Επικίνδυνα site για ηλεκτρονικές αγορές! Τι πρέπει να γνωρίζεις σε περίπτωση που πέσεις θύμα!

Πως να αποφύγεις τις απάτες στις online αγορές!

Δεν είναι μυστικό πως οι απάτες στις online αγορές δεν είναι λίγες και μπορούν να συμβούν στον καθένα μας. Δεν είναι επίσης μυστικό πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων πέφτουν θύματα σε ηλεκτρονικές απάτες στις online αγορές τους χάνουν τα χρήματα τους για πάντα.

Μη χρησιμοποιείς ποτέ ανεπίσημες εφαρμογές

Αν είσαι κι εσύ ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που προτιμούν να κάνουν τις online αγορές τους μέσω της mobile ή tablet συσκευής τους, τότε θα χρειαστεί να ελέγξεις ξανά τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς.

Οι επίσημες εφαρμογές είναι αυτές που παρέχονται από το ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο θέλεις να αγοράσεις ένα προϊόν. Συχνά έχουν παρόμοιο σχεδιασμό με την ιστοσελίδα, έχουν την ίδια ονομασία, το ίδιο λογότυπο και παρέχουν μέσω των σελίδων τους πολλές χρήσιμες πληροφορίες και τηλέφωνα επικοινωνίας.

Οι ανεπίσημες εφαρμογές, ωστόσο, δεν είναι έμπιστες και πολλές φορές μπορεί να περιλαμβάνουν malware το οποίο στοχεύει να υποκλέψει στοιχεία και πληροφορίες που υπάρχουν στη συσκευή. Οι ανεπίσημες εφαρμογές συχνά κατασκευάζονται από διάφορους άγνωστους προγραμματιστές και γίνονται διαθέσιμες μέσω του Store (Google Play, Microsoft Store ή Apple Store).

Αν ένας χρήστης ολοκληρώσει μια online παραγγελία από μια ανεπίσημη εφαρμογή και στο τέλος αποδειχθεί ηλεκτρονική απάτη, η εταιρεία του προϊόντος δεν έχει καμία υποχρέωση για να του επιστρέψει τα χρήματα, καθώς η παραγγελία δεν πραγματοποιήθηκε από την επίσημη εφαρμογή της. Ως εκ τούτου, είναι πολύ επικίνδυνο να κάνεις χρήση εφαρμογών από άγνωστους προγραμματιστές και όχι από τις επίσημες εταιρείες.

Προτού κατεβάσεις και εγκαταστήσεις μια εφαρμογή, έλεγξε από ποια εταιρεία ή προγραμματιστή έχει κατασκευαστεί.

Προτίμησε την PayPal για τις online συναλλαγές σου

Αν και αρκετοί Έλληνες χρήστες θεωρούν την ηλεκτρονική πληρωμή μέσω PayPal μία “δύσκολη διαδικασία”, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η PayPal είναι ένας από τους καλύτερους, ευκολότερους και γρηγορότερους τρόπους για να κάνεις online συναλλαγές και προτείνεται από εκατομμύρια χρήστες χάρη στην πολιτική και την ασφάλεια που παρέχει.

Η διαδικασία για να δημιουργήσεις ένα PayPal λογαριασμό είναι εντελώς δωρεάν και απαιτεί μόλις μερικά λεπτά από τον χρόνο σου. Στη συνέχεια, η PayPal σε προστατεύει από ηλεκτρονικές απάτες στις online αγορές επιστρέφοντας σου τα χρήματα πίσω (αφού πρώτα εξετάσει προσεχτικά το αίτημα σου).

Σύντομη ιστορίαΠριν από λίγο καιρό ένα γνωστό μας άτομο είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε μια ηλεκτρονική απάτη η οποία του κόστισε 170 ευρώ. Μετά από ώρες πίσω από το τηλέφωνο επικοινωνώντας με την Τράπεζα Πειραιώς, τελικά καταφέραμε να πάρουμε τα χρήματα πίσω – τα οποία, δυστυχώς, προστέθηκαν στον λογαριασμό του 3 μήνες αργότερα.

