Την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λειτουργία των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, με την υποστελέχωση σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό να είναι εξαιρετικά σοβαρή, αποτυπώνει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο η εκπρόθεσμη απάντηση που έδωσε, μετά από δυόμισι μήνες, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης από τις 10 Ιανουαρίου 2024.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της 6ης ΥΠΕ που διαβίβασε ο υπουργός στο βουλευτή, από τις 139 οργανικές θέσεις ιατρών στα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας οι 79 παραμένουν κενές, δηλαδή ποσοστό 57 %. Πιο συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Πύργου από τις 97 θέσεις είναι κενές οι 52, ενώ στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας από τις 42 οργανικές θέσεις είναι κενές οι 27.
Σε ό,τι αφορά τις προκηρύξεις για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ιατρών, η απάντηση του υπουργού αναφέρει ότι έχουν συνολικά προκηρυχθεί μόλις 20 από τις 79 θέσεις, δηλαδή 17 για το Νοσοκομείο Πύργου και 3 για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομειακών μονάδων.
Είναι μάλιστα άξιο παρατήρησης ότι, όταν κατατέθηκε η ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί ήταν ακόμα λιγότερες, δηλαδή 8 θέσεις για το Νοσοκομείο Πύργου και καμία για το Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Οι επιπλέον 12 θέσεις προκηρύχθηκαν στις 28 Ιανουαρίου.
Κι ενώ η 6η ΥΠΕ διαβίβασε το έγγραφο στο οποίο καταγράφονται τα κενά από τις 18 Ιανουαρίου, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να μην τα αποστείλει στον ερωτώντα βουλευτή, παρά μόνο αφού πέρασαν δυόμισι μήνες και αφού εν τω μεταξύ ο Μιχάλης Κατρίνης κατέθεσε και νέα ερώτηση, επαναλαμβάνοντας τα αρχικά ερωτήματα και προσθέτοντας νέα, στα οποία ο υπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει.
Σε ό,τι αφορά το λοιπό νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, οι κενές θέσεις, όπως αναφέρονται στο έγγραφο, ανέρχονται σε 170 επί συνόλου 469 οργανικών θέσεων, ενώ ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό αναφέρεται ότι έχουν προκηρυχθεί 37 θέσεις από τις 31 Αυγούστου 2022, οι οποίες όμως μετά από 2 χρόνια βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία πλήρωσης.
Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Υγείας ο Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε:
‘’Ποτέ άλλοτε τα νοσοκομεία της Ηλείας δεν είχαν τόσες ελλείψεις γιατρών. Η πραγματικότητα την οποία επιμελώς επιχείρησε επί δυόμισι μήνες να αποκρύψει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι δυστυχώς γνωστή στους πολίτες της Ηλείας και αποτυπώνεται στη δραματική μείωση νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Ηλείας τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα είναι γνωστή στους γιατρούς που αναγκάζονται να ξεπεράσουν τα όριά τους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους, με το φαινόμενο όσων οδηγούνται στην παραίτηση και τη φυγή από το εθνικό σύστημα υγείας να επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη απαξίωση των μονάδων υγείας της Ηλείας, το αρμόδιο υπουργείο όχι μόνο δεν προχωρά σε προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά ούτε και αναζητά ουσιαστικές λύσεις για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες, αλλά υποχρεώνει τους ασθενείς να προσφύγουν σε άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες εκτός Ηλείας. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα συνεχιστεί η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες της Ηλείας. Οι πολίτες αναρωτιούνται εάν πρόκειται τελικά για αδυναμία ή συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της υγείας. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του θεωρεί την υγεία δημόσιο αγαθό και θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ζήτημα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας ως πρώτη και ύψιστη προτεραιότητά του’’