1ος: Κατάρ, Ολλανδία, Σενεγάλη, Ισημερινός
2ος: Αγγλία, ΗΠΑ, Ιράν, Ουαλία
3ος: Αργεντινή, Μεξικό, Πολωνία, Σαουδική Αραβία
4ος: Γαλλία, Δανία, Τυνησία, Αυστραλία
5ος: Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα
6ος: Βέλγιο, Κροατία, Μαρόκο, Καναδάς
7ος: Βραζιλία, Ελβετία, Σερβία, Καμερούν
8ος: Πορτογαλία, Ουρουγουάη, Νότια Κορέα, Γκάνα
Φάση ομίλων: 21 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου
Φάση «16»: 3-6 Δεκεμβρίου
Προημιτελικά: 9 και 10 Δεκεμβρίου
Ημιτελικά: 13 και 14 Δεκεμβρίου
Αγώνας 3ης θέσης: 17 Δεκεμβρίου
Τελικός: 18 Δεκεμβρίου
Τα οκτώ στάδια του Μουντιάλ 2022
1.Ντόχα, Khalifa International Stadium (40.000 θέσεις): το μοναδικό στάδιο της χώρας που υπήρχε πριν από την επιλογή της χώρας ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
2.Aλ-Κορ, Al-Bayt Stadium (60.000 θέσεις): αυτό το στάδιο, με ιδιαίτερη πρόσβαση για τους φιλάθλους (μόνο με λεωφορείο ή ταξί), χτίστηκε με τη μορφή σκηνής Βεδουίνων.
3.Al-Βακράχ, Al-Janoub Stadium (40.000 θέσεις): το σχήμα αυτού του σταδίου είναι εμπνευσμένο από τις γάστρες των ψαρόβαρκων που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στις ακτές της Αραβικής Χερσονήσου.
4.Ντόχα, Education City Stadium (40.000 θέσεις): πολύ εύκολη η πρόσβαση, που έχει σχήμα διαμαντιού.
5.Aλ-Ραγιάν, Ahmad Bin Ali (40.000 θέσεις): μια γραμμή μετρό έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη σύνδεση της Ντόχα με αυτό το στάδιο που βρίσκεται σε μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, όχι μακριά από την έρημο.
6.Ντόχα, Al-Thumama (40.000 θέσεις): ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από το «taqiyah», παραδοσιακό ανδρικό κάλυμμα κεφαλής της περιοχής.
7.Ντόχα, 974 (40.000 θέσεις): αυτό το στάδιο κατασκευάστηκε από κοντέινερ και άλλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως μετά το τουρνουά.
8.Λουσάιλ, Lusail Iconic Stadium (80.000 θέσεις): βρίσκεται σε μια πόλη που δημιουργήθηκε ειδικά για το τουρνουά κι αυτό το στάδιο θα φιλοξενήσει τον τελικό.
Οι 32 προπονητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Αυτοί είναι οι προπονητές κάθε ομάδας, ανά γκρουπ.
1ος Όμιλος
Κατάρ: Φέλιξ Σάντσες Μπας
Νεαρός Ισπανός προπονητής, που ανδρώθηκε από τη La Masia, ο οποίος εντάχθηκε στην Aspire Academy στη Ντόχα με στόχο να μεταφέρει τις ιδέες της σχολής της Μπαρτσελόνα σε ανάπτυξη ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Ο στόχος του ήταν πάντα να βρεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ.
Εκουαδόρ: Γκουστάβο Αλφάρο
Αργεντινός τεχνικός έφτασε στους “Τρικολόρ” μετά την ταραχώδη και απρόσμενη αποχώρηση του Τζόρντι Κρόιφ. Έπρεπε αμέσως να στήσει την ομάδα για τα προκριματικά και πέτυχαν μια ιστορική πορεία αφού σχημάτισαν μια ομάδα με το ακριβές μείγμα εμπειρίας και νιότης.
