Αρχική » Νεμούτα: Οι άγνωστοι καταρράκτες της ορεινής Ηλείας

Νεμούτα: Οι άγνωστοι καταρράκτες της ορεινής Ηλείας

από Άκης Χουζούρης

Παρότι πολυάριθμοι και παρά τη μικρή τους απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία –τον δεύτερο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο της χώρας μας, μετά την Ακρόπολη– οι καταρράκτες της Νεμούτας παραμένουν άγνωστοι στους επισκέπτες της περιοχής. Αρκετοί, μάλιστα, τους συγκαταλέγουν στα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου, καθώς δεν έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά, ούτε και υπάρχουν πινακίδες που να οδηγούν προς αυτούς.

Οι καταρράκτες παίρνουν το όνομά τους από το χωριό Νεμούτα, το οποίο βρίσκεται στην ορεινή Ηλεία, σε υψόμετρο 562 μέτρων. Για την ιδιαίτερη αυτή ονομασία πολλοί έχουν αναρωτηθεί, αλλά δεν είναι σαφές εάν προέρχεται από παλιό σλάβικο τοπωνύμιο, από αρχαία ελληνική λέξη σχετική με βοσκοτόπια ή από τα χρόνια της Φραγκοκρατίας στην Πελοπόννησο.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι στη δασική περιοχή που σήμερα λέμε φαράγγι του Ερυμάνθου ζούσαν Κένταυροι, ενώ στα νεότερα χρόνια οι τοπικοί θρύλοι την ήθελαν να είναι κατοικία νεράιδων. Οι καταρράκτες αποτελούν τμήμα του συστήματος που σχηματίζει ο Ερύμανθος καθώς ρέει από το ομώνυμο βουνό προς τον Αλφειό (με τον οποίον τελικά ενώνεται). Στην πλειονότητά τους καταλήγουν στη ρεματιά του Άμπουλα και στο φαράγγι του Χαρατσαρίου.

Το καλοκαίρι του 2021 η Νεμούτα απειλήθηκε από μια εκτεταμένη πυρκαγιά, η οποία την έβαλε για λίγο στον ειδησεογραφικό χάρτη. Ευτυχώς, παρά την καταστροφή που σημειώθηκε στην πανέμορφη δασική περιοχή, οι φλόγες δεν έφτασαν ως την επικράτεια των καταρρακτών.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους καταρράκτες παραμένουν δύσκολα προσβάσιμοι, χωμένοι ανάμεσα σε άγρια βλάστηση και σε αρκετές απόκρημνες πλαγιές, οι οποίες τους επιτρέπουν να γκρεμίζονται εντυπωσιακά από ύψος 10 ή και 20 μέτρων. Τρεις ωστόσο ανάμεσά τους (η λεγόμενη «Πύλη του Παραδείσου», η Σουφάλα και ο Άη-Γιάννης) προσεγγίζονται εύκολα. Δεν υπάρχει άλλωστε κανένας κίνδυνος να χαθείτε, χάρη στον Νίκο Σιάκκουλη και στον Παναγιώτη Παπαηλιού: δυο κατοίκους της Νεμούτας, που ασχολήθηκαν επιμελώς με τις πεζοπορικές διαδρομές προς το μοναδικό αυτό υδάτινο θέαμα, προσπαθώντας συνάμα να το κάνουν ευρύτερα γνωστό.

Το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε και μπάνιο στα κρύα, βουνίσια νερά –τόσο των καταρρακτών, όσο και του ποταμού.

Φωτογραφίες: Shutterstock

Κείμενο: travel.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00