Αρχική » Η Ελλάδα αποχαιρετά τον μέγιστο Μίκη Θεοδωράκη – Τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον μέγιστο Μίκη Θεοδωράκη – Τριήμερο λαϊκό προσκύνημα

από Άκης Χουζούρης

Με θλίψη και συγκίνηση πλήθος κόσμου, άνθρωποι που ένιωσαν τις καρδιές τους να δονούνται από το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα στην Μητρόπολη Αθηνών στο πλαίσιο του τριήμερου λαϊκού προσκυνήματος για τον στερνό φόρο τιμής στον παγκόσμιο Έλληνα, που περνώντας στην αιωνιότητα έκλεισε το τεράστιο κεφάλαιο της χειμαρρώδους δημιουργία του, και βύθισε τη χώρα στη θλίψη.

Αυτές τις μέρες η χώρα και η υφήλιος όλη υποκλίθηκαν στο μέγεθός του, οι μουσικές του αντήχησαν παντού και εικόνες από άλλες εποχές ήρθαν στις μνήμες των μεγαλύτερων και συστήθηκαν στους νεότερους. Ο μέγιστος οικουμενικός συνθέτης, ο άνθρωπος που μετουσίωσε σε νότες το ελληνικό πνεύμα και τα καλύτερα κομμάτια της ελληνικής ψυχής και τα ταξίδεψε στα πέρατα της γης, ο άνθρωπος που έζησε και έκανε μουσική τις πιο ταραγμένες στιγμές της Ελλάδας, της «χώρας των μεγάλων εκπλήξεων» όπως την αποκαλούσε, με πλούσιο αγώνα και πολιτική δράση ζήτησε να αφήσει τον κόσμο σαν κομμουνιστής και σφράγισε με το θάνατό του το τέλος μιας εποχής.

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ /EUROKINISSI)

Δείτε επίσης από το Αρχείο της ΕΡΤ: Μίκης Θεοδωράκης – “Αθάνατος”

Δείτε εδώ στο αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ, τον Μίκη Θεοδωράκη καλεσμένο στο «Καλλιτεχνικό καφενείο» από τον Βασίλη Τσιβιλίκα, τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Φέρρη, να θυμάται την πρώτη μελωδία που συνέθεσε το 1937 στην Πάτρα, επηρεασμένος από τα ακούσματα της ελαφράς μουσικής, να μιλά μεταξύ άλλων για τη μελοποίηση του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Επιτάφιος», τις ταινίες «Ζορμπάς» και «Ζ» του Κώστα Γαβρά και να αποκαλύπτει παρασκήνια από τη γνωριμία του με σημαντικά πρόσωπα, από τη μουσική του διαδρομή και την πολιτική δράση, να μιλά για την Ελλάδα, για το τραγούδι την περίοδο της χούντας, και να εξηγεί ποια είναι η διαφορά του ελαφρού και του λαϊκού τραγουδιού. «Το ελαφρό τραγούδι μας κάνει ξεχνάμε και το λαϊκό να θυμόμαστε. Και το ένα είναι απαραίτητο και το άλλο» έλεγε.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΚΚΕ, το λαϊκό προσκύνημα ξεκινά σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2021/tv/news-themata-septemvrios/20210906-APOTIS6-MHTROPOLH.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2021/09/20210906-APOTIS6-MHTROPOLH.jpg

Τη μετονομασία κεντρικού δρόμου της Αθήνας σε οδό Μ. Θεοδωράκη, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας και να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός για τη δημιουργία προτομής του που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Επίσης, αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί η σορός του Μίκη Θεοδωράκη δωρεάν, τιμής ένεκεν, στις εγκαταστάσεις του Α΄Κοιμητηρίου μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις τελευταίες του επιθυμίες.

Την Πέμπτη στον Γαλατά Χανίων η κηδεία

Μετά τη λήξη του λαϊκού προσκυνήματος η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ταφής έχει παγώσει προσωρινά μετά από δικαστική απόφαση. Ο συνθέτης έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων ενώ η οικογένειά του ήθελε η τελευταία κατοικία του να είναι το Βραχάτι. Τελικά το ζήτημα διευθετήθηκε με τη δημοσιοποίηση δικής του επιστολής από το 2013 προς τον τότε δήμαρχο Χανίων, στον οποίο γνωστοποιούσε την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά. “Θα σεβαστούμε την επιθυμία του”, ανέφερε σε παρέμβασή του, ο γιος του, ενώ και ο και ο εγγονός του, Άγγελος, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε χαρακτηριστικά: “Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο”.

https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/i-ellada-apochaireta-ton-megisto-miki-theodoraki-triimero-laiko-proskynima/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00