«Ασκούμε το θεσμικό καθήκον μας ως αξιωματική αντιπολίτευση με πληρότητα και αποτελεσματικότητα, ωφέλιμα για την κοινωνία και προχωράμε στην επόμενη ημέρα», τόνισε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός.
Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημείωσε πως οι πολίτες εκφράστηκαν με συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο, εκλέγοντας τον νέο Πρόεδρο, επισημαίνοντας πως «ενωμένοι, με ψυχραιμία, με σύνεση και κοινές συνισταμένες, προχωράμε δυναμικά στην επόμενη ημέρα. Πιστεύω θα είναι θετικό το αποτύπωμα, ήδη έχουμε θετικές εκφράσεις από τον κόσμο.
Βέβαια και η ηγεσία πρέπει να σηματοδοτήσει αυτή τη διάθεση για ενότητα, με πράξεις και ενέργειες που θα καλύπτουν το όλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ασφαλώς, τα στελέχη που αντιδρούν έχουν βήμα για να εκφραστούν -με πολιτική πάντα κριτική-, μέσα στα Όργανα. Υπάρχει η Πολιτική Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή, το Συνέδριο που έρχεται. Υπάρχουν, λοιπόν, Συλλογικά Όργανα που μπορεί να εκφραστεί όποια και όποιος θέλει. Να θέτει πολιτικά την κριτική του και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε στις συλλογικές αποφάσεις.
Χρειάζεται, λοιπόν, να καταλαγιάσουν τα πάθη και να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην επόμενη ημέρα, γιατί τα προβλήματα είναι εδώ και ταλανίζουν τον κόσμο, όπως η ασφυκτική ακρίβεια και ζητήματα με τις φυσικές καταστροφές. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και δυστυχώς ο Πρωθυπουργός υπέπεσε σε ατόπημα όταν είπε ότι μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο. Σήμερα οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, επομένως χρειάζεται μια δυναμική αντιμετώπιση των πραγμάτων.»
Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας, ο Διονύσης Καλαματιανός υπογράμμισε την αναγκαιότητα ελέγχου της αισχροκέρδειας στην αγορά, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που επιμένει να αρκείται σε ανεπαρκή και αποσπασματικά ημίμετρα.
«Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ταμπέλες στα ράφια και πλατφόρμες που θα κάνουν καταγγελίες οι πολίτες, δεν φτάνουν αυτά. Πρέπει να ελέγξουμε π.χ. γιατί φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι στα 50 λεπτά και φτάνει να πουλιέται -τελικά- στο ράφι 4 ευρώ. Είναι τεράστια η διαφορά.
Τη στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα και να βάλουν καύσιμα ή να αγοράσουν τα απαραίτητα αγαθά, κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες βγάζουν δισεκατομμύρια. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση.
Μεταξύ άλλων, έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια, τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων και τη διενέργεια ελέγχων. Πρόκειται για μέτρα που μπορεί να είναι αποτελεσματικά και δυστυχώς δεν τα βλέπουμε, γιατί η κυβέρνηση αρνείται να τα υλοποιήσει.
Μόνο με “καλάθια” και “pass”, τα οποία και αυτά από ό,τι ενημερωνόμαστε θα σταματήσουν, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Τι θα κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια; Ταμπέλες για την αλλαγή τιμών; Είναι αυτή η λύση;»
390