Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Η Ελλάδα επενδύει στην Γαλάζια οικονομία

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Η Ελλάδα επενδύει στην Γαλάζια οικονομία

από Maria Petroutsa

                                                                                     

-Ομιλήτρια στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC)

Τα αποτελέσματα της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς, που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τον Απρίλιο, παρουσίασε η Συντονίστρια του Our Ocean Conference 2024, Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στην ομιλία της στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, το πρωί της Παρασκευής.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς,  συμμετέχοντας στην συζήτηση με θέμα «Γαλάζια οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Παράκτιου Χώρου», με συντονιστή τον Δημοσιογράφο της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», κ. Κώστα Λαμπρόπουλο, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Χριστόφορος Καπόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, αναφέρθηκε στους στόχους της Κυβέρνησης αλλά και τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας.

Σημαντικά τα αποτελέσματα της 9ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τους Ωκεανούς

Όπως ανέφερε η κα. Αυγερινοπούλου, η προστασία των θαλασσίων οικοσυστημάτων και της γαλάζιας ανάπτυξης αποτελούν προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, στόχευση που αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη οργάνωση από τη χώρα μας, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του 9ου Our Ocean Conference, στην οποία συμμετείχαν 120 κράτη, 20 διεθνείς οργανισμοί και 3.864 προσκεκλημένοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώθηκαν δράσεις για την προστασία του παράκτιου και θαλασσίου περιβάλλοντος άνω των 11,3 δις ευρώ, με στόχο μια νέα, βιώσιμη, γαλάζια οικονομία.

Οι 21 δεσμεύσεις που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ, καλύπτουν και τους έξι βασικούς θεματικούς τομείς της Διάσκεψης, τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, την βιώσιμη γαλάζια οικονομία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ναυτική ασφάλεια, την βιώσιμη αλιεία και την θαλάσσια ρύπανση αλλά και τέσσερις ειδικού ενδιαφέροντος, τον βιώσιμο τουρισμό, την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά, την πράσινη ναυτιλία και την πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα κατέθεσε 21 συγκεκριμένες, μετρήσιμες και κοστολογημένες προτάσεις για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την βιώσιμη γαλάζια οικονομία αξίας άνω των 780 εκατομμυρίων ευρώ.  Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η δημιουργία δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, καλύπτοντας συνολικά έκταση βιώσιμης διαχείρισης περί του 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της χώρας μας, η εισαγωγή μέτρων βιώσιμης αλιείας με την απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατα, που θεωρείται ιδιαίτερα βλαβερή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών έως το 2030, η λειτουργία από το 2026 ενός υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης και «περιπολίας» των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, με τη χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ο περιορισμός και η απομάκρυνση των πλαστικών σκουπιδιών από τα ελληνικά ύδατα κατά 50% και από τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019 και ο σχεδιασμός, o εξηλεκτρισμός και η αναβάθμιση σημαντικών τουριστικών και λιμενικών υποδομών και υποδομών μεταφορών», τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου.

Η Γαλάζια Οικονομία, βασικό αναπτυξιακό εργαλείο

Μιλώντας για την Γαλάζια Οικονομία, η Δρ. Αυγερινοπούλου αναφέρθηκε στην  μακραίωνη παράδοση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται ήδη στην 5η θέση ως προς τον αριθμό εργαζομένων στη Γαλάζια Οικονομία εντός της ΕΕ, η οποία υπολογίζεται ότι παράγει το 25% του ελληνικού ΑΕΠ. Παράλληλα, όπως τόνισε, η χώρα μας είναι 3η σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στον παράκτιο και νησιωτικό τουρισμό, τομείς στους οποίους καταγράφονται αυξητικές τάσεις. Εξάλλου, στη χώρα μας εξαιρετικό ρόλο συνεχίζει να διαδραματίζει η ποντοπόρος ναυτιλία, με την Ελλάδα να εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως με 5.520 πλοία, δηλαδή το 21 % της παγκόσμιας χωρητικότητας και άνω του 53% του Ευρωπαϊκού στόλου. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη Γαλάζια Οικονομία απασχολούν σήμερα άνω των 4 εκατομμυρίων εργαζόμενων στην Ε.Ε. Στην Ελλάδα, εργασία σε αυτούς τους τομείς βρίσκει το  14,2% των Ελλήνων εργαζομένων, ποσοστό που είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, καθώς η μετάβαση προς μια βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία αναδεικνύει νέες ειδικότητες ή δημιουργεί την ανάγκη επανακατάρτισης.

Οι υγιείς θάλασσες, πνεύμονας για τον Πλανήτη

Η κα. Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει πράσινη ανάπτυξη χωρίς την γαλάζια ανάπτυξη», τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας η οικονομία και η ανάπτυξη βασίζεται ιδιαίτερα στην μπλε οικονομία και για τον λόγο αυτόν το θέμα βρίσκεται και στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Υπογράμμισε ότι οι θάλασσες ρυθμίζουν το κλίμα, καθώς όταν οι θάλασσες είναι υγιείς αποτελούν πραγματικό πνεύμονα για τον πλανήτη, παράγοντας οξυγόνο και απορροφώντας σημαντικά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, μίλησε για την σπουδαιότητα των λιβαδιών της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), του «δάσους της θάλασσας», που πρέπει να προστατευθεί καθώς απορροφά διοξείδιο του άνθρακος από την ατμόσφαιρα την διατήρηση και την αποκατάστασή τους, δράσεις που συμπεριλαμβάνονται πλέον στα projects του μπλε άνθρακα (blue carbon) τα οποία προωθούνται διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι οι Ποσειδωνίες είναι σημαντικότερες από το δάσος του Αμαζονίου καθώς δεσμεύουν 5 με 8 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακος σε σχέση με ένα τροπικό δάσος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κύκλο του νερού και τους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία των υδάτινων οικοσυστημάτων καθώς και στον στόχο της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και στην δέσμευση για την απομάκρυνση των πλαστικών απορριμμάτων από τα ύδατα κατά 50% και των μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019.

Μιλώντας για τις διεθνείς συνεργασίες και την παγκόσμια δράση για την προστασία των θαλασσών, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης και στην ενδημική βιοποικιλότητά της, στην βιώσιμη τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την απαγόρευση αλιείας με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις Προστατευόμενες Περιοχές έως το 2030.

Καταλήγοντας, η κα. Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η προσαρμογή και η ανθεκτικότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε μια οικονομία μειωμένων ρύπων, η οποία θα αντιμετωπίζει τις τοπικές ανάγκες, αναδεικνύοντας τα τοπικά πλεονεκτήματα, παράγοντας καινοτομία και εξωστρέφεια, αποτελεί διακηρυγμένη θέση και επιλογή της κυβέρνησης. «Η βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, ενώ παράλληλα, προστατεύει τον φυσικό μας πλούτο για εμάς, και για τις επόμενες γενιές. Για να επιτύχουμε όμως μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την θαλάσσια ρύπανση, την υποβάθμιση των θαλασσίων οικοσυστημάτων, την υπεραλίευση και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο περιβάλλον.  Η διασφάλιση της υγείας των θαλασσών διασφαλίζει και την δυνατότητά μας να χτίσουμε μια υγιή και βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην οποία θα μπορούν να στηριχθούν και να ευδοκιμήσουν οι μέλλουσες γενιές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00