Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου για τον αναπτυξιακό νόμο στη Βουλή: «Η Ηλεία θα λάβει τα υψηλότερα ποσοστά επιχορηγήσεων σε όλη τη χώρα»

ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΗ

Με την αναπτυξιακή δύναμη της Κυβέρνησης, σε 5 χρόνια η Ηλεία θα είναι διαφορετική, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα διαφορετική

            Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2022

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Από το βήμα της Βουλής, η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι ενδεικτικό της συνέπειας της Κυβέρνησης, αλλά και του κοινωνικού της προσώπου, αποτελεί η ανακοίνωση δια στόματος του Πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση προχωράει σήμερα σε μια ακόμα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και τόνισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί άμεση υλοποίηση του Προεκλογικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι η Ελλάδα διασφαλίζει σταθερά τη θέση της ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και αποτελεί περίοπτο επενδυτικό προορισμό για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε ακίνητα και στον τουρισμό, το οποίο είναι αναμφίβολα επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Νόμος περιγράφει με σαφήνεια το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε και εξειδικεύει, μεταξύ άλλων, το ζητούμενο της επίτευξης μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και μιας νέας οικονομίας μηδενικού άνθρακος, θέτοντας ξεκάθαρα τους άξονες οι οποίοι πρέπει να προηγηθούν κατά την αξιολόγηση και την έγκριση των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν. Επισήμανε, ακόμη, ότι ο επενδυτικός νόμος ενισχύει τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ προωθεί την κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ισότητα.

Ειδική αναφορά πραγματοποίησε η κα Βουλευτής και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία ανήκει η Ηλεία, όπου οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται με τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη τη χώρα, ενώ προβλέπονται και αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων ειδικά για την Ηλεία, η οποία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές. Δράττοντας την ευκαιρία, η κα Βουλευτής ευχαρίστησε, από το βήμα της Βουλής, τον Πρωθυπουργό, για ένα ακόμα όνειρο της τοπικής κοινωνίας, το οποίο θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα, ήτοι η αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών και της Λίμνης Καϊάφα.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ο αναπτυξιακός νόμος που συζητούμε σήμερα αποτελεί την άμεση υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και τις προτεραιότητες τις οποίες είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ενδεικτικό της συνέπειας της κυβέρνησης, αλλά και του κοινωνικού της προσώπου αποτελεί η ανακοίνωση δια στόματος του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση προχωράει σήμερα σε μια ακόμα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μειώσει την οικονομική επιβάρυνση που δέχονται οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια αλλά και θα ενισχύσει και τις νέες επενδύσεις και τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες συζητούμε και σήμερα που στηρίζονται στην απόκτηση μιας κτιριακής υποδομής κάνοντάς τες ακόμα πιο βιώσιμες. Συνεπώς, για άλλη μια φορά ένα μέτρο, το είπαμε, το κάναμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα έχει γίνει σημαντικός τόπος προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα, όπως η Pfizer, η Deutsche Telecom, η Microsoft, η Amazon Web Services και άλλες προχωρούν σε στρατηγικές τοποθετήσεις σε υποδομές στη χώρα μας. Η Ελλάδα διασφαλίζει σταθερά τη θέση της ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας ενώ αποτελεί περίοπτος επενδυτικός προορισμός για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ακίνητα, στον τουρισμό κ.α. Η χώρα μας έχει αναδειχθεί ανάμεσα στους δέκα πλέον ελκυστικούς προορισμούς για διεθνείς επενδύσεις. Και αυτή είναι αναμφίβολα μια επιτυχία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ήθελα θερμά να τους συγχαρώ για την επιτυχία αυτή τη χώρας.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «Ελλάδα – Ισχυρή Ανάπτυξη» θα αποτελέσει την απαρχή ενός ακόμα μεγαλύτερου επενδυτικού κύκλου με σημαντικά οφέλη τόσο για την επιχειρηματικότητα όσο και για τη δημιουργία νέων και πρόσθετων θέσεων εργασίας και βεβαίως για την εθνική μας οικονομία. Ο αναπτυξιακός νόμος συμπληρώνει και στηρίζεται σε συνεκτικές μελέτες, όπως το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, γνωστό και ως «έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη», για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και τη στρατηγική για τη Βιομηχανία 4.0. Στηρίζεται δε και συμπληρώνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μας είναι ήδη γνωστά από τους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς όπως το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ταμείο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης κλπ, καθώς επίσης τις ευρωπαϊκές και διεθνείς επενδυτικές θεσμικές τράπεζες.