Όταν ολοκληρώνεις τις αγορές σου μέσω της PayPal, αν πέσεις θύμα ηλεκτρονικής απάτης και η εταιρεία ελέγξει και εγκρίνει το αίτημα σου, τα χρήματα σου θα επιστρέφουν πίσω μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.

Εκτός από την πολιτική επιστροφής χρημάτων της PayPal, η οποία έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία χρόνια, η υπηρεσία είναι επίσης πιο ασφαλής. Είναι αρκετά πιο δύσκολο για μια online scam ιστοσελίδα να σου κλέψει τον PayPal λογαριασμό απ’ ότι τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας.

Πως να καταλάβεις ότι μια ιστοσελίδα πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη

Αν δεις μια εκπληκτική προσφορά για ένα προϊόν που τόσο πολύ θέλεις να αγοράσεις, προτού προχωρήσεις στην ολοκλήρωση της παραγγελίας, έχε κατά νου μερικά βασικά πράγματα.

Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό – Όταν σου έρχεται αυτό στο μυαλό, τότε προφανώς και είναι όντως πολύ καλό για να είναι αληθινό. Αν μια προσφορά είναι σε εξευτελιστικό σημείο πολύ καλή, έλεγξε πρώτα και άλλες ιστοσελίδες που έχουν σε προσφορά το ίδιο προϊόν και δες αν έχουν κατεβάσει την τιμή εξίσου πολύ.

Σχεδιασμός και γλώσσα – Τα ηλεκτρονικά καταστήματα επενδύουν πολλά χρήματα για να σιγουρευτούν πως οι πελάτες τους θα έχουν την καλύτερη online εξυπηρέτηση και περιβάλλον χρήσης. Αν μια ιστοσελίδα έχει φθηνό σχεδιασμό και τα κείμενα της φαίνεται σαν να μεταφράστηκαν από το Google Translate, τότε καλό είναι να την αποφύγεις. Απέφυγε επίσης ιστοσελίδες που έχουν πολλά τεράστια γράμματα και εικόνες με -80% εκπτώσεις και πάει λέγοντας.

Περίεργο domain name – Τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν τα επίσημα ονόματα τους, τα οποία είναι απλά και χωρίς επιπλέον λέξεις ή νούμερα. Για παράδειγμα: online-shopping.gr, hm.com, bershka.com κ.τ.λ. Αν ένα domain name έχει επιπλέον λέξεις ή νούμερα, όπως online-shopping24.gr ή online-shopping-deals.gr, τότε το πιο πιθανό είναι να κοιτάς μια ανεπίσημη ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχει πολύ καιρό – Οι περισσότερες εταιρείες βρίσκονται στο χώρο πολλά χρόνια. Για να ελέγξεις αν μια ιστοσελίδα φτιάχτηκε φέτος τα Χριστούγεννα ή λίγες ημέρες πριν την Μαύρη Παρασκευή (που συχνά κάτι τέτοιο συμβαίνει για να στοχεύουν με τις απάτες τους συγκεκριμένες χρονικές περιόδους), αναζήτησε το domain name της μέσω του archive.org. Από εκεί, θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις πόσα χρόνια υπάρχει το domain name και να δεις φωτογραφίες από προηγούμενους μήνες.

Δεν μπορείς να πληρώσεις με χρεωστική ή PayPal – Δώσε μεγάλη προσοχή στις ιστοσελίδες οι οποίες σου ζητάνε να κάνεις τις συναλλαγές σου αποκλειστικά με καταθέσεις χρημάτων, με προπληρωμένες κάρτες (ή δωροεπιταγές) ή με Bitcoin. Τα επίσημα ηλεκτρονικά καταστήματα θα σου επιτρέψουν να ολοκληρώσεις μια παραγγελία μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και μέσω PayPal.

