και ελλείψη σχεδιασμού ανάπτυξής του, είμαι αντίθετος σε κάθε ενέργεια πλειστηριασμού (μακροχρόνιας μίσθωσης κλπ. ) των δημοτικών πραγμάτων – κοινόχρηστων οδών κλπ. Η αίτηση συγκεκριμένης εταιρείας στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πηνειού για έγκριση παραχώρησης τμήματος κοινόχρηστης (δημοτικής) οδού προκειμένου να υπάρξει υπόγεια ζεύξη των μελλοντικών κτιρίων των οικοπέδων ιδιοκτησίας της που διαχωρίζονται μεταξύ τους με την συγκεκριμένη δημοτική οδό εκτιμώ ότι θα πρέπει να το βρει αντίθετο. 
Επισημαίνω δε ότι η προβλεπόμενη υπόγεια αυτή ζεύξη θα περιλαμβάνει την κατασκευή υπογείου κάτω από την συγκεκριμένη οδό σε δύο υπόγειες στάθμες, με επιφάνεια κάτοψης 58τμ. Έχουμε και λέμε λοιπόν : 
1. Η συγκεκριμένη οδός εξυπηρετεί σημαντικό αριθμό κατοικιών και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εξυπηρετεί λειτουργικά και τους κάθετους οδούς σε αυτήν. 
2. Δεν είναι απλά χαλικοστρωμένη αλλά ήδη έχει ανακατασκευαστεί και ασφαλτοστρωθεί με χρηματοδότηση που είχε εξασφαλίσει η πρ. Δημοτική Αρχή για άλλες οδούς του Δήμου. (αρ. απόφασης Δ.Σ. 140/22-04-2019 / ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ <<Εσωτερική Οδοποιία Δήμου Πηνειού>>/ π/υ 285.900,00 € ) 
3. Στον συγκεκριμένο δρόμο δεν υπάρχουν δίκτυα υποδομής αποχέτευσης κλπ , επισημαίνοντας ότι υπάρχουν οι σχετικές μελέτες . 
4. Η περιοχή γύρωθεν της συγκεκριμένης οδού είναι πυκνοδομημένη και ήδη ενώ αποτελεί ο οικισμός τουριστικό προορισμό, η υφιστάμενη δόμηση είναι ασφυκτική και έχει ανάγκη από ήπιας μορφής κτίρια στα πλαίσια των όρων δόμησης της περιοχής και όχι υπεραυξημένη δόμηση σε ύψος και συνολική δομημένη επιφάνεια που ισχύουν στις κατηγορίες ξενοδοχειακών μονάδων. 
5. Ο νόμος μπορεί να δίνει την δυνατότητα της ζεύξης κτιρίων που βρίσκονται σε διαφορετικά οικόπεδα, αλλά την απόφαση την λαμβάνει ο φορέας δηλαδή ο Δήμος συνεκτιμώντας όσα αναφέρθηκαν παραπάνω . 
6. Τέλος έχω την εκτίμηση ότι παρερμηνεύτε η δυνατότητα της νομοθεσίας που ναι μεν μιλά για ζεύξη υπέργεια ή υπόγεια κτιρίων, αλλά όχι σε συνένωση οικοπέδων ως ενιαία πολεοδομικά αντιμετώπιση αυτών και κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται σκόπιμη η αιτούμενη παραχώρηση – μακροχρόνια μίσθωση. 
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω προς πάσα κατεύθυνση ότι ως ενεργός πολίτης κυρίαρχα, θα υπεραμύνομαι το δίκαιο και το ορθό βάζοντας πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον και θα ακολουθώ το δρόμο που εγώ ξέρω να περπατώ. 


Αλέξης Αθ. Καστρινός πρ. Δήμαρχος Πηνειού

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00