Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

«Οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων δημιουργούν άμεσους κινδύνους για την υγεία των μαθητών, μέσα στην πανδημία και επηρεάζουν αρνητικότατα την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε σχετική ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός.

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε συμπτύξεις σχολικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η Ηλεία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτή την πολιτική επιλογή, καθώς δρομολογούνται συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία του νομού, όπως σε Γυμνάσια του Πύργου, στα Γυμνάσια του Πελοπίου, του Λάλα, του Καράτουλα, της Ζαχάρως, της Βάρδας κ.α.

Ο κ. Καλαματιανός υπογραμμίζει πως «πρόκειται για μια παράλογη και ακατανόητη ενέργεια, η οποία ενέχει τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους, μέσα στην πανδημική κρίση. Μια ενέργεια που κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις υποδείξεις των επιστημόνων, που εδώ και πολύ καιρό κάνουν λόγο και προειδοποιούν για την αναγκαιότητα αραίωσης των μαθητών στα σχολικά τμήματα.

Επιπλέον, με αυτή του την απόφαση, το Υπουργείο Παιδείας υπονομεύει και υποβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, προωθώντας μορφωτικούς αποκλεισμούς, ενώ ήδη έχει προηγηθεί το δύσκολο περσινό εκπαιδευτικό έτος, με τα πολλά μαθησιακά κενά που προήλθαν από την ιδιαίτερα προβληματική διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.»

Παράλληλα ανέφερε ότι οι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων επηρεάζουν άμεσα και τους εκπαιδευτικούς, καθώς εκτός του υγειονομικού κινδύνου, που οι ίδιοι εκτίθενται και των τεράστιων δυσκολιών παραγωγής ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου σε πολυάριθμα τμήματα, βλέπουν να πλήττονται και εργασιακά τους δικαιώματα. Αρκετοί από αυτούς θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, γεγονός που πρόκειται να επηρεάσει τον προγραμματισμό και την καθημερινότητά τους.

Την έντονη ανησυχία και αντίθεσή του, για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στο νομό, εκφράζει με Δελτίο Τύπου και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, καλώντας το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων να τις ανακαλέσει άμεσα.

Ο Ηλείος Βουλευτής σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως:

«Με τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση συνολικά, τινάζουν στον αέρα το εκπαιδευτικό έργο και στην Ηλεία. Δεν υπολογίζουν ούτε τους κινδύνους της πανδημίας, ούτε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ούτε εργασιακά δικαιώματα εκπαιδευτικών. Δεν υπολογίζουν, καν, ότι ο νομός Ηλείας μετράει ξανά τις πληγές του από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

Καλώ, λοιπόν, την Υπουργό Παιδείας ν’ απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Κατανοεί τις δυσλειτουργίες και τους υγειονομικούς κινδύνους που απορρέουν από την απόφαση συρρίκνωσης σχολικών τμημάτων, ιδίως μέσα στην πανδημία;
  • Σκοπεύει να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει άμεσα αυτή την απόφαση;
  • Αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις πρακτικές πλήττεται η εργασιακή ομαλότητα και καθημερινότητα εκπαιδευτικών, με νέες μετακινήσεις σε σχολεία;
  • Θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα υπάρχοντα κενά στις σχολικές μονάδες του Νομού Ηλείας και να προχωρήσει ομαλά και με ασφάλεια, η εκπαιδευτική διαδικασία;

Είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιους υγειονομικούς κινδύνους, επειδή το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να κάνει τις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει αυτές τις επικίνδυνες επιλογές. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και στην αραίωση των σχολικών τμημάτων. Αλλιώς, έχει την αποκλειστική ευθύνη.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00