Αρχική » Χάνεται και η σχολή Μουσειολογίας του Πύργου…

Χάνεται και η σχολή Μουσειολογίας του Πύργου…

από Άκης Χουζούρης

Tην Παρασκευή η «ΠΡΩΤΗ» σας αποκάλυψε την… τύχη που επιφυλάσσει στη Γεωπονία της Αμαλιάδας η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστήμιου Πατρών, με τη μεταφορά του τμήματος στο Μεσολόγγι προκειμένου να συγχωνευθεί με τα τμήματα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής και Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Σήμερα, σας αποκαλύπτουμε την εισήγηση της Επιτροπής για το έτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Ηλείας, τη Μουσειολογία του Πύργου, η οποία είναι εξίσου απαξιωτική για τον Νομό μας. Η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού προτείνει την απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αγρινίου με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος στην Πάτρα. Δηλαδή τη δημιουργία Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας στην Πάτρα στο οποίο θα υπάρχει κατεύθυνση Μουσειολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αρχές της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (όπου ανήκει το Τμήμα της Μουσειολογίας) ζητούν με μεγάλη ένταση τη μεταφορά του της Αρχαιολογίας στην Πάτρα με ταυτόχρονη απορρόφηση της Μουσειολογίας, αφενός γιατί όλα τα υπόλοιπα Τμήματα βρίσκονται στην Πάτρα και αφετέρου, επειδή η Μουσειολογία θεωρείται ένα ανερχόμενο γνωστικό πεδίο σε προπτυχιακό επίπεδο, καθώς μέχρι πρότινος ήταν μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προτείνεται ακόμα και η μετονομασία του νέου Τμήματος της Πάτρας σε Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας-Μουσειολογίας.

Η Επιτροπή ουσιαστικά εισηγείται στις πρυτανικές αρχές τη δημιουργία μίας ισχυρής Σχολής Γεωπονικών Σπουδών στην Αιτωλοακαρνανία προκειμένου να δημιουργηθεί στην Πάτρα ένα ισχυρό Αρχαιολογικό Τμήμα. Και προφανώς η Ηλεία μένει… χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα. Μπορεί όχι από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά από την μεθεπόμενη 2022-23.

Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

Η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ιδρύθηκε στις 16-06-1989. Έχει έδρα την Πάτρα και σε αυτήν εντάχθηκαν τα εξής τμήματα με το αντίστοιχο έτος ιδρύσεως:

  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (αρχικά ως Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών), 1983, με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (αρχικά ως Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), 1983, με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, 1989, με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Φιλολογίας, 1994, με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Φιλοσοφίας, 1999, με έδρα την Πάτρα
  • Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, 2019, με έδρα το Αγρίνιο
  • Τμήμα Μουσειολογίας, 2019, με έδρα τον Πύργο

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00