Δ. Αυγερινοπούλου: Τον Ιούλιο του 2024 τα νέα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας – Νέος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός με έμφαση στην ανθεκτικότητα



Απάντηση του Υπ. Περιβάλλοντος, κ. Σκυλακάκη, σε αναφορά της Βουλευτού
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2023
Στο τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί από τη Γενική Διεύθυνση Υδάτων (ΓΔΥ) η 1η Αναθεώρηση των Χαρτών Επικινδυνότητας και Κινδύνου Πλημμύρας, ενώ τον Ιούλιο του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν και τα νέα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, στα οποία θα εμπεριέχονται επικαιροποιημένα Προγράμματα Μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της πληροφορίας και εμπειρίας που έχει προκύψει τα τελευταία 6 χρόνια. Αυτά τονίζονται στην απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Σκυλακάκη, στην αναφορά που είχε καταθέσει στις 18 Σεπτεμβρίου η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου προς το Υπουργείο.
Στην αναφορά της, η Δρ. Αυγερινοπούλου είχε επισημάνει την ανάγκη πρόληψης και εφαρμογής σύγχρονων μοντέλων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων στην Ηλεία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της προκαταρκτικής αξιολόγησης κινδύνων πλημμύρας της ΓΔΥ ο Νομός Ηλείας περιλαμβάνεται στις περιοχές ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου.
Σε ότι αφορά την ΠΕ Ηλείας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει ότι σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος /ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο του 1ου κύκλου εφαρμογής της οδηγίας 2007/60/ΕΚ έχει καταρτιστεί και έχει εγκριθεί με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΓρΕΓΥ/41356/323/29.06.2018 (EL08) Απόφαση, το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου (EL02). Τα Σχέδια αυτά, αναθεωρούνται κάθε 6 έτη, με σκοπό την επικαιροποίησή τους βάσει των πλέον πρόσφατων επιστημονικών μεθόδων και δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων υδρομετεωρολογικών δεδομένων, όπως π.χ. τα ύψη βροχής ανά περιοχή, τυχόν πρόσφατες πλημμύρες κ.λπ.
Νέος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός με έμφαση στην ανθεκτικότητα
Επιπλέον, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο, μετά το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο «Daniel», προσανατολίζονται προς έναν καινούργιο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει νέες αντιπλημμυρικές προδιαγραφές, νέα έργα, καθώς και ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της ανθεκτικότητας. Ανέφερε δε ότι σημαντικό ρόλο για το επόμενο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού θα αποτελέσουν τα κλιματικά μοντέλα που θα βοηθήσουν στην ασφαλέστερη πρόβλεψη των μελλοντικών ακραίων φαινομένων και δυναμικά μοντέλα πλημμύρας που αποτελούν τη λογική εξέλιξη των χαρτών κινδύνου πλημμύρας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός στην απάντησή του στην αναφορά της Βουλευτού, θα υπάρξουν:
 νέοι θεσμοί και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των υδάτων,
 νέο επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, με νέα, ρεαλιστικά πλέον και επικαιροποιημένα, σενάρια πλημμυρών και αντίστοιχο σχεδιασμό έργων και
 μεγάλη επένδυση στην ανθεκτικότητα, τόσο με νέα έργα που αφορούν τις κρίσιμες υποδομές όσο και νέα προγράμματα που θα απευθύνονται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ιδιωτικών υποδομών.

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις