Αρχική » Εκκλησία και Μικρασιατικός Ελληνισμός στην Ηλεία

Φέτος κλείνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. Γίνονται εκδηλώσεις, ανάμεσά τους και η Ηλεία. H συμβολή της εκκλησίας στην επιβίωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού  ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Μητρόπολη Ηλείας  στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος στον Πύργο. Όπως είναι γνωστό στην Ηλεία έχουν δημιουργηθεί  έξι οικισμοί  όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Μικρά-Ασία μετά τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους το 1922.

Ειδικότερα  δημιουργήθηκαν δύο οικισμοί στον Πύργο, ένας επί της οδού Αγίου Γεωργίου σε οικόπεδο του Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονος και στην Μανωλοπούλου σε οικόπεδο του Μετοχίου του Αγίου Διονυσίου.  Δημιουργήθηκαν άλλοι τέσσερις   στο νομό  και συγκεκριμένα στη Γαστούνη εγκαταστάθηκαν στον οικισμό Αγκινάρα που κτίσθηκε σε οικόπεδα της Παναγίας της Καθολικής Γαστούνης, στη Γλύφα Βαρθολομιού σε παραθαλάσσια περιοχή  ιδιοκτησίας της Ι.Μ. Αγίας Ελεούσης Λυγιάς Βαρθολομιού. Επίσης στην Κάτω Παναγιά Κυλλήνης σε οικόπεδα της Ιεράς Μονής Βλαχερνών όπου το όνομα του χωριού προέρχεται από το ομώνυμο που υπήρχε στην Μικρά Ασία. Στη Νέα Μανωλάδα κάτωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής σε  κτήματα της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας.

Στην εκδήλωση ο κεντρικός ομιλητής Δημοσιογράφος Γιώργος Παπαθανασόπουλος αναφέρθηκε στο πότε εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες στη Μικρά Ασία, στο πότε ξεριζώθηκαν  και στην συμβολή της εκκλησίας προκειμένου να βρουν νέες πατρίδες.

Πηγή: http://www.ertnews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00