Ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τις ζημιές σε καλλιέργειες στην Ηλεία, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.


Διονύσης Καλαματιανός: «Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληττόμενοι παραγωγοί από τον καύσωνα και την ξηρασία»
Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε πολύ δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, που μεταξύ άλλων έχει να αντιμετωπίσει τον παρατεταμένο καύσωνα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ποτιστικού νερού και την ξηρασία. Δυστυχώς, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ήδη μειωμένο εισόδημα των Ηλείων παραγωγών.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Διονύσης Καλαματιανός στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι πληττόμενοι αγρότες βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση καθώς σημαντικές καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι και το πεπόνι έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη σε περίπτωση που συνεχιστούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει τα εξής:
«Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι υψηλές θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού στην Ηλεία, δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σε καλλιέργειες και αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη νέα παραγωγή. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ήδη σοβαρά προβλήματα των αγροτών, όπως το μεγάλο κόστος των αγροεφοδίων, τις υψηλές τιμές-ρεκόρ της ενεργειακής κρίσης, την εμφάνιση φυτικών ασθενειών, τη μειωμένη απορροφητικότητα των προϊόντων και τον κίνδυνο κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τον λόγο αυτό, ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός οφείλει να καταγράψει το σύνολο των ζημιών εξαιτίας του καύσωνα και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες δίκαιες αποζημιώσεις. Τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων και μέτρων, προκειμένου οι παραγωγοί να στηριχθούν ουσιαστικά, για να συνεχίσουν να παράγουν και να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια, αυτοί και οι οικογένειές τους. Προφανώς, απαραίτητη συνθήκη αποτελεί η τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Καλούμε, λοιπόν, τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1) Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;
2) Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;»

Related posts

5ο KINOFEST Φεστιβάλ Γερμανόφωνου κινηματογράφου

Διονύσης Καλαματιανός: «Πραγματικές λύσεις για τον αγροτικό κόσμο»

2ο Alfeios Eco Festival στον Πύργο: «Η θάλασσα είναι ζωή» από την HELMEPA.