Η «ανατολή ηλίου» της Πειραιώς – Πόσο θα αξίζει μετά την αύξηση 1 δισ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο εξυγίανσης που ανακοίνωσε η τράπεζα Πειραιώς είναι ότι πιο εμπροσθοβαρές και εντυπωσιακό έχει ανακοινωθεί από ελληνική τράπεζα.
Με το σχέδιο sunrise που σημαίνει ανατολή ηλίου η Πειραιώς θέλει να περάσει ένα μήνυμα ότι η τράπεζα επανέρχεται στο προσκήνιο, εξυγιασμένη με πεντακάθαρο ισολογισμό.
Ουσιαστικά τα 22,5 δισεκ. θα γίνουν 3,5 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα (NPEs) με στόχο να μειωθούν στο 1 δισεκ.
Όλα αυτά σε διάστημα 12 μηνών είναι η πιο επιθετική εξυγίανση που έχει ακολουθήσει ελληνική τράπεζα και η διοίκηση Μεγάλου.

Η εξυγίανση είναι εντυπωσιακή αλλά με τι κόστος;


Προφανώς και η Πειραιώς παρουσίασε ένα μεγαλεπήβολο πλάνο μείωσης των προβληματικών δανείων γιατί στόχος ήταν να δελεάσει τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 1 δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση θα υλοποιηθεί με τιμή 1 ευρώ και με έκδοση 1 δισεκ. νέων μετοχών με δημόσια προσφορά όχι με εξάσκηση δικαιωμάτων αλλά με δημόσια προσφορά.
Παράλληλα ανακοίνωσε και ένα κεφαλαιακό πλάνο 2,6 δισεκ. που περιλαμβάνει
1)Αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης και δημόσια προσφορά
2)Κέρδη από ομόλογα 400 εκατ που θα προστεθούν στα κεφάλαια
3)Έκδοση υβριδικού κεφαλαίου tier 1 έως 600 εκατ ευρώ
4)Πώληση POS καρτών με κέρδος 300 εκατ
5)Συνθετική τιτλοποίηση με την Christofferson 1,4 δισεκ. αλλά θα ακολουθήσει και δεύτερη συνολικά 4 δισεκ. με στόχο να εξοικονομήσει 300 εκατ ευρώ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σχέδιο ανατολή ηλίου – sunrise – είναι ένα φιλόδοξο αλλά και επιτεύξιμο σχέδιο ριζικής και οριστικής εξυγίανσης της τράπεζας Πειραιώς.
Από την εποχή που κάποιοι σχεδίαζαν την διάσπαση της Πειραιώς σε bad bank και good bank, που σχεδίαζαν τον διαμελισμό της τράπεζας… βρισκόμαστε στην φάση της αναγέννησης – regeneration

Ποιο είναι το κόστος… ποιο είναι το τίμημα όλων αυτών; 

Σε μια μεγάλη προσπάθεια, σε μια μεγάλη αλλαγή, σε μια τόσο εντυπωσιακά δομική εξυγίανση υπάρχει ένα κόστος που συνήθως, οι άνθρωποι και οι επενδυτές δεν το βλέπουν επειδή επικεντρώνονται στην μεγάλη αλλαγή… αλλά υπάρχει και ένα κόστος.
Το bankingnews το τελευταίο διάστημα με στοχευμένα ρεπορτάζ ανέδειξε έγκυρα και έγκαιρα όλο τον σχεδιασμό της τράπεζας Πειραιώς, για το capital plan των 2,6 δισεκ. τις τιτλοποιήσεις 12 δισεκ. και την μεγάλη αλλαγή στον ισολογισμό.
Όμως όλα αυτά έχουν ένα κόστος

Αναλύοντας το κόστος

Η έννοια κόστος σημαίνει τι θα πρέπει να πληρώσει η τράπεζα για να μπορέσει να πετύχει όλα αυτά τα οποία ξεκάθαρα εξυγιαίνουν την τράπεζα.

Με 1 δισεκ. αγοράζουν οι επενδυτές το 60% της Πειραιώς

Με 1 δισεκ. οι μέτοχοι της δημόσιας προσφοράς αγοράζουν το 60% της τράπεζας.
Κοινώς με 1 δισεκ. αγοράζουν το 60% των 72 δισεκ. ενεργητικού και των 6,8 δισεκ. κεφαλαίων.
Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική.
Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές και με δεδομένη την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντί για 1 δισεκ. η Πειραιώς θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί την συγκυρία και να αντλήσει από την αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ.
Είναι διαφορετικό να λέμε ότι με 1 δισεκ. αγοράζουν οι επενδυτές το 60% της τράπεζας Πειραιώς και διαφορετικό με 2 δισεκ. ευρώ.
Η Πειραιώς ιδιωτικοποιείται επί της ουσίας, όπως σχεδιάζεται και το κόστος της ιδιωτικοποίησης θα είναι 1 δισεκ. ευρώ.
Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μην υποτιμήσουμε.
Εάν μάλιστα στο 1 δισεκ. προσμετρήσουμε

  • Ότι το κράτος θα παράσχει 6,5 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα που θα εκδοθούν στις τιτλοποιήσεις
  • Ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 61,35% θα βρεθεί στο 38% ή 35% και θα έχει χάσει και από την πρόσφατη μετατροπή των Cocos των μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές 1,19 δισεκ. ευρώ.

Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό κράτος πριμοδοτεί εντυπωσιακά την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς.

