Αρχική » Αρχίζουν οι παράλληλες εκδηλώσεις της Αφής

Αρχίζουν οι παράλληλες εκδηλώσεις της Αφής

από Άκης Χουζούρης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινούν το Σάββατο 16 Οκτωβρίου οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας για την Αφή της Φλόγας των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Φιλοδοξία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας είναι, με τις εκδηλώσεις αυτές, να σηματοδοτηθεί μια νέα περίοδος, καθώς με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου εξασφαλίστηκαν πόροι για τα επόμενα τρία χρόνια, για ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που θα πλαισιώνουν κάθε Αφή Φλόγας.

To Σάββατο, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκδήλωση που θα γίνει στο προαύλιο του Μουσείου Ιστορίας Αρχαίων Ολυμπιακών Αγωνισμάτων «ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ».Όπως ανακοινώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, η θεατρική παράσταση «Το αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, λόγω ασθένειας της πρωταγωνίστριας Ρένας Κυπριώτη, αντικαταστάθηκε με την παράσταση «Έρως Ήρως» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε διδασκαλία ερμηνείας και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, με πρωταγωνιστή τον Θεμιστοκλή Καρποδίνη. Πρόκειται για μια παράσταση που έλαβε πολύ θετικές κριτικές και ανέδειξε το αστείρευτο ταλέντο των συντελεστών της αλλά και τη διαχρονική δύναμη των κειμένων του Παπαδιαμάντη. Η παράσταση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αυτά καθορίζονται από την Ελληνική Πολιτεία. (Νεότερη ενημέρωση: Τα προβλήματα που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία, στάθηκαν αιτία να ακυρωθεί η θεατρική παράσταση «Έρως – Ήρως» που είχε προγραμματιστεί να ανοίξει τις παράλληλες εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Σε σχετική επιστολή που έστειλε προς τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας η εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγής κα Ρένα Κυπριώτη, αναφέρονται τα εξής: «Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αττική προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην προετοιμασία της παράστασης “Έρως – Ήρως” στην Αρχαία Ολυμπία. Τα προβλήματα αφορούν τόσο στο συντονισμό των μελών της ομάδας μας όσο και στα τεχνικά μέσα που σχετίζονται με την παράσταση. Για τους λόγους αυτούς, που είναι ανεξάρτητοι από τη θέλησή μας, δυστυχώς η παράσταση πρέπει να ακυρωθεί. Ζητούμε την κατανόησή σας και ελπίζουμε σε κάποια μελλοντική μας συνεργασία, υπό καλύτερες συνθήκες»).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα  των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

Σάββατο 16-10-2021

19:00    Γαστρονομικός πολιτισμός «Διαπολιτισμική Γαστρονομία»
Έλληνες και ξένοι σεφ δημιουργούν τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας τους.
Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).
Σε συνεργασία με Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας (Λ.Α.Ε.Γ.).

Κυριακή 17-10-2021

11:00    Συνάντηση Δημάρχου με Αδελφοποιημένες πόλεις και επίσημες αποστολές ξένων χωρών.
Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

13:00    Γαστρονομικός πολιτισμός «Αρχαίων γεύσεις – Αθλητική διατροφή των αρχαίων αθλητών».
Γνωριμία της διατροφής των αθλητών κατά την περίοδο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.
Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

18:50    Τελετή υπογραφής «Εκεχειρίας»
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο (συγκεκριμένος αριθμός προσκλήσεων).
Η εκδήλωση διοργανώνεται με το Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Δευτέρα 18-10-2021

10:15    Συνάντηση Δημάρχου με επίσημες αποστολές ξένων χωρών.
Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

11:30    Επίσημη τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας (Χωρίς θεατές).
Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας.

13:00    Γαστρονομικός πολιτισμός «Οινογνωσία αρχαίων οίνων».
Γνωριμία με τον άκρατο και τον κεκραμένο οίνο καθώς και οινικές μίξεις με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία εποχή.
Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου (είσοδος ελεύθερη).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00