Ολλανδία: Λουίς Φαν Χάαλ
Ο έμπειρος Ολλανδός προπονητής θα διευθύνει σε δεύτερο Μουντιάλ, μετά την τρίτη θέση στη Βραζιλία το 2014. Θα επιδιώξει να δώσει στους “Οράνιε” τον πρώτο τίτλο στην ιστορία τους και στη συνέχεια θα αφήσει τη θέση του, όπως επιβεβαίωσε φέτος.
Σενεγάλη: Αλιού Σισέ
Ο Σενεγαλέζος τεχνικός συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2002 ως παίκτης και το 2018 ως προπονητής. Είναι ένα από τα σημεία αναφοράς της ιστορίας του ποδοσφαίρου στη χώρα του και πριν λίγο καιρό κατέκτησε το Κύπελλο Αφρικής για πρώτη φορά.
2ος Όμιλος
Αγγλία: Γκάρεθ Σαουθγκέιτ
Μετά από ένα ανεπιτυχές βήμα ως ποδοσφαιριστής της εθνικής ομάδας, ανέλαβε ως τεχνικός το 2016 και υπό τις εντολές του έφτασε στα ημιτελικά της Ρωσίας 2018 και ήταν φιναλίστ στο Euro 2020. Στο Κατάρ θα ψάξει μία μεγαλύτερη επιτυχία.
Ιράν: Κάρλος Κεϊρόζ
Ο Πορτογάλος προπονητής αντικατέστησε τον Κροάτη Ντράγκαν Σκότσιτς, ο οποίος προκρίθηκε στο Κατάρ μόλις 75 ημέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα είναι το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο του.
ΗΠΑ: Γκρεγκ Μπερχάλτερ
Έπαιξε σε δύο Μουντιάλ ως ποδοσφαιριστής και θα επιδιώξει να χρησιμοποιήσει αυτή την εμπειρία ως προπονητής στα γήπεδα του Κατάρ. Ήρθε στη θέση μετά τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό της Ρωσίας το 2018 και κατέκτησε δύο τίτλους, Gold Cup και Concacaf Nations League.
Ουαλία: Ρομπ Πέιτζ
Ανέλαβε την εθνική ομάδα της Ουαλίας μετά τη σκανδαλώδη αποχώρηση του Ράιαν Γκιγκς, κατηγορούμενος για έμφυλη βία. Κατάφερε να περάσει στη φάση των “16” του Euro και να προκριθεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από μεγάλη αναμονή.
3ος Όμιλος
Αργεντινή: Λιονέλ Σκαλόνι
Ανέλαβε την “Αλμπισελέστε” μετά την αποτυχία του προηγούμενου Μουντιάλ, σε πλήρη σιωπή και χωρίς καμία εμπειρία ως προπονητής. Φτάνει στο Κατάρ ως ο αδιαμφισβήτητος αρχιτέκτονας μιας ομάδας που δουλεύει και έχει τη ψυχή για να αποτελεί ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτησή του. Κέρδισε το Κόπα Αμέρικα και είναι αήττητος σε 30 παιχνίδια.
Σαουδική Αραβία: Ερβέ Ρενάρ
Ο Γάλλος προπονητής, που ξεκίνησε την καριέρα του στην Αγγλία, έχει μεγάλη εμπειρία στο ποδόσφαιρο της εθνικής ομάδας της Σαουδικής Αραβίας και θα κάτσει στον πάγκο της για δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά την καλή του πορεία στο Μαρόκο στη Ρωσία το 2018.
Μεξικό: Χεράρδο Μαρτίνο
Ο έμπειρος Αργεντινός τεχνικός είχε μια ταραχώδη πορεία αλλά θα επιδιώξει να ανακατευθύνει στο σωστό δρόμο στο σημαντικότερο τουρνουά. Είχε μια καλή πορεία με την Παραγουάη το 2010 και ο “Τάτα” ονειρεύεται να τη μιμηθεί.
Πολωνία: Ζεσλάβ Μιχνιέβιτς
Ο πρώην τερματοφύλακας πλέον είναι προπονητής της Πολωνίας από τις 31 Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να πάρει την πρόκριση, φτάνει στο Μουντιάλ με σταθερότητα, μετά τη ξαφνική αποχώρηση του Πάμπλο Σόουσα.
