Το μένος της κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας δεν έχει τελειωμό, συνεχίζοντας απτόητη το ξήλωμα δικαιωμάτων και κεκτημένων. Με αυτόν τον τρόπο γιγαντώνεται το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας που εδώ και 4 χρόνια έχει δομήσει με πλήθος αντεργατικών διατάξεων.
Είναι γνωστό πως στην προηγούμενη καταστροφική θητεία της, η κυβέρνηση της ΝΔ, μεταξύ άλλων:
• κατάργησε το 8ωρο,
• πρόβλεψε τις φθηνές ή απλήρωτες υπερωρίες,
• υπονόμευσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις,
• θεσμοθέτησε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και τις μικρότερες αμοιβές και αποζημιώσεις απόλυσης,
• κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ανοίγοντας τον δρόμο για ανεξέλεγκτες απολύσεις,
• περιόρισε τη δράση εργατικών σωματείων, ενώ πρόβλεψε έως και απαγόρευση κήρυξης απεργιών,
• διεύρυνε τον αριθμό των εργασιακών κλάδων που μπορούν να εργάζονται και την Κυριακή,
• αποδιοργάνωσε το ΣΕΠΕ.
Τώρα, επιχειρεί -ξανά- να πλήξει τους εργαζόμενους. Με προσχηματική διαβούλευση, βιασύνη και προχειρότητα φέρνει νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, προχωρώντας ακάθεκτη στην απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων. Ένα σχέδιο νόμου που σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.) υποβαθμίζει το παρεχόμενο επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και θίγει τις θεμελιώδεις αρχές του εργατικού δικαίου στη χώρα μας.
Τι προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο; Διατάξεις που αλλοιώνουν το εργατικό δίκαιο, στην κατεύθυνση του ιδεοληπτικού σχεδίου «Πισσαρίδη».
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προωθείται η έως και 13ωρη εργασία αντί της 8ωρης, με την παράλληλη απασχόληση σε έτερο εργοδότη. Γεγονός που θα επιβαρύνει την υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου, καθώς δε διασφαλίζεται η τήρηση των διατάξεων που αφορούν τον χρόνο εργασίας και ανάπαυσής του, εξαιτίας της έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών.
Επίσης, προβλέπει τις κατά παραγγελία συμβάσεις, με τον εργαζόμενο να είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο για όλες τις ήμερες της εβδομάδας. Πρόκειται για ένα νέο καθεστώς επισφάλειας και ελαστικότητας, με εξευτελιστικούς όρους και μισθούς, που δεσμεύει τον εργαζόμενο μετατρέποντάς τον σε «αποθήκη» προσωπικού για τις επιχειρήσεις. Ο εργαζόμενος «λάστιχο» πάντοτε σε ετοιμότητα.
Παράλληλα, επιβάλλεται η 6ήμερη εργασία, ενώ καταργείται η αργία της Κυριακής για μεγάλους κλάδους της βιομηχανίας. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Περισσότερα κέρδη για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, περισσότερη κούραση και λιγότερος ελεύθερος χρόνος για τους εργαζόμενους. Και όλα αυτά ενώ έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα και ειδικότερα τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, λόγω και της εξουθένωσης των εργαζομένων.
Άλλα μελανά σημεία του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με συνέπεια τον εκφοβισμό των εργαζομένων να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας, ενώ γίνεται 6μηνη η περίοδος μαθητείας, δίχως, όμως, δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας μετά την ολοκλήρωσή της και χωρίς να δικαιούται ο εργαζόμενος αποζημίωση απόλυσης.
Απέναντι και σε αυτόν τον εργασιακό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιστεύει ότι είναι άμεση αναγκαιότητα η αύξηση των μισθών, η κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης, η προστασία από τις ομαδικές απολύσεις, το πραγματικό ξεπάγωμα των 3ετιών, η κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας και η ενίσχυση της συνδικαλιστικής δράσης. Όπως, επίσης, θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια που συντρίβουν την αγοραστική δύναμη της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Μένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι οι αξιοπρεπείς μισθοί και εργασιακές συνθήκες, ο σεβασμός του 8ωρου, η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την κοινωνική συνοχή.
Δυστυχώς, η αποψίλωση των εργασιακών δικαιωμάτων κυριαρχεί, για μια κυβέρνηση που έχει βαλθεί να γκρεμίσει ότι έχει μείνει όρθιο για την προστασία των εργαζομένων και στη δεύτερη θητεία της. Και όλα αυτά όταν χώρες της Ευρώπης προσανατολίζονται στη θέσπιση του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών.
Δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που συνθλίβει τον εργαζόμενο, που διώχνει τη νέα γενιά μακριά από τον τόπο μας, προκειμένου να βρει ένα καλύτερο μέλλον και αξιοπρεπή εργασία. Μαζί με τον κόσμο της εργασίας αγωνιζόμαστε για να τον σταματήσουμε και να επαναφέρουμε την προστασία και την αξιοπρέπεια στις εργασιακές σχέσεις.
401