Οιδίπους Τύραννος κάτω από το μαγευτικό φεγγάρι της Αρχαίας Ήλιδας.

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου οι κάτοικοι του Δήμου Ήλιδας καθώς και της γύρω περιοχής είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μια εκπληκτική παράσταση: Οιδίπους Τύραννος σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα.

Ο ιερός χώρος της Αρχαίας Ήλιδας πλημμύρισε με κόσμο, που ήρθε να παρακολουθήσει από κοντά το διάσημο έργο του Σοφοκλή, που συνεχίζει να συναρπάζει το κοινό ανά τους αιώνες μιας και το πεπρωμένο είναι αδύνατο να το αποφύγεις.

Εξουσία, κατάχρηση και υπεροψία έρχονται να σβήσουν με το απόλυτο δράμα. Κάτι επίκαιρο που εκδηλώνεται σε κάθε χρονική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας. Η τραγωδία του Σοφοκλή δεν θα σταματήσει ποτέ να αγγίζει το κοινό σε όλα τα επίπεδα και να συγκλονίζει κάθε φορά.

Ο χορός αποτελείται από άντρες, η εμφάνιση τους αρκετά σύγχρονη αλλά απόλυτα λειτουργική. Η αργή, χορευτική κίνηση τους μέσα στα στενά μαύρα κοστούμια έδιναν την αίσθηση ότι ήταν ένα σώμα όπου παλλόταν με μια αναπνοή. Ο ήχος του βιολιού έδενε απόλυτα τις συχνότητες του δράματος. Οι μάσκες δημιουργούσαν ένα δέος και οι εκφράσεις τους θύμιζαν όλα τα στάδια της ανθρώπινης έκφρασης όταν βουτάει στον σκοτεινό εσωτερικό καθρέφτη της ψυχής. Αγωνία, λύπη, φόβος, θυμός, απογοήτευση…

Οιδίποδας ο Γιάννης Στάνκογλου. Η παρουσία του επιβλητική, το βλέμμα του διέσχιζε το κοινό, σε έπειθε για την δύναμη και την εξουσία αλλά και για την απόλυτη υπεροψία του. Θέλησε να εξιχνιάσει την δολοφονία του προκατόχου του Βασιλιά Λάιου, αλλά αγνοούσε τα σημάδια και τις φωνές του μάντη Τειρεσία τον οποίο ενσάρκωνε ο Χρήστος Μαλάκης. Υποτιμούσε τον αδερφό της γυναίκας του Ιοκάστη, Κρέοντα…τον οποίο ενσάρκωνε μοναδικά ο Γιάννης Νταλιάνης. Η συμπεριφορά του ανάμεσα στους οικείους του και τους πολίτες της Θήβας ήταν Κράτος εν Κράτει. Μόνο η θέα της Ιοκάστης την οποία ενσάρκωνε η Μαριλίτα Λαμπροπούλου μπορούσε να τον λυγίσει. Η λεπτοκαμωμένη αύρα της έβγαζε μια δυναμική η οποία μαλάκωνε και την καρδιά του πιο σκληρού εξουσιαστή.

Το δράμα εξελίσσεται , η υποκριτική των ηθοποιών κορυφώνεται , το κοινό βυθίζεται όλο και περισσότερο και ταυτίζεται, αναγνωρίζει πτυχές του εαυτού του στο πρόσωπο του Οιδίποδα. Η συνειδητοποίηση της αλήθειας φέρνει το ατιμωτικό τέλος της Ιοκάστης. Στην τελευταία πράξη η Μαριλίτα έδωσε τον καλύτερο της εαυτό. Η έκφραση του δράματος στο πρόσωπο της ξεπερνούσε το ύφος και της πιο σκοτεινής μάσκας.

Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις κατάματα την αλήθεια και ο Οιδίποδας αφαίρεσε τα φυσικά του μάτια μιας και τα πνευματικά του ήταν τυφλά σε όλη του την ζωή. Προσπαθούσε να ξεφύγει από έναν χρησμό όλη του την ζωή αλλά δεν έβλεπε την πραγματικότητα. Μοναδική του λύση να εξοριστεί, να φύγει η κατάρα από τον λαό της Θήβας. Ο Κρέοντας ήρθε να ισορροπήσει την κατάσταση, αλλά για τον Οιδίποδα είχε έρθει το πνευματικό του τέλος. Ήταν πατροκτόνος, αιμομίκτης και τυραννικός εξουσιαστής. Δεν μπορούσε να συγχωρέσει τον εαυτό του όταν το συνειδητοποίησε. Η ερμηνεία του Στάνκογλου καθηλωτική.

Το κοινό δεν σταματούσε να χειροκροτά. Ξανά και ξανά. Οι ηθοποιοί είχαν την τύχη να ερμηνεύσουν για άλλη μια φορά Σοφοκλή στον Ιερό χώρο της Ήλιδας, κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού νιώθοντας την ενέργεια και την έκσταση που σε παγιδεύει στα πολλαπλά επίπεδα του χρόνου. Το χθές έγινε σήμερα και  το σήμερα έγινε μαγικό χθες.

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή: Οι συντελεστές της παράστασης του Σίμου Κακάλα

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός σκηνοθέτη:  Γιώργος Παύλου
Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Φωτογραφίες προωθητικές: Πάτροκλος Σκαφίδας
Φωτογραφίες παράστασης: Μάνος Ξηρουχάκης
Social media: Ιdeation
Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος
Trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Υπεύθυνη περιοδείας: Ελένη Σπετσιώτη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Καβαλλάρη
Εκτέλεση παραγωγής: KartProductions- Μαρία Ξανθοπουλίδου
Παραγωγή: Θεατρικά Δρώμενα Ίασμος

Διανομή:

Οιδίπους: Γιάννης Στάνκογλου
Ιοκάστη: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Κρέων: Γιάννης Νταλιάνης
Τειρεσίας: Χρήστος Μαλάκης
Εξάγγελος: Σίμος Κακάλας
Αγγελιοφόρος: Γιώργος Αμούτζας
Υπηρέτης: Πανάγος Ιωακείμ
Χορός (αλφαβητικά): Γιώργος Αμούτζας, Μάρκος Γέττος, Πανάγος Ιωακείμ, Σίμος Κακάλας, Απόστολος Καμιτσάκης, ΓιώργοςΚορομπίλης, Αυγουστίνος Κούμουλος,Μαριλίτα Λαμπροπούλου,Γιώργος Λόξας, Χρήστος Μαλάκης,Γιάννης Νταλιάνης, Παύλος Παυλίδης, Γιάννης Στάνκογλου

Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας ,ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.

Επίσημη φωτογραφία παράστασης.

Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά.

Related posts

Λαμπερή εκδήλωση στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας- Ο Μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος Β’ τέλεσε τον αγιασμό του Α.Ο Αστέρα 

90 χρόνια Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας!

Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή στο Υπουργείο Παιδείας για την συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος θετικής κατεύθυνσης στο Γ.Ε.Λ. Καράτουλα.