4ος Όμιλος
Γαλλία: Ντιντιέ Ντεσάν
Μαζί με τον Μάριο Ζαγκάλο και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ, αποτελεί μέρος της τριάδας όσων στέφθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές ως ποδοσφαιριστές και ως προπονητές. Δημιούργησε μια μεγάλη ομάδα με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη.
Αυστραλία: Γκρέιαμ Άρνολντ
Έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας, αλλά δεν μπόρεσε να παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το έκανε ως προπονητής, στη Γερμανία το 2006, που ήταν τεχνικός βοηθός και μετά στη Ρωσία το 2018 ανέλαβε ως πρώτος προπονητής.
Δανία: Κάσπερ Χιούλμαντ
Ο Δανός τεχνικός, ο οποίος έδειξε ηγετικό ρόλο σε στιγμές κρίσιμες από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2020, επέβαλε την επιθετική του φιλοσοφία και έχει θέσει ψηλά τον πήχη για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο όπως έκανε και στο Euro.
Τυνησία: Τζαλέλ Καντρί
Ανέλαβε την εθνική ομάδα φέτος, μετά το Κύπελλο Αφρικής και προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κερδίζοντας το Μάλι στην τελευταία φάση. Έχει μεγάλη εμπειρία σε συλλόγους της Τυνησίας αλλά ελάχιστη στο διεθνή ποδόσφαιρο.
5ος Όμιλος
Ισπανία: Λουίς Ενρίκε
Σύμβολο της “Ρόχα” ως ποδοσφαιριστής, ανέλαβε την τεχνική διεύθυνση για να ηγηθεί μιας ανανεωμένης γενιάς που σήμερα ενθουσιάζει όλη την Ισπανία. Ως προπονητής της Μπαρτσελόνα κατέκτησε ένα από τα ιστορικά τρεμπλ.
Κόστα Ρίκα: Λουίς Φερνάντο Σουάρες
Έφτασε στην ομάδα στα μέσα του 2021, μετά την αποχώρηση του Ρόναλντ Γκονζάλες, με στόχο να έχει ένα καλό Gold Cup και να προκριθεί στο Κατάρ. Ο πρώτος στόχος δεν εκπληρώθηκε, αλλά ο δεύτερος ναι. Θα την οδηγήσει στο τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.
Γερμανία: Χάνσι Φλικ
Πρωταθλητής του UEFA Champions League και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με τη Μπάγερν Μονάχου, έφτασε πέρυσι στην ομάδα για να αντικαταστήσει τον παγκόσμιο πρωταθλητή , Γιόακιμ Λεβ. Κατάφερε να βελτιώσει το επίπεδο της ομάδας.
Ιαπωνία: Χαγίμε Μοριγιάσου
Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία το 2018, αν και δεν μπόρεσε να κερδίσει τον τίτλο στο Ασιατικό Κύπελλο 2019, συνεχίζει το έργο του στο Κατάρ.
6ος Όμιλος
Βέλγιο: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ
Ο Ισπανός κατάφερε να δυναμώσει μια από τις καλύτερες βελγικές εκδόσεις της εθνικής ομάδας στην ιστορία. Στο Κατάρ βρίσκεται μπροστά στην τελευταία του ευκαιρία να κατακτήσει έναν σημαντικό τίτλο. Έφτασε κοντά στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.
Καναδάς: Τζον Χέρντμαν
Η καριέρα του Άγγλου προπονητή είναι μοναδική μεταξύ των προπονητών του Μουντιάλ, δεν ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας ήταν σε γυναικείες ομάδες. Το 2018 ανέλαβε την ανδρική ομάδα και πέτυχε μια ιστορική πρόκριση.
Μαρόκο: Ουαλίντ Ρεγκάγκι
Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ομοσπονδία του Μαρόκου επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Βαχίντ Χαλιλχότζιτς, του προπονητή που είχε πετύχει την πρόκριση, λόγω διαφορών τους σχετικά με την προετοιμασία της ομάδας. Στη συνέχεια, έφτασε ο πρώην παίκτης της εθνικής ομάδας που ήταν ήδη προπονητής στο Κατάρ και είχε κερδίσει τα πάντα με τη μαροκινή Wydad AC.
