Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη την προσπάθεια ξεπουλήματος δημοσίων αγαθών. Εκεί εντάσσεται το σχέδιό της να συνενώσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), προωθώντας την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αφού θα έχει προηγηθεί η απώλεια της άμεσης διοίκησής τους από τους Δήμους.
Η εξέλιξη αυτή σαφέστατα οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, απέναντι στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α) επισημαίνει τον κίνδυνο, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για πλήγμα και επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες.
Δίχως αμφιβολία, η κυβέρνηση αποδεικνύει πως το μόνο που πραγματικά την ενδιαφέρει είναι τα κέρδη των παρόχων και όχι το όφελος και η εξυπηρέτηση των πολιτών, σε ένα τόσο σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα όπως η απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό του νερού. Την ίδια στιγμή θέτει σε καθεστώς επισφάλειας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και την ίδια την περιουσία των Δήμων.
Οι κυβερνώντες ήδη έχουν ανοίξει τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού, με την αφαίρεση κρατικών αρμοδιοτήτων και ευθυνών ελέγχου των φορέων διαχείρισής του και την μεταφορά τους σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Παράλληλα, «φρόντισαν» όλο αυτό το διάστημα να οδηγήσουν σε ασφυξία τις ΔΕΥΑ με το τεράστιο ενεργειακό κόστος, τη στιγμή που αυτές αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας. Τώρα, προχωράνε ένα βήμα παραπάνω το ιδεοληπτικό σχέδιό τους για ιδιωτικοποίηση του νερού, με τη δημιουργία περιφερειακών ΔΕΥΑ, την μετατροπή των Δήμων σε κομπάρσους και την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Πρόκειται για πρακτικές που δημιουργούν προϋποθέσεις εκτόξευσης των τιμολογίων νερού, σε βάρος των πολιτών. Δηλαδή, έρχονται να προσθέσουν μια ακόμα εστία μονοπωλίου και αισχροκέρδειας σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας.
Εμείς επισημαίνουμε διαρκώς την αντίθεσή μας σε οτιδήποτε βρίσκεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και απειλεί τον δημόσιο χαρακτήρα ενός κοινωνικού αγαθού. Αποτελεί, λοιπόν, υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε φθηνό και ποιοτικό νερό. Κάθε σκέψη για εκμετάλλευσή του ως πηγή κέρδους θα μας βρει απέναντι.
481