Τι πληρώνει η Πειραιώς στην Intrum;

Η Intrum διαχειρίζεται όλες τις τιτλοποιήσεις της Πειραιώς και αυτές που θα ενταχθούν στο sunrise όλες οι τιτλοποιήσεις θα αγοραστούν από την Intrum η οποία δεσμεύει την Πειραιώς με ρήτρα υποχρέωσης 2,5% επί του συνόλου της τιτλοποίησης εάν πουληθεί σε τρίτο επενδυτή.
Αναφέρεται ότι η Πειραιώς κάθε χρόνο καταβάλλει στην Intrum περίπου 160 εκατ ευρώ.
Είναι ένα σημαντικό κόστος για την Πειραιώς.

Τι θα πληρώσει η Πειραιώς για την πώληση των POS;

Η Πειραιώς στην προσπάθεια της να βρει κεφάλαια πούλησε την μονάδα αποδοχής καρτών ή POS και υπολογίζεται ότι από την διαδικασία αυτή θα χάνει σχεδόν 30 εκατ σε τόκους και προμήθειες τον χρόνο.

Τι θα πληρώσει η Πειραιώς στην Christofferson;

Η Πειραιώς προχώρησε σε μια συνθετική τιτλοποίηση στην Christofferson.
Η τιτλοποίηση αφορά ενήμερα δάνεια και μάλιστα καλής ποιότητας.
Ο αγοραστής παίρνει το ρίσκο αν πάει κάτι στραβά, αλλά όπως είπαμε τα ενήμερα δάνεια είναι πολύ καλής ποιότητας – μάλιστα κάποιες επιχειρήσεις ήδη αντιδρούν – και η Πειραιώς θα εξοικονομήσει 100 εκατ και επειδή θα υλοποιήσει και δεύτερη τέτοια τιτλοποίηση θα εξοικονομήσει 300 εκατ από τα κεφάλαια.
Όμως μεταβιβάζοντας σε ένα τρίτο επενδυτή ενήμερα δάνεια η Πειραιώς μεταβίβασε και τους τόκους που αναλογούν, αυτό σημαίνει περίπου 20-25 εκατ τόκους τον χρόνο.

Τι θα πληρώσει η Πειραιώς για εκδόσεις tier 2 και tier 1;

Η Πειραιώς για τις δύο εκδόσεις tier 2 που διαθέτει για να ενισχύσει τα κεφάλαια της και για την υβριδική έκδοση tier 1 έως 600 εκατ που σχεδιάζει θα πληρώνει περίπου 110 εκατ τόκους τον χρόνο.

Δυνητικό κόστος 325 εκατ

Άρα από την μια έχουμε το sunrise την ανατολή του ηλίου στην Πειραιώς με πλήρη εξυγίανση αλλά το 1 δισεκ. θα αγοράσει το 60% της τράπεζας.
Επίσης η Πειραιώς θα πληρώνει ή θα χάνει από τόκους 325 εκατ ευρώ 160 εκατ + 30 εκατ + 25 εκατ +110 εκατ = 325 εκατ
Πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται ένα κόστος…..

Υπάρχει και ένα άλλο κόστος, απίσχναση παλαιών μετόχων

Ενώ έχουμε αναλύσει τι θα συμβεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πως θα δοθεί η δυνατότητα στους παλαιούς ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στην δημόσια προσφορά άπαξ και η αύξηση δεν θα πραγματοποιηθεί με άσκηση δικαιωμάτων αλλά με δημόσια προσφορά.
Πως θα εξασφαλιστούν οι μικρομέτοχοι και άλλοι επενδυτές;
Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων μετόχων.

Ποια η αξία της Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου;

Η αξία της Πειραιώς σήμερα είναι 781 εκατ στο ελληνικό χρηματιστήριο με 0,94 ευρώ τιμή μετοχής.
Εφόσον η αύξηση υλοποιηθεί στο 1 ευρώ θα εκδοθούν 1 δισεκ. μετοχές και η Πειραιώς θα έχει αξία περί τα 1,7 με 1,8 δισεκ. ευρώ.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η Πειραιώς μετά την αύξηση θα σημειώσει ένα σημαντικό ράλι σχεδόν 50% με 60% για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της εξυγίανσης και των νέων κεφαλαίων που θα προστεθούν αλλά επί της ουσίας θα χρησιμοποιηθούν για εξυγίανση προβληματικών δανείων.
Τα 2,3 με 2,6 δισεκ. θα είναι το κόστος της εξυγίανσης με την διαφορά όμως ότι μετά τα 2,6 δισεκ. κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν τα NPEs από 22,5 δισεκ. θα είναι 3,5 δισεκ. δηλαδή μια άλλη σίγουρα καλύτερη τράπεζα.

Η Πειραιώς θα δημιουργήσει ένα ανοδικό momentum, θα κλείσει μια μακροχρόνια πορεία δυσκολιών…. αλλά γι΄αυτή την εντυπωσιακή ανατολή θα πληρώσει ένα σημαντικό τίμημα…
Η Πειραιώς χωρίς αυτά τα βάρη θα μπορούσε σχεδόν να εμφανίζει ετησίως διπλάσια κέρδη σε σχέση με αυτά που θα εμφανίζει…. μετά την εξυγίανση. 

www.bankingnews.gr

ΣΥΝΤΑΞΗ

Related posts

Τι προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για το εμπόριο μέσω Β. Ιρλανδίας – Νέα σελίδα στη σχέση των δύο πλευρών

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων Ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2023 λήγει την 1η Δεκεμβρίου 2022.

Αέριο – E.E.: Έσχατη λύση το πλαφόν – Άτολμη για μία ακόμη φορά η Κομισιόν