Το πρώτο μέρος αυτού του νομοσχεδίου περιλαμβάνει αφενός το προοίμιο αλλά και το ουσιαστικό του μέρος και περιγράφει με σαφήνεια το είδος της ανάπτυξης που θέλουμε. Εξειδικεύει μεταξύ άλλων το παγκοσμίως κοινό ζητούμενο για την επίτευξη μιας έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης καθώς και την προώθηση μιας νέας οικονομίας μηδενικού άνθρακος για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Θέτει ξεκάθαρα του άξονες οι οποίοι και πρέπει να προηγηθούν κατά την αξιολόγηση και την έγκριση των επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον αναπτυξιακό νόμο. Είναι συνεπώς επιλέξιμοι όλοι μεν οι τομείς των επενδύσεων και οι παραδοσιακοί, όπως ο τουρισμός και η μεταποίηση. Αλλά προτεραιοποιούνται και άλλοι θεματικοί τομείς, όπως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, το διαδίκτυο των πραγμάτων, η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητη, η βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακος και ειδικότερες επενδύσεις στην περιβαλλοντική καινοτομία, όπως το υδρογόνο και βεβαίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι πλέον καινοτόμες. Και να σημειώσω ότι μας ενδιαφέρει και η χρηματοδότηση τεχνολογιών αποθήκευσης της ενέργειας.

Επίσης, ενισχύεται το νέο επιχειρείν για τους νέους επιχειρηματίες, το καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές, όπως είπαμε, η έρευνα και η εφαρμοσμένη καινοτομία, η αγροδιατροφή, η μεταποίηση, η επιχειρηματική εξωστρέφεια για όσες επιχειρήσεις επιλέγουν να εξάγουν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

Ο επενδυτικός νόμος είναι αυτός ο νόμος ο οποίος ενισχύει είτε καινούριες επιχειρήσεις, είτε επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, είναι υφιστάμενες δηλαδή, αλλά επιθυμούν να αναπτύξουν νέα οικονομική δραστηριότητα. Ενισχύει τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι, δηλαδή, ένας νόμος όχι για τους λίγους αλλά για τους πολλούς.

Θα ήθελα να κάνω και μια ξεχωριστή υπενθύμιση, ότι ο νόμος αυτός επιδοτεί και τη δημιουργία υποδομών για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ή των εμποδιζομένων ατόμων.

Όσον αφορά τη δική μου περιοχή, την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η Ηλεία, είναι σημαντικό ότι επιχορηγούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις με 50%, οι μεσαίες επιχειρήσεις με 60% και οι μικρές με 70%. Δηλαδή για την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα ο νόμος προβλέπει τα υψηλότερα ποσοστά επιχορηγήσεων σε όλη τη χώρα και προβλέπει και αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, μεταξύ των οποίων η Ηλεία και η Βόρεια Εύβοια, κάτι που αυτές οι περιοχές έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω από την Ηλεία ένα μεγάλο «ευχαριστώ», πραγματικό, ειλικρινές, βαθύ προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό μας γιατί ένα ακόμα όνειρο της τοπικής κοινωνίας θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Παράλληλα με τον Αναπτυξιακό Νόμο, στις 19 Ιανουαρίου του 2022 δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της Λίμνης Καϊάφα, καθώς και τμήματος της πανέμορφης παραλίας της Ζαχάρως που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αμμώδη και αδιάλειπτη παραλία της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά μέτωπα της Ευρώπης. Με το άρθρο 92 του Αναπτυξιακού Νόμου που συζητούμε σήμερα θα μπορέσουν να επιδοτηθούν και επενδύσεις ειδικών τουριστικών υποδομών, όπως και εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση με συνεκτικές κινήσεις προχωράει στην πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας. Με τον Αναπτυξιακό Νόμο, με τα νέα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε, με την αναπτυξιακή δύναμη που φέρνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε πέντε χρόνια από σήμερα η Ηλεία θα είναι διαφορετική, η Ελλάδα θα είναι μία χώρα διαφορετική».

Το οπτικοακουστικό υλικό της παρέμβασης είναι διαθέσιμο στο:  https://www.youtube.com/watch?v=XjfOWDkE26g

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις