Ναυάγιο: Λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων – Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με δεκάδες νεκρούς μετανάστες, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Στιγμιότυπο απο το λιμάνι της Καλαμάτας. (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σβήνουν ολοένα και περισσότερο, καθώς περνούν οι ώρες, οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από το ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα νερά της Μεσογείου.

Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα που ήταν μέσα στο σκάφος. Eν τω μεταξύ, αναμένεται να ξεκινήσουν από την Καλαμάτα τα μισθωμένα από τον δήμο λεωφορεία, τα οποία θα μεταφέρουν τους διασωθέντες στη δομή της Μαλακάσας. Ήδη το πρώτο λεωφορείο έφτασε στο λιμάνι και σε λίγο αναμένεται το δεύτερο, όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης.

Ανάμεσά τους είναι και 8 ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Εξάλλου η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή.

Η βύθιση του αλιευτικού σκάφους με μετανάστες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και να διασωθούν 104.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και 9 παραπλέοντα σκάφη, ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Νίκο Αλεξίου, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ», οι έρευνες είναι συνεχείς και αυτή την ώρα στο σημείο της ναυτικής τραγωδίας ερευνούν φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με τρία παραπλέοντα σκάφη, ενώ στο έργο συνδράμει και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν ανέμοι εντάσεως 5-6 μποφόρ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Αλεξίου υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλεόντων σκαφών του λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες από τις αφρικανικές χώρες, άγνωστο για ποιο λόγο, μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση αλλάζοντας την ευστάθεια του πλοίου με τους 750 ανθρώπους.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε μάλιστα και την πληροφορία ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης και εξερεύνησης των αγνοουμένων, αν και οι ελπίδες έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

«Συνεχίζουμε κανονικά τις έρευνες. Δεν έχουμε μπει καν στην κουβέντα του να σταματήσουμε. Υπάρχουν πρωτόκολλα» δήλωσε στην ΕΡΤ.

«Δεν υπήρχε λάθος στο σχεδιασμό της επιχείρησης. Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε για βοήθεια τις κρίσιμες ώρες το ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γύθειο, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο έφτασε πρώτο το σκάφος του λιμενικού που ήταν πιο γρήγορο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο, που τελικά ναυάγησε, γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό. «Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», σημείωσε.

Προθεσμία για τη Δευτέρα (19/6) έλαβαν οι 9 συλληφθέντες

Στις 11 το βράδυ της Πέμπτης εξήλθαν από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας οι 9 συλληφθέντες -αιγυπτιακής υπηκοότητας που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου παρέμειναν μέχρι τα ξημερώματα.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα (19/6). Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Η διαδρομή του μοιραίου αλιευτικού

Από μαρτυρίες διασωθέντων προκύπτει ότι το μοιραίο αλιευτικό σκάφος ξεκίνησε την πορεία του από την Αίγυπτο και όχι από την Λιβύη, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό. Στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης προτού συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καπετάνιος του αλιευτικού πνίγηκε. Οι διακινητές όπως μετέδωσε η ΕΡΤ είχαν σελίδα στο ίντερνετ και «ψάρευαν» από εκεί πελάτες, ενώ από 4.000 έως 6.000 ευρώ ήταν το κόστος ανά άτομο για το ταξίδι θανάτου.

Πηγή: https://www.ertnews.gr/

Related posts

Στην Κύπρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες

Δυο Λαρισαίοι φτιάχνουν με 1500 ευρώ σπίτια από άχυρο και πηλό

Project AITER:”Δημιουργία” νερού από την ατμόσφαιρα.