Αρχική » Νέα παρέμβαση Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή για το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας

Νέα παρέμβαση Διονύση Καλαματιανού στη Βουλή για το αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας

από Άκης Χουζούρης

Στο ζωτικό θέμα της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας επανέρχεται ο Διονύσης Καλαματιανός.

Όπως επισημαίνει στη νέα του ερώτηση ο Ηλείος Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας αποτελεί έργο πνοής για τον αγροτικό κόσμο του νομού και έχει ξεχωριστή περιβαλλοντική αξία. Το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, δυσλειτουργικό και σπαταλά πολύτιμους υδάτινους πόρους. Επομένως, έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο που θα συμβάλει στην ορθή διαχείριση και εξοικονόμησή τους και παράλληλα στη μείωση του κόστους άρδευσης.»

Δυστυχώς, η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης διαπιστώνουμε ότι έχει παγώσει, καθώς δεν έχει περάσει ακόμα σε φάση δημοπράτησης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για την υλοποίησή της ύψους 17,42 εκατ. ευρώ. Όμως, δεν υπάρχουν εξελίξεις για την έναρξη και την ολοκλήρωση του έργου και η αγωνία για την τύχη του μεγαλώνει.

Για όλα τα παραπάνω, ο κ. Καλαματιανός θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Σκοπεύει να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου;
  • Γιατί δεν προχωρά σε δημοπράτηση η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης; Υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης της απόφασης ένταξης του έργου, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται;

Είναι σαφές πως το πεπαλαιωμένο αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις των παραγωγών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενδιαφερθεί για τον πρωτογενή τομέα και να προχωρήσει σε δράσεις. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας. Πρόκειται για ένα έργο που θα προσδώσει αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο.

Πρέπει άμεσα λοιπόν να τρέξουν οι διαδικασίες για την υλοποίησή του. Αντίστοιχα είναι αναγκαίο να προχωρήσει και η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Γαστούνης. Ένα έργο το οποίο έχει μείνει στάσιμο εδώ και πολύ καιρό. Οι παραγωγοί μας περιμένουν επιτέλους άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00