Αρχική » Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα 180 έργα & μεταρρυθμίσεις ανάκαμψης της οικονομίας

Το σχέδιο με τα έργα και τις επενδύσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στη μετά κορωνοϊό εποχή παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις αμέσως επόμενες ημέρες. Εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων, ιδιοκτητών ακινήτων και νοικοκυριών, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό πλέον πάνω από τα 14 δισ. ευρώ για φέτος. Μέχρι την Παρασκευή θα μάθουμε και το πώς θα προχωρήσει το άνοιγμα της αγοράς. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι πρώτα να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο και κατόπιν η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Στην τελική ευθεία το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Βασικό θέμα συζήτησης του σημερινού υπουργικού συμβουλίου είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ. Η δημοσιοποίησή του, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εντός της εβδομάδας και κατόπιν, στις αρχές Απριλίου, θα συζητηθεί στη Βουλή. Αμέσως μετά, εντός του πρώτου 15νθημέρου του Απριλίου, σχεδιάζεται να κατατεθεί στην Κομισιόν προς έγκριση.

Το πλήρες Σχέδιο φτάνει τις 2.000 σελίδες, συνοδευόμενο από μια σύνοψη  περίπου 100 σελίδων. Σε αυτό περιλαμβάνονται, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, στο «Βήμα της Κυριακής», 118 έργα και 64 μεταρρυθμίσεις και συνοδεύεται από άλλα περίπου 250 επιμέρους.

Πρόκειται για λίστα με έργα και μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο πακέτο των 32 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, καταδεικνύει τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς έχουν λάβει την προέγκριση των θεσμών, με προχρηματοδότηση από τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο πλήρες κείμενο θα περιλαμβάνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για το κόστος, τους στόχους και τα ορόσημα ανά έργο – μεταρρύθμιση.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης βασίζεται στους τέσσερις πυλώνες που έχουν τεθεί : πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση-δεξιότητες-κοινωνική συνοχή, ιδιωτικές επενδύσεις – μετασχηματισμός της οικονομίας.

Στο σκέλος της πράσινης μετάβασης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας για κατοικίες, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης, εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα.

Στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης προβλέπονται υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών, ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση. Επίσης, περιλαμβάνονται η πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπονται, επίσης, μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων, ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, κ.α.)

Παράλληλα, εντάσσονται επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, προβλέπεται η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού  αλλά και επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση  του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

Στόχος η Ελλάδα στις πρώτες χώρες που θα λάβουν την προκαταβολή του 13%

Στους βασικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και έτσι να «προλάβει» να λάβει την προκαταβολή του 13% εντός του καλοκαιριού. Όπως δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, η κατάθεση του σχεδίου από την πλευρά της Ελλάδας θα γίνει στις αρχές Απριλίου. «Αυτό σημαίνει ότι Ιούλιο με Αύγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις. Δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και προγράμματα κατάρτισης του προσωπικού. Θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα που θα είναι πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όπως τα “Εξοικονομώ”. Οι βαριές επενδύσεις που είναι καινούριες θα πάρουν περισσότερο χρόνο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, από τη στιγμή που η Ελλάδα καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, η Κομισιόν θα χρειαστεί δύο μήνες για να το αξιολογήσει και ακόμα ένα μήνα προκειμένου να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η χώρα μας θα ζητήσει το ποσό που αντιστοιχεί στην προκαταβολή τόσο από το ποσό των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 19,4 δισ. ευρώ, όσο και από το σκέλος των δανείων, ύψους 12,6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η μέγιστη κρατική χρηματοδότηση θα φτάνει στο 50% της αξίας του έργου, μειώνοντας το κεφαλαιακό κόστος. Η χρηματοδοτική συμμετοχή των τραπεζών και των επενδυτών θα είναι τουλάχιστον 30% και 20% αντίστοιχα.

Το Μάιο φαίνεται ότι θα κλείσει το «κεφάλαιο» της έγκρισης της απόφασης περί ιδίων πόρων και από τα 27 κράτη-μέλη της απόφασης (η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 16 χώρες-μέλη που ήδη την έχουν εγκρίνει. Πρόσφατα προστέθηκαν οι Δανία, Τσεχία και Σουηδία). Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές.

Η έγκριση των Εθνικών Σχεδίων δεν θα είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη-μέλη. Έτσι όσες χώρες καθυστερήσουν την υποβολή του Σχεδίου Ανάκαμψης (έχουν περιθώριο κατάθεση έως το τέλος Απριλίου), είναι πολύ πιθανό να λάβουν αργότερα, ακόμα και τον Σεπτέμβριο, την προκαταβολή που δικαιούνται.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00