Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική διέξοδος για να βγει η χώρα από την κρίση»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική διέξοδος για να βγει η χώρα από την κρίση»

από Maria Petroutsa

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης: ακρίβεια και αισχροκέρδεια, υποβάθμιση δημόσιας υγείας και παιδείας, στεγαστική κρίση, εκτίναξη ιδιωτικού χρέους και κόκκινων δανείων, φορολογικές επιβαρύνσεις, συγκέντρωση πλούτου σε λίγους και εκλεκτούς. Αυτός είναι ο κυβερνητικός απολογισμός, αυτή είναι η δραματική πραγματικότητα και έχουμε χρέος να την αλλάξουμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ευθύνη να αντιπαραθέσει εναλλακτική ρεαλιστική πρόταση για διέξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση. Έχει τις θέσεις και το πρόγραμμα, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από την υψηλή ποιότητα κοινοβουλευτικού έργου που παράγει και την επιμελή άσκηση των θεσμικών του καθηκόντων. Δυστυχώς, είναι γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο αυτή η σημαντική προσπάθεια δεν προβλήθηκε όπως θα έπρεπε, εξαιτίας αστοχιών, λάθος επιλογών και προβολή της παραπολιτικής αντί για την πολιτική. Αυτό θα πρέπει απαραιτήτως να αλλάξει, ώστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε τις προτάσεις μας για το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Όπως φάνηκε και από την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη ΔΕΘ, υπάρχουν οι λύσεις για να ανακουφιστεί η χειμαζόμενη κοινωνία. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, με μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ,ΕΦΚ), διατίμηση στην τελική τιμή στην ενέργεια και επαναφορά της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, ανώτατο περιθώριο κέρδους στη διύλιση, διενέργεια ελέγχων σε ολόκληρη τη διαδρομή ενός προϊόντος από την παραγωγή έως και το ράφι.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το στεγαστικό ζήτημα, με αποτροπή των πλειστηριασμών, δημιουργία τράπεζας στέγης, θέσπιση περιοριστικών κανόνων και εξορθολογισμό του πλαισίου λειτουργίας του Airbnb. Επιπλέον, παρέμβαση πρέπει να υπάρξει για τα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, με αντικατάσταση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου ρύθμισης οφειλών -που θα διασφαλίζει την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης-, βιώσιμη ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, υποχρεωτικό εξωδικαστικό συμβιβασμό για τον δανειστή, επιβολή φορολογίας στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους. Βεβαίως, χρειάζεται να καταργηθεί και το απαράδεκτο χαράτσι της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παράλληλα, κρίσιμο είναι να μπει ένα τέλος στη δυσμενή κατάσταση που βρίσκεται η δημόσια υγεία. Αυτό θα γίνει με αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ – ακυρώνοντας τους νόμους της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας-, αντιμετώπιση της κρίσης στελέχωσης του ΕΣΥ -με 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας-, γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων στη δημόσια υγεία, και παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού.

Για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, χρειάζεται αύξηση των σχετικών δαπανών με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας. Απαιτούνται προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσεων, ενώ ειδικά για την ανώτατη εκπαίδευση προτείνουμε την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και ασφαλώς του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που μετατρέπει την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε επιχειρηματικό πεδίο, συρρικνώνοντας το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Με τις προτάσεις μας αποδεικνύουμε ότι λύσεις υπάρχουν, για να στηριχτούν ουσιαστικά οι πολίτες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση και βούληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προοδευτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00