Τα σημαντικά προβλήματα που ανακύπτουν, τόσο για ιδιωτικές ιδιοκτησίες, όσο και για δημόσια κτήρια, από τη αδυναμία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών της Κατηγορίας 5 (κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις) στη ρύθμιση του Νόμου 4495/2017, που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, αναφέρει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
Επικαλούμενος σχετικά στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ)-Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας, ο βουλευτής επισημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των κτηρίων, ειδικά σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ηλείας, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις ή να εντάξουν τα ακίνητά τους σε προγράμματα ενεργειακής ή στατικής αναβάθμισης, όπως τα “Εξοικονομώ” και “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”, που είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και την επίτευξη των εθνικών στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Μιχάλης Κατρίνης τονίζει μάλιστα, ότι το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τα δημόσια κτήρια, καθώς πολλά από αυτά, όπως σχολεία, εμπίπτουν στην Κατηγορία 5 και δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα στατικής αναβάθμισης, παρά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος, ο οποίος είναι σε εξέλιξη, να μην μπορεί να αποδώσει πλήρως λόγω αυτής της αδυναμίας τακτοποίησης.
Ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει, επίσης, την άνιση μεταχείριση για τις αυθαίρετες κατασκευές της περιόδου 1983-1992, καθώς ο συντελεστής προστίμου για αυτές είναι υψηλότερος σε σχέση με τις παλαιότερες κατασκευές, λόγω έλλειψης αεροφωτογραφιών που να αποδεικνύουν την παλαιότητα των κτισμάτων.
Με την ερώτησή του ο Μιχάλης Κατρίνης, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν εξετάζει την επαναφορά της δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση των αυθαιρέτων κατασκευών της Κατηγορίας 5, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει για χιλιάδες ιδιοκτήτες και δημόσιους φορείς, ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές και εάν προτίθεται να τροποποιήσει τον συντελεστή προστίμου του Παραρτήματος Α του Ν.4495/17 (συντελεστής 12γ), μειώνοντάς τον από 0.60 σε 0.30, όπως ζητά το ΤΕΕ, ώστε να αποκατασταθεί μια δικαιότερη μεταχείριση για τις αυθαίρετες κατασκευές της περιόδου 1983-1992. Τέλος, καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος να αναφέρει ποια επιπρόσθετα μέτρα σκοπεύει να λάβει για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων, με στόχο την προστασία της περιουσίας των πολιτών και τη διευκόλυνση της ένταξης των δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων σε προγράμματα αναβάθμισης.