Δεν παρέχονται πληροφορίες επικοινωνίας – Αν δεν παρέχεται κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας, στοιχεία της εταιρείας και το e-mail βρίσκεται σε διεύθυνση τύπου @yahoo.com ή @gmail.com, τότε δεν είναι επίσημη εταιρεία και σίγουρα δεν την τρέχουν επαγγελματίες. Για να σιγουρευτείς ποιος κατέχει το domain name (εφόσον δεν έχουν κρύψει τα στοιχεία τους), μπορείς να κάνεις έλεγχο του ονόματος μέσω του WHOIS εργαλείου που παρέχει το GoDaddy.

Επιστροφές προϊόντων και χρημάτων – Ένα έμπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα θα σου παρέχει αρκετές πληροφορίες για την επιστροφή προϊόντων και χρημάτων. Θα σου εξηγήσει ακριβώς πόσες ημέρες έχεις για να επιστρέψεις ένα προϊόν, επί τι προϋποθέσεις και με ποιον τρόπο. Οι περισσότερες scam ιστοσελίδες, ωστόσο, δεν παρέχουν αυτές τις πληροφορίες.

Αρνητικές αξιολογήσεις (reviews) – Το πιο εύκολο και γρήγορο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να καταλάβεις αν μια ιστοσελίδα πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη, είναι να αναζητήσεις το όνομα της στα αποτελέσματα της Google. Αν εμφανιστούν λέξεις όπως “scam” και “fraud,” τότε πρόκειται για απάτη. Δες τι λένε οι άνθρωποι που παράγγειλαν από εκεί και αν τους ήρθε ποτέ το προϊόν.

Βασικές συμβουλές για να αποφύγεις τις απάτες στις online αγορές

Όσο χρησιμοποιείς την PayPal για τις online συναλλαγές σου, γνωρίζεις ποιες σελίδες να αποφεύγεις στο μέλλον και χρησιμοποιείς τα καταστήματα του online-shopping.gr, δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα. Για να σιγουρευτείς όμως ακόμη περισσότερο, μπορείς να ακολουθήσεις και μερικά ακόμα έξτρα βήματα.

Εμπιστεύσου το SSL – Τα SSL (Secure Sockets Layer) πιστοποιητικά υπάρχουν για να κάνουν μια σελίδα πιο ασφαλή. Για να καταλάβεις αν μια ιστοσελίδα το χρησιμοποιεί, σιγουρέψου πως επάνω στο σύνδεσμο η ονομασία ξεκινάει με https:// και όχι με http:// και υπάρχει μια πράσινη κλειδαριά. Ακριβώς όπως έχουμε κι εμείς εδώ στο online-shopping.gr.

Η σημασία του SSL είναι ότι προσφέρει κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ του χρήστη και της ιστοσελίδας έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να υποκλαπούν ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. κωδικοί, αριθμοί πιστωτικών καρτών κ.τ.λ.) κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό στις online αγορές.

Κάνε τις online αγορές σου από έμπιστα δίκτυα – Μην προσθέτεις τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας καθώς είσαι συνδεδεμένος σε ένα δημόσιο Wi-Fi δίκτυο. Προτίμησε το ίντερνετ στο σπίτι σου ή το ίντερνετ που παρέχουν οι Τράπεζες.

Παραγγελία μέσω τηλεφώνου – Αν δεν είσαι σίγουρος για το πόσο έμπιστο είναι το σύστημα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος, υπάρχει η δυνατότητα να κάνεις την παραγγελία σου μέσω τηλεφώνου και εφόσον σιγουρευτείς πως όλα προχωράνε καθώς πρέπει, κάνε τη κατάθεση και κράτα την απόδειξη.

Πλήρωσε με αντικαταβολή – Αν και θα προστεθεί ένα ελάχιστο έξτρα κόστος στην τελική τιμή της παραγγελίας σου, η πληρωμή μέσω αντικαταβολής είναι πάντα πιο έμπιστη καθώς μόλις λάβεις το δέμα στα χέρια σου, θα πληρώσεις και τον ταχυδρόμο ή στα ΕΛΤΑ ή την εταιρεία courier κ.τ.λ.

