«Πραγματικά δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τη θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν. Πρόκειται για μια απίστευτη τραγωδία που συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες, να δείξουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας. Βεβαίως, θα πρέπει να διερευνήσουμε και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η τραγωδία» τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία στην εκπομπή “Εκλογές 2023” στο ΕΡΤ NEWS, ο Διονύσης Καλαματιανός.
Ο Ηλείος Βουλευτής υπογράμμισε πως το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και αοριστολογίες, πολύ περισσότερο με κραυγές, λαϊκισμούς και κορώνες. Χρειάζονται στοχευμένες δράσεις και σίγουρα όχι παλινωδίες, όπως η κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία είχε προχωρήσει η απελθούσα κυβέρνηση.
«Οφείλουμε να διαχειριστούμε το προσφυγικό και μεταναστατευτικό με ανθρωπιά και ευαισθησία, με αλληλεγγύη, με προσοχή και σχέδιο. Πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αφορά ανθρώπους. Ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία, που ζουν τη φρίκη του πολέμου. Ανθρώπους που αναγκάζονται, μαζί με τις οικογένειές τους, να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, διακινδυνεύοντας πολλές φορές την ίδια τη ζωή τους και των παιδιών τους, ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο.
Πρέπει, λοιπόν, να δραστηριοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε, να κάνουμε τα πάντα για να μη ζήσουμε, ξανά, μια τέτοια τραγωδία. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει η ανθρωπιά μας.»
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διονύσης Καλαματιανός, χρειάζεται να υπάρξει ένα νέο και αποτελεσματικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.
«Πρέπει πάντα να συνυπολογίζουμε τις αρχές και τις εγγυήσεις του διεθνούς δικαίου. Βεβαίως, η φύλαξη των συνόρων της Χώρας είναι πρωταρχικό δικαίωμα και υποχρέωση. Αποδεικνύεται, όμως, πως μόνο με την περιχαράκωση των συνόρων, δεν δίνεται λύση στο ζήτημα της ασφάλειας της Χώρας, αλλά ούτε και της ασφάλειας των ανθρώπων, των προσφύγων. Με «φρούρια» και «κάστρα» δεν λύνεται το πρόβλημα, ούτε οι πνιγμένοι γλυτώνουν.
Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που δεν θα περιορίζονται μόνο στην αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Ασφαλώς, πρόκειται για μια αυτονόητη ανάγκη η δυναμική αντιμετώπιση αυτών των δικτύων, όμως, δεν είναι η μοναδική. Οι διακινητές είναι το αποτέλεσμα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που δημιουργούν αυτές τις μετακινήσεις πληθυσμών. Να υπάρξει ενεργοποίηση από πλευράς Ε.Ε. για να τερματιστούν οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά. Να σταματήσουν οι πόλεμοι και η έλλειψη πόρων, νερού, τροφής, στέγης. Η Δύση και οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ευθύνη για όλα αυτά και χρέος να αλλάξουν πολιτική και πρακτική αν δεν θέλουν να πνίγονται και να χάνονται άνθρωποι.»
Κλείνοντας, τόνισε πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση προσφύγων.
«Πρόσφατα, η Ε.Ε. δέχθηκε 5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία. Δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός ανθρώπων. Κάποιοι να πνίγονται και κάποιοι να έχουν φιλοξενία.
Εμείς, ως Ελλάδα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες και τη διπλωματία μας και να παλέψουμε για την υλοποίηση των αποφάσεων και των δεσμεύσεων.
Δυστυχώς, όμως, σήμερα, η Ευρώπη εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων. Παραμένει απλός θεατής των δραματικών εξελίξεων. Δεν ασχολείται με το πως θα εξασφαλίσει, πως θα δώσει κίνητρα στις χώρες για να εφαρμοστεί ενιαίο σύστημα ασύλου, υποδοχής και καταγραφής, πως θα εξασφαλίσει την ομαλή ένταξη.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής συμφωνίας για τη μετανάστευση και το άσυλο δεν παρέχει τις εγγυήσεις που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε η Χώρα μας να μην είναι ο “δεσμοφύλακας της Ευρώπης”. Δεν εξασφαλίζει εγγυημένο αριθμό θέσεων στις χώρες της Ε.Ε., ούτε για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.
Κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αποδέχεται και νομιμοποιεί τα θέλω και την πρακτική κρατών – μελών που δεν θέλουν πρόσφυγες. Τι κάνει, δηλαδή; Αποδέχεται να πληρώνουν κάποιες χώρες της ΕΕ μια άλλη χώρα για να κρατά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο έδαφός της. Αποδέχεται να μετατρέπεται αυτή η χώρα σε αποθήκη ψυχών. Αποδέχεται να μπορεί να πληρώνει μια χώρα της Ε.Ε. 20 χιλ. ευρώ στην Ελλάδα και ο πρόσφυγας ή μετανάστης να μένει στην Ελλάδα.»
283
προηγούμενη θέση