Αρχική » Βόλος – Απάτη: Πώς 89χρονος έχασε κοσμήματα, λίρες και μετρητά 38.000 ευρώ

Ο ηλικιωμένος στο Βόλο, κατέθεσε μήνυση στην Αστυνομία κατ’ αγνώστων για απάτη και η Εισαγγελία που παρέλαβε τη δικογραφία παρήγγειλε προκαταρτική έρευνα, για να εντοπιστούν οι δράστες.

Ένας άγνωστος του τηλεφώνησε και τον ενημέρωση πως η κόρη του είχε ένα ατύχημα και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα. Του ζήτησαν να πληρώσει και ο άντρας πανικοβλήθηκε. Ο 89χρονος Βολιώτης έδωσε σε άγνωστο άνδρα κοσμήματα και λίρες αξίας 30.000 ευρώ, καθώς και 8.000 ευρώ σε μετρητά που είχε στο σπίτι του.

Ο ηλικιωμένος έπεσε θύμα της κλασικής ισπανικής απάτης για δήθεν ατύχημα με θύμα την κόρη του, όταν στις αρχές Αυγούστου, δέχτηκε τηλεφώνημα από άγνωστο άνδρα που του είπε ότι η κόρη έπαθε ατύχημα, έπρεπε να μπει άμεσα στο χειρουργείο για να κάνει εγχείρηση και του ζήτησε ποσό 82.000 ευρώ!

Ο 89χρονος πίστεψε τον άγνωστο που του τηλεφώνησε, πανικοβλήθηκε και πάνω στην ταραχή του, ζήτησε να περάσει από το σπίτι για να του δώσει ό,τι είχε εκείνη την ώρα.

Τελικά, λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε ένας άγνωστος άνδρας στον οποίο παρέδωσε χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας περίπου 30.000 ευρώ καθώς και 8000 ευρώ σε μετρητά, όπως γράφει το magnesianews.gr.

Όταν ο ηλικιωμένος επικοινώνησε με την κόρη του και διαπίστωσε ότι ήταν καλά στην υγεία της, ήταν αργά, ο άγνωστος άνδρας που πέρασε από το σπίτι και του έδωσε τα κοσμήματα και τα χρήματα είχε εξαφανιστεί.

Ο ηλικιωμένος κατέθεσε μήνυση στην Αστυνομία κατ’ αγνώστων για απάτη και η Εισαγγελία που παρέλαβε τη δικογραφία παρήγγειλε προκαταρτική έρευνα, για να εντοπιστούν οι δράστες.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι οι απατεώνες να ήταν δύο, δηλαδή ο άγνωστος που τηλεφώνησε στον 89χρονο για να του πει τα δυσάρεστα νέα και ο δεύτερος που πήγε στο σπίτι και πήρε τα κοσμήματα και τα χρήματα, ενώ είναι άγνωστο αν ο άνδρας κατάφερε να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά του.

Το βέβαιο είναι ότι οι δύο δράστες είναι Έλληνες ή μιλούσαν πολύ καλά ελληνικά, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι δεν είναι απαραίτητο αυτός που παρέλαβε τα χρήματα από το σπίτι να γνωρίζει τον δράστη στον οποίο κατέληξαν τα τιμαλφή και τα χρήματα, διότι συνήθως οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ανεργία, βρίσκουν τηλεφωνικά άτομα που ψάχνουν δουλειά, τους λένε να περιμένουν τηλεφώνημά τους και όταν υπάρχει θύμα αναλαμβάνουν να παραλάβουν ένα πακέτο από σπίτι ή άλλο σημείο και να του το στείλουν, οπότε δεν είναι δεδομένο ότι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Τι συμβουλεύει η Αστυνομία
Με στόχο την πρόληψη και αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης από επιτήδειους, η Αστυνομία συμβουλεύει:

  • να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν σας τηλεφωνούν άγνωστοι και προσπαθούν να σας πείσουν να τους δώσετε χρήματα, με το πρόσχημα ότι συγγενικό σας πρόσωπο έχει προκαλέσει τροχαίο ατύχημα,
    σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα να επιδιώκετε οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται,
  • η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι,
  • για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.),
  • σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα,
  • να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα και να τους συμβουλεύετε προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους,
  • προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών,
  • να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Καλεί δε τους πολίτες, τους φορείς και τις κοινωνικές δομές να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους ώστε να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100» .

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (https://cyberalert.gr).

Πηγή https://pelop.gr/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00