Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ακρίβεια και έντονα καιρικά φαινόμενα συνθλίβουν αγρότες και κτηνοτρόφους»

Η κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους και των τιμών των αγροτικών εφοδίων έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους παραγωγούς μας. Η αρνητική αυτή κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο με τις καταστροφές που αφήνει πίσω το πέρασμα των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προκάλεσε τεράστια προβλήματα στον Ηλειακό κάμπο, καθώς πέραν των σημαντικών ζημιών σε κατοικίες, εγκαταστάσεις και οδικό δίκτυο, μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης κυριολεκτικά βρέθηκαν κάτω από το νερό. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ακόμα ένα πλήγμα στην αγροτική παραγωγή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, γίνεται αντιληπτό ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν, καθώς από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, που άφησαν πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης αγροτικής γης, από την άλλη τη γενικευμένη ακρίβεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Είναι βέβαιο ότι οι μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των καυσίμων (ιδιαίτερα στο πετρέλαιο κίνησης), καθώς και στις τιμές των γεωργικών εφοδίων (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό κ.α.), θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγική δραστηριότητα και κατά συνέπεια το αγροτικό εισόδημα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, έχουν χρέος να παρέμβουν άμεσα, προκειμένου να μπει ένα ανάχωμα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο. Για το λόγο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό, καλώντας τον να απαντήσει αν προτίθεται να λάβει μέτρα στήριξης και ανακούφισης για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, όπως είναι:

  • Η επιδότηση της χρήσης του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος.
  • Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
  • Η εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισαγωγές και τη χονδρική των γεωργικών εφοδίων.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση δεν συγκινείται από τη δραματική εκτόξευση του κόστους παραγωγής και αναλώνεται μόνο σε ευχολόγια, δίχως την παραμικρή ουσιαστική παρέμβαση. Έχει εγκαταλείψει αγρότες και κτηνοτρόφους να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, αδιαφορώντας για το πώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να σταθούν όρθιοι με τις τόσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Έστω και τώρα, οφείλει να σταθεί δίπλα τους και να διαφυλάξει την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των παραγωγών μας, που τόσο πολύ πλήττονται, μεταξύ άλλων, από την ακρίβεια και τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00