Κροατία: Σλάτκο Ντάλιτς
Έφτασε στην εθνική ομάδα λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ της Ρωσίας και χωρίς σχεδόν καθόλου χρόνο δουλειάς, πέτυχε μια ιστορική πορεία φτάνοντας έως τον τελικό. Αυτή η πορεία του έδωσε την απαραίτητη στήριξη για να εδραιωθεί στον πάγκο πέρα από τις αμφιβολίες που υπήρχαν στην αρχή.
7ος Όμιλος
Βραζιλία: Τίτε
Από την άφιξή του το 2016, η ομάδα είχε εξαιρετική απόδοση και πέτυχε προκρίσεις με άνεση, αλλά έχει ακόμα έναν ανοιχτό λογαριασμό σε εκκρεμότητα, να λάμψει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του Τίτε να πάρει το έκτο τρόπαιο για τη Βραζιλία.
Σερβία: Ντράγκαν Στοϊκόβιτς
Υπήρξε μεγάλος παίκτης για τη Γιουγκοσλαβία ως ποδοσφαιριστής, ειδικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990. Είχε και εμπειρία ως προπονητής και το 2021 έγινε τεχνικός της εθνικής Σερβίας. Τώρα, θέλει να κάνει μια μεγάλη πορεία στο Κατάρ.
Ελβετία: Μουράτ Γιακίν
Ήρθε στην τεχνική ηγεσία μετά την αποχώρηση του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς στο τέλος του Euro 2020. Η πρόκληση ήταν δύσκολη για τον πρώην αμυντικό της εθνικής Ελβετίας, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της ομάδας και να προκριθεί απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Καμερούν: Ριγκομπέρτ Σονγκ
Ο σημερινός προπονητής είναι ένας αδιαμφισβήτητος θρύλος του ποδοσφαίρου του Καμερούν. Έπαιξε σε τέσσερα Μουντιάλ και είναι ο Καμερουνέζος με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική. Ως προπονητής προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και τώρα θα προσπαθήσει να διευρύνει την ιστορία της χώρας στα Μουντιάλ.
8ος Όμιλος
Πορτογαλία: Φερνάντο Σάντος
Έφτασε πριν από οκτώ χρόνια και οδήγησε την πορτογαλική ομάδα στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο στο Euro 2016 και στην κατάκτηση του Nations League. Τώρα θα πάει για την πρώτη του μεγάλη πορεία σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Γνωστό το πέρασμα του και από τη χώρα μας από Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ αλλά και την εθνική Ελλάδας.
Γκάνα: Όττο Αντό
Ο Γκανέζος προπονητής διδάχθηκε το γερμανικό ποδόσφαιρο αλλά αποφάσισε να εκπροσωπήσει την ομάδα της χώρας του ως ποδοσφαιριστής και σήμερα θα την οδηγήσει στο Κατάρ. Έφτασε φέτος και πέτυχε την πρόκριση κόντρα στη Νιγηρία.
Νότια Κορέα: Πάουλο Μπέντο
Ο Πορτογάλος ανέλαβε μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας με στόχο να δώσει ποιοτικό “άλμα” στην εθνική ομάδα της Νότιας Κορέας μετά τον αποκλεισμό στην πρώτη φάση. Έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πώς είναι να κοουτσάρει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το έκανε άλλωστε με την Πορτογαλία το 2014.
Ουρουγουάη: Ντιέγκο Αλόνσο
Έφτασε στην τεχνική ηγεσία της “Σελέστε”, μετά τη ξαφνική αποχώρηση του Όσκαρ Ταμπάρες, μετά από 15 χρόνια στο “τιμόνι” της ομάδας. Ανανεώνει την εθνική διαρκώς με νεαρούς ποδοσφαιριστές, κέρδισε τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια των προκριματικών και τώρα επιδιώκει να… φτάσει μέχρι το τέλος στο Κατάρ.
Πηγή: http://www.ertnews.gr