Την Τρίτη 16 Απριλίου ο Νομός Ηλείας είχε την τιμητική του και συγκέντρωσε τα βλέμματα παγκοσμίως. Μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και την τιμητική τελετή στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας παρουσίας εκατοντάδων παρευρισκόμενων η φλόγα διέσχιζε την αρχαία διαδρομή περνώντας από σημεία σταθμούς καταλήγοντας στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας.
Αυτό αποτέλεσε μεγάλη τιμή για τον Δήμο Ήλιδας ο οποίος είχε προετοιμάσει μια εντυπωσιακή τελετή στον ιδιαίτερα όμορφο χώρο της Αρχαίας Ήλιδας.
Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή και οι επίσημοι καλεσμένοι μαζί με τους λαμπαδηδρόμους του Δήμου Ήλιδας άκουσαν με προσοχή τον Ευρωπαϊκό ύμνο, τον Εθνικό ύμνο της Γαλλίας και τον Ελληνικό Εθνικό ύμνο. Αυτό γέμισε με ιδιαίτερη τιμή και υπερηφάνεια και τους κατοίκους του Δήμου Ήλιδας αλλά και την αποστολή των εκπροσώπων της οργανωτικής επιτροπής από την Γαλλία.
Ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, απηύθυνε χαιρετισμό προς όλους και τόνισε την σημασία των Ολυμπιακών αγώνων των πανανθρώπινων αξιών και της εκεχειρίας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που η Αρχαία Ήλιδα αποτελεί γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και τόπος καταγωγής ένδοξων προσωπικοτήτων που αποτελούν σημαντικές μορφές στην Ελληνική ιστορία.
Στην συνέχεια η εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΠΑΡΙΣΙ 2024» και μορφωτική ακόλουθος για θέματα Αθλητισμού της Γαλλικής πρεσβείας κ. Veronique Bruez απηύθυνε χαιρετισμό προς όλους και στην ομιλία της περιέγραψε την πορεία της φλόγας, συγκεκριμένα είπε:
Συμμετέχουμε στην Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία από την αφετηρία της στην αρχαία Ολυμπία, όπου αναπαύεται η καρδιά του Πιερ ντε Κουμπερτέν, πρωτεργάτη της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα, μέχρι την Αθήνα όπου θα λάβει χώρα η τελετή παράδοσης στη διοργανώτρια Γαλλία, στις 26 Απριλίου.
Την επομένη, η Ολυμπιακή φλόγα θα αναχωρήσει με το τρικάταρτο ιστιοφόρο Belém για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου. Από εκεί θα ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι εν όψει της Τελετής Έναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου. Τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβολίσει καλύτερα τις δύο εποχές και τα δύο μας έθνη. Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας.
Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:
- Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,
- Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,
- Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλουν οι Αγώνες.
Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Θανάσης Βασιλειάδης.
Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικές φωτογραφίες. Ανάμεσα στους επίσημους ήταν ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός ο Βουλευτής Ά Αθηνών κ. Παύλος Γερουλάνος, ο βοηθός Περιφερειάρχη Γιώργος Παναγούλιας, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κα Μαρία Μπαχού.
Η θεατρική ομάδα του Χάρη Κότσιφα πρωτοστάτησε σε συμβολικό δρώμενο, όπου γυναικεία μέλη της ομάδας αλλά και μέλη από την Σχολή Χορού της Δήμητρας Μπέρτσου ντύθηκαν στις παραδοσιακές αρχαίες ενδυμασίες και τίμησαν την Γαλλική εκπρόσωπο γεμίζοντας την συμβολικά δώρα, όπως ένα κλαδί ελιάς και ένα πάπυρο που συμβολίζει την ειρήνη των λαών. Ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος, ο αθλητής μεγάλων αποστάσεων Άκης Προκόπης, άναψε την τελευταία δάδα και έτσι δόθηκε το σύνθημα για την λήξη της τελετής και την έναρξη της μεταφοράς της στην Αθήνα και από εκεί στην Γαλλία .
Ακολούθησαν αναμνηστικές φωτογραφίες και συζητήσεις μεταξύ των επισήμων και των αθλητών.
Η χτεσινή τελετή απέδειξε την τεράστια σημασία που αποτελεί η γη της Ηλείας, την προσφορά της στην Ελληνική ιστορία και ευχόμαστε οι υπεύθυνοι κυβερνώντες να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της και την σωστή προβολή της παγκοσμίως.
Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο
Μαρία Πετρουτσά