Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός στο OPEN: «Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν λύσεις»

Διονύσης Καλαματιανός στο OPEN: «Τα προβλήματα είναι πολλά και απαιτούν λύσεις»

από Maria Petroutsa


Σημεία από τη συνέντευξη του Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του OPEN TV.
Για τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε:
«Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια σε πάρα πολλούς αρνητικούς δείκτες, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος στέγασης σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη των 27, οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι από τις υψηλότερες, ο κίνδυνος φτώχειας είναι στο 26,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Την ίδια στιγμή έχουμε από τους χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς ανά ώρα εργασίας -και πάλι σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών-, η δημόσια υγεία διαρκώς υποβαθμίζεται, οι τιμές στα φάρμακα αυξάνονται. Για έναν συνταξιούχο, εν μέσω ακρίβειας, τα 5 ευρώ παραπάνω που δίνει για να πάρει το φάρμακό του είναι σημαντικό πρόβλημα, όταν μάλιστα δεν υπάρχουν αυξήσεις στη σύνταξή του.»
Για τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, σημείωσε:
«Στη Γερμανία, στις κρατιδιακές εκλογές, καταγράφηκε αύξηση της ακροδεξιάς. Η φτώχεια, οι ανισότητες, η εγκληματικότητα, ο πληθωρισμός, η γενικευμένη ανασφάλεια, είναι στοιχεία που ενισχύουν αυτό το φαινόμενο. Τέτοιου είδους αρνητικά που συμβαίνουν στην Ευρώπη, δυστυχώς κινδυνεύουμε να τα ζήσουμε και στη χώρα μας. Χρειάζονται σχέδιο, πρόγραμμα, σοβαρότητα, αξιοπιστία και δημιουργία ευρύτερων μετώπων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις. Βεβαίως, κρίσιμο ρόλο οφείλει να έχει η προοδευτική παράταξη. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα της Γαλλίας, όπου υπήρξε συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος της ακροδεξιάς.»
Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε:
«Η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλει να ασκεί με παραγωγικό τρόπο τα θεσμικά του καθήκοντα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του λειτουργούσε με θετικά αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ασκούμε αποτελεσματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση και έχουμε καταθέσει ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, μεταξύ άλλων, για καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, για δίκαιη φορολόγηση, για αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Σε αυτά χρειάζεται να συνεχίσουμε να εστιάζουμε και δεν πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασία εσωστρέφειας, ούτε να γίνονται λάθη που αλλάζουν την ατζέντα προς όφελος της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να υπάρχουν διχασμοί και διαιρέσεις, δεν πρέπει συνεχώς να αναζητούνται εσωτερικοί εχθροί. Πρέπει να λειτουργούμε με ενότητα και συλλογικότητα, όπως έχω τονίσει πολλές φορές και αυτό αφορά πρωτίστως την ηγεσία. Τέτοια ζητήματα μπορούν και πρέπει να επιλύονται κατόπιν τοποθετήσεων και αποφάσεων των μελών μας. Η δημοκρατική λειτουργία είναι η λύση και δεν μπορεί να φοβίζει κανέναν. Επαναλαμβάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να παράγει γόνιμο αντιπολιτευτικό έργο και να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια σύγκλισης και συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00