Αρχική » Διώρυγα του Σουέζ: «Αποκολλήθηκε» το Ever Given

Διώρυγα του Σουέζ: «Αποκολλήθηκε» το Ever Given

από Άκης Χουζούρης

Τα ρυμουλκά και τα συνεργεία που εργάζονταν ασταμάτητα μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν εν μέρει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που είχε προσαράξει και κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ την 23η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter o πάροχος ναυτιλιακών υπηρεσιών Inchcape Shipping.

Το Ever Given επαναφέρθηκε επιτυχώς στις 4:30 π.μ. τοπική ώρα στην Αίγυπτο, πλέει ξανά, έβαλε μπροστά τις μηχανές του και διασφαλίζεται πως θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά το ταξίδι του, ανέφερε η εταιρεία, εξέλιξη που γεννά ελπίδες πως η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία άμεσα. Δεν είναι όμως σαφές πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της θαλάσσιας οδού.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν το πρυμναίο τμήμα του σκάφους να έχει στρίψει, ανοίγοντας το κανάλι.  

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος εντοπισμού πλοίων Vessel Finder μετέβαλε την κατάσταση του Ever Given σε «εν πλω».

Το Ever Given, πλοίο με εκτόπισμα 220.000 τόνων, ανήκει στην ιαπωνική Shoei Kisen και το διαχειρίζεται η Evergreen Marine υπό την παναμαϊκή σημαία.

Το Ever Given – το οποίο είναι μακρύτερο από το κανάλι και ήταν σφηνωμένο κατά μήκος της υδάτινης οδού, είχε κολλήσει από την Τρίτη, προκαλώντας καθυστερήσεις εκατοντάδων πλοίων και μπλοκάρωντας παγκόσμιες γραμμές εφοδιασμού που ήταν ήδη υπό πίεση. Οι ομάδες διάσωσης χρησιμοποίησαν ρυμουλκά και βυθοκόρους για να  αποκολλήσουν το πλοίο. 

Κάθε μέρα, το μπλοκάρισμα διέκοπτε τη ορή προϊόντων αξίας άνω των 9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τη Lloyd’s List, η οποία μεταφράζεται σε περίπου 400 εκατ. δολάρια την ώρα.

Το σκάφος είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Πρόκειται για ένα τεράστιο πλοίο 220.000 τόνων, 400 μέτρων, πλάτους 59 μέτρων kai με χωρητικότητα 20.000 εμπορευματοκιβωτίων.

Η προσάραξή του εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας έκλεισε τη Διώρυγα, με αποτέλεσμα 369 σκάφη που σκόπευαν να τη διαπλεύσουν να αποκλειστούν.

Ειδικά συνεργεία έσκαβαν χθες για να απομακρύνουν μέρος της όχθης της Διώρυγας, στην οποία το φορτηγό είχε προσαράξει διαγώνια, ώστε το σκάφος να μπορέσει να πλεύσει ξανά κανονικά, ανέφερε η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ νωρίτερα χθες.

Μετά την εκκαθάριση του σκάφους, οι αρχές θα εργαστούν για να επιτρέψουν την επανέναρξη της κυκλοφορίας μέσω του καναλιού που αποτελεί αγωγό από την οποία διακινείται περίπου το 12% της εμπορευμάτων μέσων των θαλάσσιων οδών. 

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-TASS

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00