“Κλειδιά” για τον αγροτικό τομέα
η καινοτομία και η κατάρτιση
-Χαρακτήρισε μοχλούς ανάπτυξης για τον τόπο την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό
“Καινοτομία, κατάρτιση και συνεταιριστικά σχήματα, είναι τα ‘κλειδιά’ που δίνουν προοπτική στον αγροτικό τομέα”.
Στα ανωτέρω εστίασε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο των εργασιών του Olympia Forum IV στην Αρχαία Ολυμπία, που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ».
Ο κ. Νικολακόπουλος πήρε τη σκυτάλη αμέσως μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις προοπτικές και τις προκλήσεις της αγροτικής οικονομίας και επεσήμανε ότι οι αγρότες θα πρέπει να μπουν σε ένα νέο κόσμο παραγωγής, μέσω της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.
Αμέσως μετά ο κ. Νικολακόπουλος, απαντώντας στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου κ. Σωτήρη Πολύζου, επικεντρώθηκε στην καινοτομία, την ευφυή γεωργία και την ψηφιοποίηση.
Να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση
«Το θέμα που πρέπει να συζητάμε πρώτιστα είναι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση, γιατί πολλοί νέοι αγρότες αγωνιούν για το πώς θα μπορέσουν να “μπουν” σε σύγχρονους νέους τρόπους καλλιέργειας, ενώ φυσικά μεγάλο άγχος για όλους είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες πρέπει να οδηγηθούν σε πιο ανθεκτικές καλλιέργειες και προϊόντα και σε καλύτερη διαχείριση του εδάφους και του νερού, υιοθετώντας σύγχρονους τρόπους καλλιέργειας.
«Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αγροτική παραγωγή στην Ηλεία, έχουμε εξαγώγιμα προϊόντα και αναζητούμε πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά σε σχέση με τους αγρότες του εξωτερικού. Έχουμε δυνατότητες, έχουμε κάνει βήματα αλλά έχουμε να διανύσουμε πολλή δρόμο ακόμη» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις «θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αποζημιώσεις για να μπορέσουμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν την στον αγροτικό τομέα».
Η Γεωργική Σχολή
Αναφορικά με την κατάρτιση, έκανε ειδική μνεία στην Γεωργική Σχολή που έχει σχεδιαστεί να δημιουργηθεί στην Αμαλιάδα «Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα και ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλους τους εμπλεκόμενους. Μόνο μέσα από την εκπαίδευση θα επενδύσουμε στη νέα γενιά αγροτών και είναι ένα θέμα που θα το ‘τρέξουμε’ ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα» είπε και επικεντρώθηκε και στα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, για τα οποία έχουν δοθεί κίνητρα από το κράτος, κυρίως στο φορολογικό κομμάτι.
«Θέλουμε να επενδύσουμε στη νέα γενιά αγροτών και στο πώς θα αξιοποιήσουν τις οικονομικές ενισχύσεις, τις βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το παρόν αλλά να βλέπουμε και το μέλλον» σχολίασε.
Ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ
Ειδική αναφορά έκανε και στο θέμα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα, στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους παραγωγής και της αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας.
«Μας κυνηγούν οι παθογένειες του παρελθόντος, όπως οι οφειλές των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ στη ΔΕΗ, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα και να κοιτάξουμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η αγροτική παραγωγή είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ηλεία και μαζί με τον τουρισμό είναι οι δύο μοχλοί ανάπτυξης. Θα δουλέψουμε επάνω σε αυτό και πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον» και υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής «είναι στοίχημα του πρωθυπουργού και ένα τεράστιο θέμα για την Ηλεία και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό και να τα καταφέρουμε καλύτερα».
Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ :
https://youtu.be/H2nnFiAliNE?si=Z6OaMoKF83pPqXRo