Ευέλικτο, σύγχρονο, αποτελεσματικό
Ασφαλιστικό Σύστημα για τους πολίτες
Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΦΚΑ
ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Για την δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Συστήματος εκσυγχρονισμένου με τις αλλαγές που επιχειρούνται στον ΕΦΚΑ και στόχο την γρήγορη απονομή συντάξεων και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους,μίλησε στη Βουλή ο Ανδρέας Νικολακόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι το νέο σχετικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση θα λύσει παθογένειες δεκαετιών.
Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε μάλιστα στις αρνητικές συνέπειες του Νόμου Κατρούγκαλου το 2016 λέγοντας μεταξύ άλλων : «Με τηνενοποίηση των τ. ασφαλιστικών Ταμείων, το 2016 με το λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, εκκίνησε ένας φαύλος κύκλος προβλημάτων. Μια ατέρμονη διαδικασία χωρίς οργανόγραμμα, χωρίς ενιαίους κανόνες και αρχές και κυρίως χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του Οργανισμού. Οι παθογένειες αυτές κατέστησαν τον ΕΦΚΑ ως τον πιο προβληματικό φορέα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ
Στην συνέχεια ο Ηλείος κοινοβουλευτικός έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που γίνεται πλέον στην σύντομη απονομή συντάξεων παρουσιάζοντας και στοιχεία για το έργο της τελευταίας τριετίας. Ειδικότερα :
«Το 2019 εκδόθηκαν 123.000 συντάξεις, το 2020 161.000 και φτάσαμε το 2021 στις 225.000. Αντιμετωπίζοντας ένα τεράστιο οργανωτικό και διοικητικό χάος, που ταλαιπωρούσε εκατομμύρια πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι σχεδόν ένα εκατομμύριο ασφαλιστικές εκκρεμότητες που παρέλαβε το 2019, η σημερινή Κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ.
Και το χειρότερο; Να καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την τραγική αυτή κατάσταση.
Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 2021 ήταν χρονιά ρεκόρ στην απονομή συντάξεων. Με τις 225.000 να αφορούν νέες συντάξεις και τις 57.000 υποθέσεις κύριων συντάξεων του ΟΓΑ.
Το Υπουργείο Εργασίας για να επιταχύνει μάλιστα τις διαδικασίες και να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, θέσπισε το μέτρο της προκαταβολής εθνικής σύνταξης για όσους περιμένουν για μήνες ή και χρόνια την σύνταξη τους, δίνοντάς τους παράλληλα την δυνατότητα να μπορούν να απευθυνθούν μέσω του ΕΦΚΑ δωρεάν σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους».
Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΜΕ ΤΑ … ΚΑΤΕΒΑΣΜΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε και την επιτυχημένη γραμμή εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων που άλλοτε τηλεφωνούσαν και περίμεναν κάποια απάντηση, όχι ώρες αλλά μέρες ολόκληρες και κάποιοι δεν έπαιρναν και ποτέ… Να τι ανέφερε :
«Και φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον Ενιαίο Αριθμό 1555 που τέθηκε σε λειτουργία πριν από 6 μήνες και αντικατέστησε επιτέλους το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων. Με αποτέλεσμα 8 στους 10 πολίτες να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας του.
Σε αυτό το πλαίσιο εκσυγχρονισμού κινείται και το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, εστιάζοντας στη βελτίωση της ποιότητας και την ταχύτητα εξυπηρέτησης του πολίτη από τον ΕΦΚΑ.
Οι άξονες του νομοσχεδίου υπηρετούν μια πολιτική που στοχεύει στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Ένας ακόμα βασικός άξονας είναι ότι αλλάζουμε τις ταχύτητες. Περιορίζουμε τις εγκρίσεις, τις περιττές διαδικασίες, την παρέμβαση του διοικητικού συμβουλίου σε κάθε μικρότερης σημασίας απόφαση μέσα στον Οργανισμό. Και το βασικό, εκσυγχρονίζουμε το οργανόγραμμα με σκοπό να γίνει πιο λειτουργικό και πιο χρήσιμο τόσο στους υπαλλήλους, όσο και στους ασφαλισμένους.
Χάρις στη σύσταση της αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. δίνεται η δυνατότητα να διενεργούνται έκτακτοι αλλά και προγραμματισμένοι έλεγχοι με αφορμή τις καταγγελίες ή τα αιτήματα των πολιτών.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Κάτι όμως εξίσου σημαντικό στο παρόν νομοσχέδιο, και με αυτό θα ήθελα να κλείσω,είναι η αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΦΚΑ. Υπάρχει μια περιουσία αναξιοποίητη και ασφαλιστικά ταμεία που μένουν μετέωρα. Και αυτό ήρθε η ώρα να μπει πλέον σε μία λογική εκσυγχρονισμού, σε μια λογική αξιοποίησης.
Δημιουργούμε έναν καινούργιο ΕΦΚΑ, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό και πάνω απ’ όλα, πιο φιλικό στα 6,5 εκατομμύρια των ασφαλισμένων».