-Τα έργα συντήρησης και η τοποθέτηση του νέου στεγάστρου
Το θέμα της ολοκλήρωσης, το επόμενο διάστημα, των εργασιών αποκατάστασης των βορειότερων τμημάτων μακρών πτερών του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα και της τοποθέτησης νέου στεγάστρου, απασχόλησε την επικοινωνία που είχε η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργο Διδασκάλου και την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα. Ερωφίλη Ίρις Κόλλια.
Η κα. Αυγερινοπούλου συνεχάρη τόσο το Υπουργείο όσο και την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, για την εξέλιξη των εργασιών, που ολοκληρώνονται το επόμενο τρίμηνο, καθώς ο Ναός του Επικουρίου Απόλλωνα αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας και το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που η UNESCO το 1986 συμπεριέλαβε στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το πολύπλευρο αυτό έργο επιτυγχάνει τη συντήρηση και την επαρκή ενίσχυση του μνημείου με σκοπό τη μακρόπνοη διατήρησή του για τις μελλοντικές γενιές, καθώς επίσης και την αναβάθμιση της αισθητικής αξίας του. Με τον τρόπο αυτό οδηγεί στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο των Βασσών.
Παράλληλα, η κα. Αυγερινοπούλου ενημερώθηκε για τις παράλληλες δράσεις πληροφόρησης για τον αρχαίο ναό και για το εν εξελίξει έργο αποκατάστασής του (έκδοση αρχαιολογικού οδηγού στα ελληνικά και τα αγγλικά, έκδοση μελετών αποκατάστασης, ενημερωτικά δελτία κ.ά.) που καθιστούν το μνημείο βαθύτερα κατανοητό στο ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής των Βασσών Φιγαλείας.
Η τοποθέτηση νέου στεγάστρου στον ναό του Επικούριου Απόλλωνα είναι ο επόμενος στόχος που έχει θέσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, έργο για το οποίο η μελέτη έχει ωριμάσει και τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα για δημοσίευση. Το νέο στέγαστρο θα είναι διαφορετικό από το παλιό, το οποίο τοποθετήθηκε το 1986, και θα έχει μεταλλικό σκελετό συνοδευόμενο από μεμβράνη επικάλυψης, για να διασφαλιστεί η προστασία του από τις καιρικές συνθήκες. Την ολοκλήρωση της τοποθέτησής του θα ακολουθήσει η αποκατάσταση των κεντρικών τμημάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί με τα νότια τμήματα στον ναό.
Η κα. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για δημιουργία αναψυκτήριου για τους επισκέπτες της περιοχής, με την ίδια να έχει προτείνει και την μελλοντική δημιουργία ενός μουσείο πλησίον του Ναού, για την ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την μελλοντική φιλοξενία των γλυπτών του Ναού.
Υπενθυμίζεται ότι με διαρκείς παρεμβάσεις, ήδη από το 2012, η κα. Αυγερινοπούλου έχει αιτηθεί την αύξηση της ροής χρηματοδότησης για την συντήρηση και αναστήλωση του Ναού ενώ έχει απευθυνθεί προς την Ελληνική Κυβέρνηση και προς την UNESCO για να στηρίξει το δίκαιο αίτημα της διεκδίκησης όλων των τμημάτων ελληνικών κτηρίων από μουσεία του εξωτερικού και δη της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και του Επικουρίου Απόλλωνος από το Βρετανικό Μουσείο.