ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» από το βήμα της Βουλής 

για πυροσβέστες και εθελοντές !…

ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Οι μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν και φέτος την Ηλεία αποτέλεσαν σε μεγάλο βαθμό το επίκεντρο της ομιλίας του βουλευτή του Νομού μας Ανδρέα Νικολακόπουλου στην διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος.

Ο κ. Νικολακόπουλος, μιλώντας για «σοβαρές ενδείξεις εμπρησμών», αναφέρθηκε στην καταστροφή που έχει ήδη γίνει και στάθηκε ιδιαίτερα στο πολύτιμο και συντονισμένο έργο των πυροσβεστών, των εθελοντών μας και όλων όσων βοήθησαν στην αποτροπή μιας ακόμη πιο δύσκολης κατάστασης.

Ειδικότερα, στην αρχή της τοποθέτησής του δήλωσε : «Η μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως ο καλύτερος συντονισμός και η προετοιμασία σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν,προστάτευσαν ανθρώπινες ζωές και απέτρεψαν μια μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή. Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας, στους εθελοντές μας, στους αστυνομικούς μας, στους πολίτες.

Σε όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο, σε πυρκαγιές με δύσκολα χαρακτηριστικά.

Σε πυρκαγιές που θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια αφού ο τρόπος που εκδηλώθηκαν και η συχνότητά τους δημιουργούν σοβαρές ενδείξεις εμπρησμών, ενώ ήδη στην Ηλεία υπάρχει μία σύλληψη.

Βρισκόμενοι όμως σχεδόν στο μέσον του καλοκαιριού και βιώνοντας ήδη – εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα- την κλιματική κρίση οφείλουμε να συνεργαστούμε, να πάρουμε αποφάσεις όχι μόνο για το αύριο αλλά κυρίως για το σήμερα. Για να προστατέψουμε την ίδια τη ζωή, την ίδια τη φύση. Οι πυρκαγιές δυστυχώς θα γίνονται όλο και εντονότερες».

ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΛΥΝΟΥΝ

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αναφερόμενος στην συνέχεια στο ίδιο το νομοσχέδιο που στοχεύει στην προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, όπως και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επεσήμανε ότι ρυθμίζει βασικά ζητήματα που έμεναν μετέωρα για πολύ καιρό όπως :

-Η θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, που δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές. 

-Η απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων.

-Η ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και Πράσινου Ταμείου.

-Η ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις.
-Η ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η ρύθμιση θεμάτων κυκλικής οικονομίας.

NATURA – ΗΛΕΙΑ

ΚΑΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ

-Η απλοποίηση των χρήσεων γης (και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών).

Ειδικά μάλιστα, η τελευταία ρύθμιση που ανέφερα είναι πολύ σημαντική για πολλές περιοχές στη χώρα μας, οι οποίες έχουν ζώνες Natura. Οι περιοχές αυτές καλύπτουν το 28,5% της χερσαίας έκτασης της χώρας μας, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εντός των περιοχών αυτών ο μόνιμος πληθυσμός είναι 470.000 κάτοικοι. Μία από αυτές είναι και η Ηλεία, η οποία κυρίως λόγω των ζωνών του δικτύου “Natura 2000” αλλά και του Π.Δ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα σε διαδικασίες και αναπτυξιακά θέματα που δεν μπορούν να προχωρήσουν εξαιτίας των αυστηρώς δεσμευτικών διατάξεων, ζητήματα τα οποία έχω θέσει επανειλημμένως τόσο κοινοβουλευτικά όσο και στις συναντήσεις μου με τους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς.

ΑΝΑΓΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΪΑΦΑ

Πραγματικά , όταν μιλάμε για προστασία περιβαλλοντική των προστατευόμενων περιοχών θα πρέπει να έχουμε την εικόνα περιοχών όπως η περιοχή του Καϊάφα αλλά και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας.  Είναι βέβαιο ότι επιθυμούμε να μην αλλοιώσουμε το φυσικό τοπίο που αποτελεί και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ότι επιθυμούμε  να προστατέψουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά όταν βλέπεις ότι η περιοχή είναι καθηλωμένη οικονομικά τότε θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι κάτι έχουμε κάνει λάθος. Ότι ίσως έχουμε προστατέψει μια περιοχή περισσότερο από ό,τι πρέπει αποκλείοντας κάθε μορφής ανάπτυξη. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε με μια απλή επίσκεψη στην περιοχή και μιλώντας με τους κατοίκους της. Άρα λοιπόν υπάρχει ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης».

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Σημαντικές εξάλλου χαρακτήρισε τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου και για τους δασικούς χάρτες ο κ. Νικολακόπουλος τονίζοντας :

«Ειδικά σε περιοχές όπως της Ηλείας, που οι πολίτες έχουν χάσει τις προθεσμίες αντιρρήσεων η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων λόγω προδήλου σφάλματος ή σε άλλες περιπτώσεις δίνει μια κάποια λύση. Όπως σημαντική είναι και η πρόβλεψη αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ κατά κυρωμένου δασικού χάρτη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών για τους δασικούς χάρτες».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ηλείος κοινοβουλευτικός υπενθυμίζοντας τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, που άφησε πολλά από αυτά τα ζητήματα στον… «αυτόματο πιλότο», σημείωσε : «Η προηγούμενη Κυβέρνηση πρωταγωνίστησε στα λόγια και στη θεωρία αλλά σε επίπεδο πράξεων δεν είδαμε τίποτα.

Η όποια κριτική λοιπόν σήμερα από την αντιπολίτευση είναι πάντοτε καλοδεχούμενη, γιατί μέσα από τη διαδικασία ενός διαλόγου αναδεικνύονται λάθη που στο παρελθόν αποδείχθηκαν μοιραία για το περιβάλλον μας. 

Αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει μόνο πολιτική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος, έχει και πολιτική ηθική. 

Προχωρά σε βασικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και υλοποιεί φιλόδοξες δεσμεύσεις για τον φυσικό μας πλούτο, την μεγαλύτερή μας κληρονομιά….».

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις