Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου για το σχέδιο νόμου το ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ

Ομιλία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης της Δρος Αυγερινοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητούμε ένα νομοσχέδιο το οποίο για να αξιολογηθεί ως προς την ενεργειακή, περιβαλλοντική και κλιματική του αξία, θα πρέπει να εκτιμηθεί σε σχέση με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη προετοιμαστεί πολύ νωρίτερα από την Κυβέρνηση, ανταποκρίνεται και πρωτοπορεί ως προς τους νέους στόχους που έθεσαν μόλις προχθές, 28 και 29 Ιουλίου στο Λουξεμβούργο, τα Συμβούλια των Υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος μέσα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νομοθετική δέσμη για το κλίμα «Fit for 55». Ομοίως, προωθεί κατάλληλα τους στόχους της νέας Πράσινης Συμφωνίας, του πρόσφατου REPowerEU για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια της Σύμβασης-Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. 

Η έγκαιρη και συνεπώς επαρκής προετοιμασία της κλιματικής, ενεργειακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας από την πλευρά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδιαμορφώνει ενεργά τον βηματισμό της κλιματικής ηγεσίας που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Προωθώντας δυναμικά αυτές τις πολιτικές της Ένωσης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζει σημαντικά θέματα σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και το ειδικότερο ζήτημα της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης. Ακόμη νομοθετεί υπέρ της επίτευξης δύο συγκεκριμένων καινοτόμων στόχων, πρώτον της αδειοδότησης της παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και δεύτερον της ανάπτυξης πιλοτικών θαλασσίων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών. 

Η νομοθετική ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ και της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης αποτελούν απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας, να προχωρήσουμε στην απανθρακοποίηση της οικονομίας μας με γρηγορότερο ρυθμό και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες, οι οποίοι υφίστανται ως σήμερα το υψηλό κόστος της ενέργειας, ηλεκτρισμό και θερμότητα με χαμηλότερο πλέον κόστος. 

Προς τούτο σημαντικά είναι και τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και τα έκτακτα μέτρα μεταβατικού χαρακτήρα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής για έναν χρόνο. Το μέτρο αυτό ελήφθη με τη φροντίδα τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να ελαφρύνει άμεσα τα ελληνικά νοικοκυριά από τη δυσανάλογη επιβάρυνση που έχει προκληθεί από εξωγενείς παράγοντες στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Καθίσταται δε δυνατή και η αλλαγή προμηθευτή χωρίς κυρώσεις. 

Έτσι γίνεται φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται καθημερινά κοντά στους πολίτες και εφαρμόζει στην πράξη κοινωνικές πολιτικές οι οποίες ανακουφίζουν κάθε ελληνική οικογένεια. 

Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται πρόβλεψη για την αδειοδότηση και την άσκηση των δραστηριοτήτων παραγωγής και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η δε προώθηση των τεχνολογιών αποθήκευσης της ενέργειας αποτελεί μια απόλυτη περιβαλλοντική προτεραιότητα, καθώς είναι προαπαιτούμενη για την έτι περαιτέρω παραγωγή ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές. Μάλιστα το νομοσχέδιο προβλέπει τον συνδυασμό της παραγωγής ενέργειας και θερμότητας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την ταυτόχρονη ενσωμάτωση τεχνολογιών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την ταυτόχρονη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας αυτής από το δίκτυο. Προσφέρει συνεπώς τη δυνατότητα ανάπτυξης ενός ολιστικού συστήματος και δίνει απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετώπιζαν έως τώρα οι παραγωγοί ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές. 

Ομοίως ενισχύει την παραγωγή ΑΠΕ και στην περιφέρεια ρυθμίζοντας εκ νέου την ισχύ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. 

Τέλος, θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στην υιοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη πιλοτικών θαλασσίων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών. Το νομοσχέδιο περιγράφει τη διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησης, το περιεχόμενο της σύμβασης σύνδεσης και της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης, τη διαδικασία έκδοσης της ενιαίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας, τη διαδικασία παραχώρησης του θαλασσίου χώρου, καθώς και τις υποχρεώσεις των κατόχων των πιλοτικών θαλασσίων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών. 

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Υπουργό κ. Σκρέκα και στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για την ολοκλήρωση αυτού του νομοθετικού πλαισίου. Γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πιλοτικών θαλασσίων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών στην Ελλάδα και το νομοσχέδιο αυτό θα επιτρέψει την άμεση ανάπτυξη αυτών των έργων. Άλλωστε, σε παράκτιες χώρες με τόσο εκτεταμένο θαλάσσιο χώρο όπως η Ελλάδα, η δυνατότητα ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα είναι απαραίτητη. Θα μειωθούν και οι συγκρούσεις των χρήσεων γης στην ξηρά και θα δοθεί νέα ώθηση στην καινοτομία. 

Στα επόμενα βήματα, με την παράλληλη χωροθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, θα προχωρήσουμε και στην αδειοδότηση ακόμη πιο καινοτόμων μορφών παραγωγής ενέργειας από τα θαλάσσια πλωτά πάρκα, αλλά καλό θα ήταν να εξετάσουμε και συνδυασμούς περιβαλλοντικών τεχνολογιών, όπως οι τεχνολογίες απορρύπανσης της θάλασσας. 

Παράλληλα, θα αναμένουμε και την υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για το πράσινο υδρογόνο, το οποίο όπως μαθαίνουμε και αυτό προετοιμάζεται από το Υπουργείο. 

Συνεχίστε λοιπόν την καλή δουλειά, συνεχίστε να καινοτομείτε. 

Ευχαριστώ πολύ».

Related posts

Διονύσης Καλαματιανός: «Πολιτικές προσέλκυσης των ανθρώπων της γενιάς του Brain Drain»

Δήλωση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου του 1940

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Προωθούμε τον διάλογο για έναν ειρηνικό κόσμο, χωρίς φόβο, βία και συγκρούσεις