Χρησιμοποίησε προπληρωμένες κάρτες – Στην περίπτωση που τα στοιχεία της προπληρωμένης κάρτας σου κλαπούν, οι απατεώνες δεν θα μπορέσουν να πάρουν περισσότερα χρήματα από μια προπληρωμένη κάρτα, καθώς έχεις ορίσει το ακριβές ποσό της παραγγελίας που θέλεις να κάνεις. Από μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν όλα τα χρήματα που έχεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Τι να κάνεις στην περίπτωση που έπεσες ήδη θύμα σε ηλεκτρονική απάτη

Αν έκανες online αγορές και έπεσες πάνω σε μια ιστοσελίδα που πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη, τότε θα πρέπει να λάβεις κάποια δραστικά μέτρα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, σιγουρέψου πως όντως πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη. Έλεγξε το e-mail σου για αποδείξεις ή επιβεβαίωση παραγγελίας η οποία περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού καταστήματος και συνδέσμους για να έρθεις σε επικοινωνία μαζί τους. Πάρε τους ένα τηλέφωνο ή στείλε τους ένα e-mail για να σιγουρευτείς σε τι στάδιο βρίσκεται η παραγγελία. Αν η ιστοσελίδα πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη, το πιο πιθανό είναι να μην παρέχει τηλέφωνο επικοινωνίας και να μην απαντάει στα e-mails. Έλεγξε επίσης τον φάκελο με τα ανεπιθύμητα e-mails.

Αν είσαι σίγουρος πως πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη, τότε θα πρέπει να έρθεις σε επικοινωνία είτε με την Τράπεζα σου, είτε με την PayPal (ανάλογα τι χρησιμοποίησες για να ολοκληρώσεις την online συναλλαγή). Αν χρησιμοποίησες την PayPal, μπορείς να ξεκινήσεις μια αίτηση αμφισβήτησης στο Resolution Center της εταιρείας.

Αν χρησιμοποίησες την πιστωτική, χρεωστική ή προπληρωμένη κάρτα της Τράπεζας σου, τότε επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την τεχνική υποστήριξη, ενημέρωσε τους για το περιστατικό και αυτοί θα κάνουν την αίτηση αμφισβήτησης της αγοράς. Για τις τράπεζες απαιτείται αρκετός καιρός για να σου λύσουν το θέμα και σε ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς, δεν θα σου επιστραφούν τα χρήματα.

Σημείωση: Αν πας σε ένα κατάστημα της τράπεζας θα σου ζητήσουν να τηλεφωνήσεις εσύ στα κεντρικά για την επίλυση του θέματος. Οπότε, για να μην χάνεις χρόνο, πάρε κατευθείαν τηλέφωνο. Ετοίμασε επίσης τα στοιχεία σου (ταυτότητα, τραπεζικός λογαριασμός, χρεωστική κάρτα κ.τ.λ) γιατί θα χρειαστεί να επιβεβαιώσουν ότι μιλάνε με τον κάτοχο του λογαριασμού.

Σύνοψη για τις ηλεκτρονικές απάτες στις online αγορές

Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τις ηλεκτρονικές απάτες. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως δεν θα συμβούν ποτέ σε εμάς, αλλά αυτό δεν ισχύει και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί.

Στο online-shopping.gr ελέγχουμε συνεχώς τα καταστήματα που σας προτείνουμε ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα αγοράσετε τα προιόντα που σας ενδιαφέρουν με απόλυτη ασφάλεια. Διαθέτουμε επίσης φιλικό περιβάλλον χρήσης, με έγκυρο SSL πιστοποιητικό για ασφαλή περιήγηση στην ιστοσελίδα μας.

Τέλος, μην ξεχάσεις να δημοσιεύσεις το άρθρο στα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα για να ενημερώσεις τους φίλους και γνωστούς σου για τις ηλεκτρονικές απάτες στις online αγορές και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να μένουν προστατευμένοι.

Πηγή: inkstory.gr

Related posts

Στην Κύπρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν με 1500 ευρώ σπίτια από άχυρο και πηλό

Project AITER:”Δημιουργία” νερού από την ατμόσφαιρα.