Γέφυρα 2: Σχέδιο για επιδότηση 222.000 δανείων ύψους 31 δισ. προτείνει η PwC

Δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ που αφορούν 222.000 οφειλέτες θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επιδότησης Γέφυρα 2, σύμφωνα με το προσχέδιο της PwC

Επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 31 δις ευρώ, περιλαμβάνει η περίμετρος των επιλέξιμων προς προστασία δανειοληπτών, σύμφωνα με σχέδιο της PwC, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των τραπεζών.

Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του bankingnews.gr, αποτέλεσε τη βάση συζήτησης της πρότασης του υπουργείου Οικονομικών που τίθεται υπόψη των δανειστών και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί, ότι με βάση το σχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, η εν δυνάμει ρύθμιση θα αφορά περί τους 222.000 δανειολήπτες, επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Βέβαια όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τελικό μοντέλο που θα υιοθετηθεί, θα είναι «κουρεμένο» σε σχέση με τις παραδοχές του σχεδίου της PwC.

Στήριξη σε δανειολήπτες

Σύμφωνα με το προσχέδιο της PwC, ανεβαίνει ο αριθμός των δανειοληπτών που χρίζουν στήριξης και επιδότησης, σε 222.327, με συνολικές οφειλές που ανέρχονται σε 30,990 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά η διάρθρωση των δανειοληπτών και των οφειλών διαμορφώνεται ως εξής:

  • Δάνεια ύψους 13,6 δις που έχουν 107.843 οφειλέτες και βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
  • Δάνεια 4,5 δις που αναφέρονται σε 23.891 οφειλέτες και είναι σε καθυστέρηση κάτω των 90 ημερών.
  • Δάνεια συνολικού ύψους 12,8 δις τα οποία έχουν καταγγελθεί και αφορούν 90.594 οφειλέτες.

Πάντα σύμφωνα με την PwC, το 48% των οφειλετών είναι ενήμεροι και το 41% έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Η μελέτη της PwC έχει λάβει ως πρότυπό το μοντέλο που επιλέχθηκε για το Γέφυρα Ι.

Το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ θα αφορά επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για καθορισμένο χρονικό διάστημα, οφειλετών που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 9 μήνες, αν και στην έκθεση αναφέρεται ότι μπορεί να είναι έως και 12 μήνες. Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ληφθεί υπόψη η κατάσταση της οφειλής, είτε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, ή στο τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Η πρόταση για την επιδότηση

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η διάρθρωση της επιδότησης θα έχει ως εξής:

  • Για ενήμερα δάνεια που η καθυστέρηση θα είναι κάτω των 90 ημερών, προτείνεται κλιμακωτή επιδότηση. Θα ξεκινάει από το 90% στο πρώτο 3μηνο, στο 80% για το δεύτερο 3μηνο, υποχωρεί στο 70% για το τρίτο 3μηνο και στο 60% για το τέταρτο 3μηνο. Η διάρθρωση αυτή αφορά την υπόθεση εργασίας ότι η συνολική διάρκεια του προγράμματος για 12 μήνες.
  • Για δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα ποσοστά κρατικής επιδότησης ορίζονται αντίστοιχα σε 80%,70%, 60% και 50%.
  • Για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, τα ποσοστά επιδότησης προτείνονται σε 60%, 50%, 40% και 30% αντίστοιχα ανά τρίμηνο.

Ο προϋπολογισμός 

Οι εκτιμήσεις για τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος, ανέρχεται στα 948 εκατ. ευρώ και ανά χαρτοφυλάκιο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Ποσό 428 εκατ. θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και θα αφορά το 45% του συνόλου.
  • Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ποσό 408 εκατ. ή το 43% του συνόλου.,
  • Ποσοστό 12% και ποσό 112 εκατ. για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός ανά κατηγορία καθυστέρησης, θα είναι,για τα άνω των 90 ημέρων 524 εκατ. (55% του συνόλου), δάνεια σε καθυστέρηση χαμηλότερη των 90 ημερών 107 εκατ. (11% του συνόλου) και για τα καταγγελμένα δάνεια περίπου 317 εκατ. ευρώ (34% του συνόλου).

Κριτήρια ένταξης

Για την ένταξη δανειοληπτών στο σχέδιο επιδότησης, κριτήριο θα είναι, να περιλαμβάνονται με βάση τον ΚΑΔ στους πληγέντες και επίσης να έχουν ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο σχέδιο εντάσσονται ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένο μίσθωμα για τουλάχιστον 6 μήνες και όσοι επαγγεματίες τα έσοδα των οποίων παρουσίασαν μείωση 20% τουλάχιστον για το 9μηνο ή το 12μηνο έναντι της αντιστοίχου περιόδου το 2019.

Πηγή: imerisia.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ

Related posts

Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας – Νέα σελίδα στη σχέση των δύο πλευρών

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων Ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2023 λήγει την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Αέριο – E.E.: Έσχατη λύση το πλαφόν – Άτολμη για μία ακόμη φορά η Κομισιόν