Αρχική » Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν και οι προσπάθειες για «διπλωματία των σεισμών»

Η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών», που ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά τους διαδοχικούς σεισμούς που έπληξαν και τις δύο χώρες το καλοκαίρι του 1999 και οδήγησε σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό μια έννοια ενεργοποιήθηκε ξανά χθες μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μεταφέροντας τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο –και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή– στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού. Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Με τον Τούρκο πρόεδρο επικοινώνησε χθες και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Η επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν και οι προσπάθειες για «διπλωματία των σεισμών»-1
Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο –και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή– στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού επανέλαβε χθες ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ]

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ έστειλε η Αθήνα στην Τουρκία – Τη συνοδεύουν αξιωματικός – μηχανικός του Π.Σ., πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο Ευθύμιος Λέκκας.

Η προσπάθεια να ανοίξουν δίαυλοι είχε ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Αννας-Μαρίας Μπούρα και του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό που ειπώθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, πλην της ευχής η τραγωδία να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα, είναι πως οι δίαυλοι μπορούν να μείνουν ανοιχτοί. Ο πρωθυπουργός ακολούθως προχώρησε σε ανάρτηση εκφράζοντας δημοσίως τη θλίψη του και ανακοινώνοντας άμεσα την αποστολή βοήθειας τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. «Βαθιά θλίψη για τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία», έγραψε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Τα θερμά μας συλλυπητήρια εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων και οι σκέψεις μας είναι με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν. Η Ελλάδα κινητοποιεί τους πόρους της και θα βοηθήσει άμεσα». Λίγο μετά έγινε γνωστό πως μια ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ, με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, θα αναχωρούσε τις αμέσως επόμενες ώρες ως αποστολή βοήθειας προς την Τουρκία. Την ομάδα συνοδεύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας αξιωματικός – μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, πέντε γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Η αποστολή αναχώρησε χθες το απόγευμα με C-130 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Με αφορμή τον φονικό σεισμό υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και του ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. O Ελληνας ΥΠΕΞ ανέφερε στον ομόλογό του πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και λίγο μετά έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που πενθούν. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια άμεσα στις προσπάθειες διάσωσης και στην αντιμετώπιση της ζημιάς», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας και αυτός με τη σειρά του έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα των ανοιχτών διαύλων. Παράλληλα, επιστολή στον ομόλογό του Χ. Ακάρ έστειλε ο υπουργός Aμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Η εκκολαπτόμενη νέα «διπλωματία των σεισμών» πιθανόν να αλλάξει έστω πρόσκαιρα και το τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενόψει των εκλογών. Προφανώς και ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαλειφθεί από τον φονικό σεισμό, ούτε υπάρχουν περιθώρια για βαθιές αλλαγές σε στρατηγικό επίπεδο, αλλά «η τραγωδία μπορεί να φέρει μια πρόσκαιρη ύφεση στις σχέσεις των δύο πλευρών», λέει στην «Κ» έμπειρος αναλυτής, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η πιθανότητα κάποιου προεκλογικού στρατιωτικού επεισοδίου μειώνεται.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00