Αρχική » Νέο Megamuseum Munk στο Όσλο

Νέο Megamuseum Munk στο Όσλο

από Άκης Χουζούρης

Έχουμε δημιουργήσει έναν παράδεισο, εδώ η τέχνη είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, λέει ο διευθυντής αυτού του ιδρύματος Stein Olav Henrichsen. 

Το Munk Megamuseum στο Όσλο, ένα νέο εντυπωσιακό κτήριο με ασυνήθιστο εξωτερικό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ακτή του φιόρδ, άνοιξε τις πόρτες του το περασμένο φθινόπωρο και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να προσελκύει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και των επισκεπτών. Το κτίριο αξίας 235 εκατομμυρίων λιρών έχει φιλοξενήσει έως και 26.700 έργα τέχνης και τελικά οι θαυμαστές ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου έχουν την ευκαιρία να τα δουν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι ήταν δυνατόν σε προηγούμενα μουσεία. 

«Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό σύμβολο. Νιώσαμε ότι η πόλη χρειαζόταν ένα κτίριο σαν αυτό σε μια περίοπτη τοποθεσία και για χάρη αυτού του εξαιρετικού καλλιτέχνη. Το μουσείο προσφέρει επίσης ένα νέο σημείο από το οποίο είναι δυνατό να ανακαλύψετε διαφορετικές απόψεις του γύρω τοπίου», είπε στον Guardian ο Χουάν Χερέρος, ο Ισπανός αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτίριο. 

Ξένες εφημερίδες υπενθυμίζουν ότι η κατασκευή αυτού του μουσείου, ενός από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο σε έναν καλλιτέχνη, διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία και συνοδεύτηκε από πολιτικές διαμάχες για την τιμή, την εμφάνιση του κτιρίου και την τοποθεσία. Αλλά αν κρίνουμε από τα λόγια του σκηνοθέτη Stein Olav Henrichsen, άξιζε τον κόπο. 

«Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε για τα μουσεία. Αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε για το σπίτι του οποίου είναι επικεφαλής, το οποίο στεγάζει 11 γκαλερί που συνδέονται με ζιγκ-ζαγκ ανελκυστήρες και γυάλινα κιγκλιδώματα, με ένα εστιατόριο και ένα μπαρ στον τελευταίο όροφο. 

«Ανήκω σε μια γενιά που έχει ζήσει σε πολύ οριζόντια, παραδοσιακά μουσεία, όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κυκλοφορούν χωρίς να ξέρουν πού ακριβώς πάνε αντί να εστιάζουν στα ίδια τα έργα τέχνης. Έχουμε επιλέξει το αντίθετο, έχουμε κάνει έναν παράδεισο για τους επισκέπτες, εδώ η τέχνη είναι ο κύριος πρωταγωνιστής», εξηγεί ο Henrichsen. 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο μουσείο του από τη δεκαετία του 1960 στο Tojen, το κεντρικό οικιστικό τμήμα της νορβηγικής πρωτεύουσας, υπάρχουν τώρα ασύγκριτα μεγαλύτερες ευκαιρίες έκθεσης. Έτσι, σε πέντε θεματικές ενότητες, μπορούμε να προσπαθήσουμε να δούμε όλα τα έργα του μεγάλου δημιουργού, ξεκινώντας από τη γκαλερί όπου βρίσκονται οι μνημειώδεις καμβάδες του (τόσο μεγάλοι που χρειάστηκε να μεταφερθούν με γερανούς μέσα από ένα ειδικό άνοιγμα στο κτίριο), τα δωμάτια όπου διακρίνονται τα φωτογραφικά του πειράματα, που δημιουργήθηκαν μετά το 1902, όταν απέκτησε μια φωτογραφική μηχανή.  

Όσον αφορά το “Scream”, την πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμη έκθεση μεταξύ των έργων του, το μουσείο έχει αφιερώσει μια ειδική θέση σε τρεις εκδόσεις – πίνακες, σχέδια και λιθογραφίες – μια ξεχωριστή αίθουσα στον έβδομο όροφο. 

Πηγή:https://www.ertnews.gr/eidiseis/politismos/neo-megamuseum-munk-sto-oslo/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00